επικαιρότητα

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Παρεμβαίνει στο ζήτημα του Μουφτήδων και μιλά για ομογενείς στη ΘράκηΣε ακόμη μία πρόκληση προέβη σήμερα 10 Σεπτεμβρίου η Τουρκία, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε λόγος για το σχέδιο νόμου στην Ελλάδα, το οποίο έχει σκοπό να ρυθμίσει το καθεστώς λειτουργίας και τις αρμοδιότητες των μουφτήδων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, αναφερόμενος παράλληλα σε «Τούρκους ομογενείς» που ζουν σε ελληνικό έδαφος.


«Οι συγγενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την άρση του αυτόνομου καθεστώτος των Μουφτήδων, το οποίο έχει διαμορφωθεί από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις που αφορούν τους Μουφτήδες, οι οποίοι εξυπηρετούν τις θρησκευτικές ανάγκες της τουρκικής μειονότητας, θα επανεξετασθούν σύμφωνα με τις προτάσεις και τα αιτήματα των ομογενών μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.Ο Ακσόι πρόσθεσε ότι «η Τουρκία συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες των τουρκικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη» και παρότρυνε τις ελληνικές αρχές να βάλουν τέλος στην πολιτική που «αγνοεί τους εκλεγμένους Μουφτήδες», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο που δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο, «η περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα φιλοξενεί μια μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων, όπου οι Μουφτήδες έχουν τη δικαιοδοσία να αποφασίζουν για οικογενειακά θέματα και κληρονομικά ζητήματα των μουσουλμάνων, σύμφωνα με το νόμο της Σαρία».«Το ζήτημα των εκλογών των μουφτήδων αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας από το 1991. Η εκλογή μουσουλμάνων από μουσουλμάνους στην Ελλάδα ρυθμίζεται από τη Συνθήκη της Αθήνας η οποία συνήφθη μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στον ελληνικό νόμο 2345/1920. Ωστόσο, η Ελλάδα ακύρωσε τον νόμο αυτό το 1991 και ξεκίνησε η ίδια τον διορισμό τους», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

«Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων Τούρκων στις πόλεις Κομοτηνής και Ξάνθης δεν αναγνωρίζει τους Μουφτήδες που διορίζονται από το ελληνικό κράτος και εκλέγουν τους δικούς τους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/9/18, 11:55 μ.μ.

    Προσέχετε τις λέξεις σας!!!!

    Δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι τουρκοι αλλα μουσουλμάνοι Έλληνες. Όποιος ασθάνεται τούρκος, να πάει στην τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης