ροή ειδήσεων

Αποκάλυψη των WikiLeaks ότι η ΠΓΔΜ δεχόταν το «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008

Στη δημοσιότητα έγγραφο με τίτλο «Τι χρειάζονται οι "Μακεδόνες" για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος»



Ήδη από το 2008, η ΠΓΔΜ φαίνεται να αποδεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Wikileaks. Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που στάλθηκε στις 29 Ιουλίου 2008 και φέρει τον τίτλο «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η αποκάλυψη έρχεται λίγο καιρό μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες για το ονοματολογικό και την ώρα που στα γειτονικά Σκόπια παραμένουν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες για όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το έγγραφο, πρόκειται για μια θέση που η ΠΓΔΜ έχει διατυπώσει από το 2008.

Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα σημειώνεται:

«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος

Στοιχεία μιας Συμφωνίας

1. (C) Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η "μακεδονική" κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

–Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

–Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.

–Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».





Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *