ροή ειδήσεων

Τι είναι η τεχνολογία eSIM των νέων iPhone Xs και Xs Max και πότε θα έρθει στην Ελλάδα



Τα νέα iPhone Xs και Xs Max κυκλοφορούν πλέον και στη χώρα μας, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, υποστήριξη Dual SIM, τη δυνατότητα δηλαδή να χρησιμοποιεί ο κάτοχος της συσκευής δύο τηλεφωνικούς αριθμούς.

Η δυνατότητα αυτή δεν είναι άγνωστη στους κατόχους android συσκευών οι οποίοι την απολαμβάνουν εδώ και χρόνια αν και στην περίπτωση των νέων iPhone υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Ο λόγος είναι η προώθηση της τεχνολογίας eSIM την οποία ασπάζεται η Apple σε μια ακόμα στιγμή «κουράγιου» όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η εταιρεία πριν δύο χρόνια με την αφαίρεση της θύρας ακουστικών των 3.5 χιλ. Βέβαια η σύγκριση δεν είναι δίκαιη αφού η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα με ελάχιστους παρόχους παγκοσμίως να την υποστηρίζουν ενώ με βάση τις πληροφορίες που συλλέξαμε, και στην Ελλάδα δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο θέμα.

Η δυνατότητα Dual SIM των νέων iPhone Xs και Xs Max περιλαμβάνει την παρουσία μίας φυσικής κάρτας nano sim ενώ η δήλωση της δεύτερης SIM γίνεται μέσω λογισμικού και μόνο με παρόχους που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Πάντως η Apple, δίνει πάτημα σε αρνητικά σχόλια από τη στιγμή που κάνει την εξαίρεση κυκλοφορώντας αποκλειστικά στην Κίνα μια διαφορετική έκδοση των iPhone Xs και Xs Max που έχει τη δυνατότητα να δεχθούν δύο nano sim κάρτες, όπως συμβαίνει άλλωστε με πολλά Android smartphones.



Η τεχνολογία eSIM (embedded SIM) πάντως είναι το μέλλον και με βάση την τεράστια δημοφιλία των iPhone παγκοσμίως, το επόμενο διάστημα δε θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε ευρεία υιοθέτησή της και από τους Andoid κατασκευαστές. Ο λόγος είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματά της όχι μόνο για τον χρήστη αλλά ακόμα για τον κατασκευαστή και τον πάροχο. Στην ουσία, η eSIM είναι ένα τσιπ με δυνατότητα επανεγγραφής, ενσωματωμένο στο chipset της συσκευής, χωρίς ο χρήστης να έχει πρόσβαση σ' αυτό, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ένα NFC τσιπ.

Από την πλευρά του κατασκευαστή, η εξοικονόμηση χώρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους αφού αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενσωμάτωση οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας ή ακόμα και για παρουσία μεγαλύτερης μπαταρίας άρα και αυτονομίας. Το μέγεθος που καταλαμβάνει μια eSIM στο εσωτερικό της συσκευής είναι έως και 50% μικρότερο από αυτό μιας nano sim. Ακόμα ένα smartphone που θα στηριζόταν αποκλειστικά σ' αυτή την τεχνολογία, δε θα χρειαζόταν να έχει τη σχετική θύρα, κάνοντας πιο εύκολη τη διαδικασία αδιαβροχοποίησης.



Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, κάνουν ιδανική την ενσωμάτωση της eSIM όχι μόνο σε smartphones και tablets αλλά και σε άλλα gadgets με πολύ μικρότερο μέγεθος όπως είναι τα wearables. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Apple χρησιμοποίησε πρώτα την τεχνολογία eSIM πέρσι, στην LTE έκδοση του Apple Watch Series 3.

Από την πλευρά του χρήστη, η δήλωση της συσκευής σε έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα απλά με το κατέβασμα μιας εφαρμογής, και τη χρήση ενός QR Code μέσα από τις ρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό δε χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα για να προμηθευτεί κάποια SIM κάρτα. Το σενάριο αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία αν ο κάτοχος της συσκευής επισκεφθεί κάποια ξένη χώρα και επιθυμεί να έχει πιο φθηνές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας έναν τοπικό πάροχο.

Θεωρητικά, σε περίπτωση κλοπής, ο πάροχος μπορεί να αποκλείσει εντελώς τη χρήση της συσκευής από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο, κάτι που ίσως ο κατασκευαστής μπορεί να το προσφέρει και ως ρύθμιση στον χρήστη. Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία eSIM δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αποθηκεύσει πολλαπλούς τηλεφωνικούς αριθμούς, όμως μόνο ένας μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Η Apple σε ειδική ιστοσελίδα, αναφέρει όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως που υποστηρίζουν eSIM συνδέσεις, με τη λίστα να είναι εξαιρετικά μικρή αφού περιλαμβάνει μόλις 14 εταιρείες, τρεις από τις οποίες βρίσκονται στις Η.Π.Α.



Με βάση πληροφορίες που συνέλεξε το Insomnia από τους τρεις μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας μας, το σίγουρο είναι ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα εξελίξεις στο θέμα. Ένας από τους λόγους που μας επισημάνθηκε είναι η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος το οποίο απαιτεί μεταξύ άλλων και μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση, Cosmote και η Vodafone έχουν ήδη στα σχέδιά τους την υποστήριξη eSIM, με την πρώτη να την τοποθετεί «μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους» ενώ σε ό,τι αφορά την Vodafone αυτό θα γίνει «μέσα στο 2019». Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι μητρικές εταιρείες των δύο αυτών παρόχων υποστηρίζουν ήδη eSIM συνδέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία και την Ισπανία. Από την πλευρά της η Wind μας ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν υποστηρίζει την τεχνολογία και ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει κάτι άλλο.

insomnia

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *