ροή ειδήσεων

Κοινωνική έκρηξη απειλείται στα νησιά του Αιγαίου



Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια δίνοντας κάποια λεφτά
-Το δράμα των προσφύγων – Βιασμοί παιδιών μέχρι και αυτοκτονίες
-Η λύση δεν είναι το πού θα γίνουν αποθήκες ανθρώπων, αλλά το πώς θα μείνουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους

Σε κόλαση, με όλη τη σημασία της λέξης, έχουν μετατραπεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μας, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως, που είναι νησιά πρώτης υποδοχής προσφύγων, με τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στους καταυλισμούς προσφύγων να έχει φθάσει στους 20.365, από 8.000 περίπου που είναι η χωρητικότητά τους. Από τον Ιανουάριο μέχρι την αρχή της εβδομάδας οι αφίξεις ήταν 33.161, από τις οποίες οι 22.348 ήταν από τη θάλασσα και οι 10.813 από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δραματικά είναι τα SOS που εκπέμπουν προς το Μαξίμου η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στο νησί του οποίου βρίσκονται 10.967 πρόσφυγες. Αλλά και οι Γιατροί του Κόσμου σε ανακοίνωσή τους περιγράφουν απάνθρωπες καταστάσεις, με εφήβους να έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή να έχουν αυτοτραυματιστεί. Ο δε δήμαρχος Λέσβου, που ζει το κολαστήριο της Μόριας, μιλάει για «βιασμούς παιδιών και εμπόριο ναρκωτικών και σαρκός» αλλά και για υγειονομική βόμβα. Και προειδοποιεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο λέγοντας: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διαλυθεί η κοινωνική συνοχή. Μιλάμε για μια κοινωνία κουρασμένη, που όλο αυτό το διάστημα έδωσε μαθήματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και διαχείρισης κρίσεων, τώρα όμως έχει κουραστεί και έχει φοβηθεί».

Στη Σάμο, μάλιστα, μαζεύουν υπογραφές για να κλείσει το hotspot στο Βαθύ.

Πού πήγε το 1,6 δισ. ευρώ που μας έδωσε η ΕΕ;
Η… θεραπεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να δίνει κάποια λεφτά στις χώρες πρώτης υποδοχής για την κάλυψη των εξόδων (φαγητό, καθαριστικά υλικά κ.λπ.). Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα το μονιμοποιεί.

Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, από τον Γιώργο Φλωρίδη, υπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα πήρε 1,6 δισ. ευρώ για 65.000 πρόσφυγες, η δε Τουρκία 3 δισ. ευρώ για 3.000.000 πρόσφυγες.

Αυτονόητο το ερώτημα που προκύπτει, αυτό το 1,6 δισ. ευρώ που πήρε η σημερινή κυβέρνηση και ποτέ δεν ανακοινώθηκε πού πήγε; Σε ποιους σκοπούς διατέθηκε; Έχει άμεση υποχρέωση ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία απολογισμού για τη διάθεση του 1,6 δισ. ευρώ.

Μία η λύση…
Όσα λεφτά κι αν μοιράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες από τις οποίες διέρχονται μετανάστες – πρόσφυγες, δεν πρόκειται να σταματήσουν τα κύματα των αφίξεων, καθώς οι διακινητές εφευρίσκουν κάθε τρόπο για να περάσουν σε ελληνικό έδαφος τους πρόσφυγες από την Αφρική αλλά και από τη Συρία και την Αραβική Χερσόνησο, παίρνοντάς τους αρκετά λεφτά.

Η λύση, κύριοι αφέντες της ΕΕ, δεν είναι το πώς θα μείνουν στις χώρες πρώτης υποδοχής, κυρίως Ελλάδα και Τουρκία, αλλά το πώς θα παραμείνουν στις χώρες τους. Και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τη στιγμή που θα σταματήσει η καταλήστευση, από ευρωπαϊκές κυρίως χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία κ.ά.), του πλούτου της γης τους, της Αφρικής κυρίως, από την οποία προέρχονται οι πολυπληθέστερες ροές προς τον… παράδεισο, την Ευρώπη.

Και η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει χώρες της Αφρικής για έργα ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ώστε να κρατήσουν μεγάλο ποσοστό από εκείνους που φεύγουν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τη δική τους αλλά και των παιδιών τους με την ελπίδα ότι μπορεί να τα καταφέρουν να φθάσουν στη Γη της Επαγγελίας.

paron.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *