ροή ειδήσεων

H οικογένεια που μετέτρεψε μια βραχονησίδα στο Αιγαίο σε παράδεισο

Η ιστορία της οικογένειας Αιμιλιανού που το 1978 εγκαταστάθηκε στο ακριτικό Μαράθι

Σε μικρή απόσταση από τους ακριτικούς Αρκιούς, το Μαράθι είναι από αυτές τις βραχονησίδες που ακόμη και στη σημερινή εποχή, που όλα φωτογραφίζονται, αυτό παραμένει ανεξερεύνητο. Έχει συνολική ακτογραμμή 4 χιλιόμετρα και μόλις 5 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Αλλά ποιοι είναι αυτοί που άφησαν πίσω τους τον αστικό τρόπο ζωής και επέλεξαν να εγκατασταθούν στο Μαράθι; Πρόκειται για την οικογένεια Αιμιλιανού που η αγάπη τους για την Ελλάδα τούς ώθησε να δουλέψουν σκληρά και να μετατρέψουν το απομονωμένο αυτό νησί σε ένα παραδεισένιο τόπο.







Όλα ξεκίνησαν το 1978, όταν ο Παντελής και η Κατίνα με τα δύο τους παιδιά, Μανώλη και Τούλα, αποφασίζουν μετά από δεκαπέντε χρόνια απουσίας στην Αυστραλία να φτιάξουν κυριολεκτικά από το μηδέν τη δική τους όαση σε μια ξερή και άνυδρη βραχονησίδα. Η αρχή δεν ήταν εύκολη, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο σχέδιό τους.

Στο νησί τότε δεν υπήρχαν δέντρα, νερό, ούτε ηλεκτρισμός. Όπως λέει η Τούλα στην Athens Voice, «Όταν πρωτοήρθαμε, δεν υπήρχε πρόσβαση στο Μαράθι -προβλήτα δηλαδή- και μπαίναμε στη θάλασσα για να βγούμε από το καΐκι ή τη βάρκα. Δεν υπήρχε νερό, το μεταφέραμε, και φυσικά όλα τα υλικά για να χτιστούν τα σπίτια τα κουβάλησε ο πατέρας μου στην πλάτη του. Μόνος του έφτιαξε ακόμα και δεξαμενή 100 κυβικών για να έχουμε νερό». Μέχρι και σήμερα στο νησί δεν υπάρχουν δρόμοι, καταστήματα, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ταράξει την απόλυτη ησυχία.







Το όραμα

Το νησί συνέχιζε να παραμένει ανεξερεύνητο και τα χρόνια να περνούν εκεί μοναχικά. Η αρχική ιδέα της οικογένειας ήταν να φτιάξουν ένα εξοχικό για το καλοκαίρι. Έπειτα πρόσθεσαν δέκα δωμάτια με θέα στη θάλασσα για τους επισκέπτες τους και σιγά σιγά εστιατόριο με παραδοσιακά φαγητά, σπιτικό μαύρο ψωμί και φρέσκα ψάρια, όλα μαγειρεμένα από την Κατίνα. Η μοναδική διαφήμιση γινόταν από στόμα σε στόμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Τούλας, «Ρεύμα δεν υπήρχε, στην αρχή είχαμε βαρέλια με παγοκολόνες για να παγώνουμε τα ποτά, αργότερα βάλαμε γεννήτρια και φωτοβολταϊκά. Όλη η επιχείρηση στήθηκε σταδιακά μέσα σε 40 χρόνια σύμφωνα με τη ζήτηση και τις απαιτήσεις των πελατών μας και, με το μεράκι και την αγάπη μας για τον τόπο, δεντροφυτέψαμε όλη μας την έκταση, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα δέντρο στο νησί. Και εξελισσόμαστε ακόμη μέχρι σήμερα».







Η μοναδική παραλία

Στο νησί υπάρχει μόνο μια παραλία. Αμμώδης, απομονωμένη και γαλήνια. Ένα πραγματικό ησυχαστήριο για όσους θέλουν να αποφύγουν τα φώτα και τους θορύβους των τουριστικών προορισμών. Σε κοντινή ακτίνα βρίσκεται και ο καταπράσινος κήπος της οικογένειας, δροσερό καταφύγιο για πουλιά και επισκέπτες.







Την τελευταία δεκαετία το Μαράθι ελκύει όλο και περισσότερο τουρισμό κυρίως τον Αύγουστο. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με καραβάκι από Πάτμο και Σάμο.

athensvoice

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *