ροή ειδήσεων

Νεκρός ένας Ελληνας ομογενής από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία της Αλβανίας



Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Παλαιότερη φωτογραφία του από το Facebook@kostas.katsifas.14.


ΑΘΗΝΑ. Νεκρός έπεσε από τα πυρά ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας ένας νέος Ελληνας ομογενής από τις Βουλιαράτες, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας (Kostandinos Kacifa).

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασαν τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης ο ομογενής είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών όταν κατέβασαν την ελληνική σημαία που είχε υψώσει το πρωί της 28ης Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων.

Συντοπίτης του Κ. Κατσίφα, ο οποίος μίλησε στον «Ε.Κ.», υπό το καθεστώς ανωνυμίας λόγω του κλίματος τρομοκρατίας, ανέφερε ότι ο ομογενής ήταν ήδη στόχος στο χωριό καθώς σε κάθε επέτειο πήγαινε και πρωτοστατούσε στον σημαιοστολισμό.

Ετσι και τώρα πήγε, αλλά «έκανε ένα λάθος. Φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα όταν οι αστυνομικοί κατέβασαν τη σημαία από τον νεκροταφείο», μας είπε ο Βορειοηπειρώτης προσθέτοντας: «Στη συνέχεια οχυρώθηκε στο υδραγωγείο που ήταν σε ύψωμα στο τέλος του χωριού και εκεί τον περικύκλωσαν οι ειδικές δυνάμεις που είχε καλέσει από τα Τίρανα η Αστυνομία και έφτασαν άμεσα με ελικόπτερο».

Tη σορό του την κατέβασαν το βράδυ και έφερε μία σφαίρα στο στήθος και μία στο κεφάλι ενώ ήδη είχαν αρχίσει να μαζεύονται Βορειοηπειρώτες φωνάζοντας «εδώ είναι Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν είχαν φτάσει να μεσολαβήσουν οι ελληνικές προξενικές Αρχές, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ούτε καν παρενέβησαν, αλλά παρέμειναν στην είσοδο του χωριού που είναι στην άλλη άκρη και όπου γινόταν η επίσημη τελετή της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, πατέρας ενός παιδιού, είχε σπουδάσει στην Αθήνα, υπηρέτησε στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και ζούσε στα Ιωάννινα. Δεν είχε όμως κόψει ποτέ τις επαφές του με το χωριό του τις Βουλιαράτες.

Οι Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ανω Δρόπολης στη Βόρειο Ηπειρο, στη Νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής Αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Ειδικότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Οι ελληνικές Αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Ελληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο ‘καλάσνικοφ’ εναντίον οχήματος της αλβανικής Αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής Αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Ελληνα ομογενή και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Ελληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Βορειοηπειρώτικα σωματεία προανήγγειλαν διαδήλωση έξω από την αλβανική πρεσβεία στη Φιλοθέη για το βράδυ της Κυριακής.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Την ημέρα που οι απανταχού Ελληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ‘ΟΧΙ’, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.

Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Επους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

Οι αλβανικές Αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

Ενωση Κεντρώων: Καταδικάζουμε απερίφραστα

Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία από την αλβανική αστυνομία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και σε όλον τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.

Ο Βορειοηπειρώτης αδερφός μας πλήρωσε με τη ζωή του την ύψωση της ελληνικής σημαίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η δολοφονία του μάς θυμίζει τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Η δολοφονία αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου . Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα η ελληνική πολιτεία να μην υποχωρεί και να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και θάρρος τα δίκαια του ελληνισμού.

Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του Himara.gr, το περιστατικό συνέβη στις 10 το πρωί, όταν ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης από τους Βουλιαράτες πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην περιοχή.

Από τα πυρά του δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Στην συνέχεια ο Κατσίφας, διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων «Rinea» και στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ οι ειδικές δυνάμεις τον καταδίωξαν και εντοπίστηκε στην ορεινή πλευρά του χωριού Βουλιάρατη. Ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο Κατσίφα να παραδώσει το όπλο του και να παραδοθεί ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε αλλά άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας οι πυροβολισμοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν και ο 35χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά τους.

Στις 26 Οκτωβρίου είχε αναρτήσει στο προφίλ του στο Facebook:

Κάτι πρέπει να κάνουμε για τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα τής Βορείου Ηπείρου…… Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου απο τα ελληνόπουλα του σχολείου Δερβιτσάνης !!!



Καθώς επίσης και: Την παρτίδα ουκ έλαττω παραδώσω αμυνω δε και υπέρ ιερών και οσίων..



Στις 23 Οκτωβρίου, με φωτογραφία του, είχε αναρτήσει:

Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη….. Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

Και στις 22 Οκτωρίου είχε αναρτήσει τα εξής:



Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/10/18 22:05

    Σήμερα ημέρα εθνικής γιορτής κύριοι πολιτικοί που εμείς σαν ΕΛΛΗΝΕΣ αφήνουμε να κρατάνε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ παιδιά απο την αλβανία σήμερα λοιπόν αλβανοι σκότωσαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα ΓΙΑΤΙ?Επειδή σήκωσε την ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος ρε γαμώ το στανιο σας γράφω και τρέμω απο τα νεύρα μου είστε σοβαροί?Σκουπίδια είστε όλοι σας δεν είμαστε ρατσιστες ρε αλήτες αυτά μας κάνουν είναι δυνατόν πήγαν 100 αλβανοι να σκοτώσουν ενα παλικάρι που απλά ήταν πατριώτης ?Που ζούμε ρε?Και αυτό θα το κουκουλώσετε τσογλάνια του κερατά και οι 300 τα ιδια σκατά είστε αλήτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/10/18 08:06

      Φίλε μου τι ψάχνεις από τους πολιτικούς κοίτα και εμάς τους ίδιους που έχουμε κάνει το καρκίνομα τον Βαλκανιον ανθρώπους.. Οι Αλβανοί είναι οι χειρότεροι ράτσα ανθρώπου που υπάρχει.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/10/18 09:13

    Εξω απο την ελλαδα ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *