ροή ειδήσεων

Ενα παιδικό βιβλίο καταρρίπτει αντιεμβολιαστικούς μύθους



ΦΛΩΡΑ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ,
δρ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΝΗΣ
Βόλιος Εμβόλιος
εικον.: Μαρία Κουτρουμπά
εκδ. Σοκόλη, σελ. 45

Αν είστε γονέας ή εκπαιδευτικός, που θέλει να επιχειρηματολογήσει στα παιδιά και στους μαθητές του υπέρ του εμβολίου· αν είστε από εκείνους που αντιστρατεύονται όσους θεωρούν ότι –τον 21ο αιώνα– τα εμβόλια είναι κακά φίλτρα, μετατρέποντας, έτσι, τα παιδιά τους ευάλωτα σε ασθένειες και περιφερόμενες εστίες μόλυνσης δίχως εκείνα να φταίνε σε τίποτα· αλλά κι αν θεωρείτε ότι το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, την εποχή που η επιστήμη καταπολεμά ακόμη και τις σκληρότερες ασθένειες, είναι ζήτημα διλημματικού debate ακόμη και από την κρατική τηλεόραση, τότε ο «Βόλιος Εμβόλιος» θα σας ενθουσιάσει (ή θα σας ανατρέψει τις μπετοναρισμένες αντιεμβολιαστικές σας θεωρίες).

Η Φλώρα Κασσαβέτη και οι εκδόσεις Σοκόλη –με τη συνδρομή του παιδιάτρου Σπύρου Μαζάνη, της εικονογράφου Μαρίας Κουτρουμπά και την επιστημονική συνεργασία της Νάντιας Κουρμούση, δρος Αγωγής Υγείας, με το παράρτημα που καταρρίπτει αντιεμβολιαστικούς μύθους με επιστημονικό λόγο κατανοητό από όλους (και με ένα τεστ για τους μικρούς αναγνώστες)– παραδίδουν ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα παιδικά, εικονογραφημένα βιβλία για τη σημασία της άμυνας απέναντι σε ασθένειες που καταπολεμώνται με ένα απλό... τσιμπηματάκι. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στα χέρια μας ένα τέτοιο βιβλίο, ειδικά τώρα που στα σόσιαλ μίντια έχουν ξεσαλώσει διάφορες «μανούλες», αντάρτισσες του αντιεμβολιασμού (με... συναρπαστικές θεωρίες συνωμοσίας), αλλά και επιστήμονες που θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι ζήτημα... γούστου. Στις σελίδες του βιβλίου, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες –κυρίως, όμως, οι μεγάλοι, αφού εκείνοι παίρνουν τις αποφάσεις– θα αντιληφθούν ότι η ιστορία του Αρη και του Βόλιου Εμβόλιου (με τα ξαδέρφια του Νόλιο, Σόλιο, Κόλιο, Ζόλιο) είναι μια ιστορία για τους ιούς που προέρχονται από «διαφορετικό μικρόβιο ή ιό, όμως οι επιστήμονες τους μεταμορφώνουν όλους σε βοηθούς της αστυνομίας» του οργανισμού του παιδιού, κάθε παιδιού.
Κι αν τα παιδιά φοβούνται την επίσκεψη στον παιδίατρο για το εμβόλιό τους (έτσι περίπου ξεκινάει το βιβλίο), υπάρχει και γι’ αυτό απάντηση, αλλά και τρικ για να ξεχνιούνται. Κυρίως, όμως, τα μαθαίνει να αγαπούν την υγεία τους – και των άλλων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *