ροή ειδήσεων

Αναδρομικά στους ένστολους: Πότε θα δοθούν - Πόσα χρήματα θα πάρουν



ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Αναδρομικά | Ειδήσεις: Έως τις 23 Οκτωβρίου θα έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση τη δέσμευσή της για την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστές και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι είχαν προσφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές των αμοιβών τους.


O κυβερνητικός σχεδιασμός, υλοποιείται με βάση αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας (3 και 4/2018), κατά τις οποίες επιδικάστηκαν αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις για ένστολους, των οποίων οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα προηγούμενα χρόνια, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.


Η πρώτη δόση των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, περί τα 200 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δοθεί στο τέλος Οκτωβρίου σε 250.000 εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους.

Ενδεικτικά, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί δικαιούνται αναδρομικά από 2.000 ως 13.000 ευρώ, ενώ έρχονται και μηνιαίες αυξήσεις στους συνταξιούχους από 30 ως 180 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδώσει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες, για τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ του 2012.


Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, τότε θα επιβληθεί από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας πρόστιμο στο κράτος, το οποίο θα καθοριστεί.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προχωρούν στο σχεδιασμό για την καταβολή της πρώτης δόσης των αναδρομικών με ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να τηρηθεί και το σχετικό χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει το ΣτΕ.

Οι αυξήσεις που τελικά θα δοθούν θα προκύψουν ύστερα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι για τους εν ενεργεία αξιωματικούς, η αναπροσαρμογή θα γίνει για την περίοδο από 1η Αυγούστου 2012 ως 31/12/2016 καθώς από την 1η Ιανουαρίου ισχύει και για εκείνους το ενιαίο μισθολόγιο.
Πώς διαμορφώνονται τα ποσά για τους εν ενεργεία ένστολους βάσει βαθμού
  • Λοχαγός 2.665 ευρώ
  • Ταγματάρχης 2.795 ευρώ
  • Αντισυνταγματάρχης 2.903 ευρώ
  • Συνταγματάρχης 3.510 ευρώ
  • Ταξίαρχος 4.615 ευρώ
  • Υποστράτηγος 4.615 ευρώ
  • Αντιστράτηγος 5.005 ευρώ
  • Γενικός Επιθεωρητής Στρατού: 8.125 ευρώ
  • Α/ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ: 7.280 ευρώ
  • Α/ΓΕΕΘΑ 12.805 ευρώ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *