ροή ειδήσεων

Κυκλώνας «Ζορμπάς» LIVE: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες (χάρτες)



Παρακολουθήστε live πώς εξελίσσονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Ποια θα είναι η πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα τις επόμενες ώρες και ποιες περιοχές θα επηρεάσει σήμερα Κυριακή


Εικόνες αποκάλυψης άφησε πίσω του ο κυκλώνας «Ζορμπάς» που σάρωσε κατοικημένες περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα και η Κορινθία, οι οποίες δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες ώρες με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους.


Ο κυκλώνας μπορεί να εξασθενεί σταδιακά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει επικίνδυνος καθώς και σήμερα θα δώσει σε αρκετές περιοχές της χώρας έντονα κατά τόπους φαινόμενα.

Σύμφωνα με το forecastweather.gr, το χαμηλό βαρομετρικό που το τελευταίο 24ωρο παραμένει «κολλημένο» ανοιχτά της Αττικής προς την νότια Εύβοια, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στις παρακάτω περιοχές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Στερεά Ελλάδα:

Βοιωτία Φθιώτιδα, Εύβοια και Σκύρος.

Θεσσαλία:

Ν. Μαγνησίας, Σποράδες, Ν Λαρίσης

Χαλκιδική

Ανατολικό Αιγαίο:

Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Χιος, Θάσος.

Κύριο χαρακτηριστικό στο Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι όπου θα πνέουν εντάσεως 9-10 και τοπικά 11 Μποφόρ.

Αττική:

Τα φαινόμενα στην δυτική και βόρεια Αττική θα είναι τοπικά ισχυρά με συνεχείς υποτροπές. Το μεσημέρι θα έχουμε εισχώρηση των φαινομένων και ενδότερα στο λεκανοπέδιο. Πολύ ισχυρές ριπές ανέμων από το πρωί στον νομό και ιδιαίτερα το μεσημέρι. Δείξτε προσοχή καθώς οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά 8-9 Μποφόρ.

Θεσσαλονίκη:

Τοπικές βροχές όπου τις μεσημεριανές ώρες θα ενταθούν. Άνεμοι 5-6 Μποφορ.

SOS για ανατολική Στερεά, Σποράδες, Σκυρο και βόρεια Εύβοια. Τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.

*Δείτε στις φωτογραφίες στην gallery του άρθρου σε χάρτη τον υετό και τις ριπές ανέμου που θα επικρατήσουν στη χώρα σήμερα


Πώς θα κινηθεί ο «Ζορμπάς» τις επόμενες ώρες

Δείτε την κίνηση του «Ζορμπά», μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα καιρού GFS, ECMWF και NEMS. 






Αναλυτικά το δελτίο της ΕΜΥ με όσα μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες:

2. Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με θυελλώδεις ανέμους έχει φτάσει στη χώρα μας ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.


Πώς θα προστατευτείτε από το επικίνδυνο φαινόμενο

Την προσοχή των πολιτών για Μεσογειακό κυκλώνα εφιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας οδηγίες προστασίας.

Όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι:
Ασφαλίζουμε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
Αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.
Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με:
Ελληνική Αστυνομία: 100
Πυροσβεστική: 199
ΕΚΑΒ: 166
Λιμενικό: 108
Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

Για την κατάσταση που επικρατεί και την εξέλιξη των φαινομένων θα υπάρχει συχνή ενημέρωση.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *