ροή ειδήσεων

Ηχηρό μήνυμα των ελληνικών ΕΔ: Πρόβα τζενεράλε ελληνοτουρκικής κρίσης – Σε ετοιμότητα για πιθανή τουρκική πρόκληση



Όλες οι ενδείξεις το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ειδικά η φετινή μεγάλη διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων-2018», θα αποτελέσει μια «πρόβα τζενεράλε» μιας πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελόριζο αλλά και την Κύπρο φυσικά.



Οι πρώτες ενδείξεις των τουρκικών προθέσεων διαφάνηκαν από προχθές ήδη, όταν το τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού σε νατοϊκή άσκηση προσπάθησε με πείσμα να εντάξει υπό τον τουρκικό επιχειρησιακό έλεγχό περιοχές του FIR Αθηνών, θέλοντας να προσβάλλει την ελληνική πλευρά στο ΝΑΤΟ, αλλά έλαβε την κατάλληλη απάντηση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο κ. Βαγγέλη Αποστολάκη.

Αποσύραμε άμεσα την Φρεγάτας μας από την άσκηση «Μπλε Φάλαινα» στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν έπραξαν ουδέν για το συγκεκριμένο θέμα για να αποστομώσουν έστω για μια φορά τους Τούρκους.

Η φρεγάτα ΕΛΛΗ βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου, υπό εθνικό επιχειρησιακό έλεγχο, μετά την απόσυρσή της από την άσκηση «Μπλε Φάλαινα», όπου ετοιμάζονταν να συμμετάσχει.

Οι Τούρκοι φαίνεται όμως πως είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν στο Αιγαίο. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη κινητικότητα σε τουρκικά social media, τα οποία ελέγχονται από την Κυβέρνηση.




Εικόνες και βίντεο με ασκήσεις και πολεμικά μηνύματα. Το ποιος είναι ο παραλήπτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, η Ελλάδα.

Η τουρκική υποβρύχια δύναμη κρούσης SAT (αντίστοιχη της ελληνικής ΜΥΚ) εκπαιδεύεται εντατικά εδώ και πολλές ημέρες εκτελώντας αποστολές εξουδετέρωσης παράκτιων στόχων, σαμποτάζ, εξουδετέρωση προσωπικού μονάδος επιφανείας, κτλπ.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πιθανότατα, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για σχέδιο δημιουργίας «ανωμαλίας”, τουρκικής εμπνεύσεως, σε κάποιο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ ή του ελληνικού Αρχιπελάγους, που θα απαιτήσει την χρήση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που θα διαθέτουν πλέον και μίνι υποβρύχια.

Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε χθες σε μια παραληρηματικού τύπου εθνικιστική ρητορική κατά της Ελλάδος, η οποία που αποδεικνύει τις άκρως απρόβλεπτες αντιδράσεις τις οποίες μπορεί να έχει ο ίδιος απέναντι σε Αιγαίο και Μεσόγειο.


Τα ενεργειακά ζητήματα καθώς και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που περιβάλλουν την περιοχή δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς ο Σουλτάνος αρνείται να μείνει αμέτοχος και ενώ στα ζητήματα αυτά εμπλέκονται δυνάμεις όπως ΗΠΑ και Ισραήλ.

«Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το «καζαν-καζαν». Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Ουσιαστικά ο σουλτάνος διαμήνυσε στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία: «Ή θα πάρουμε κι εμείς μερίδιο σ΄ ότι βρείτε στο Αιγαίο, ή δεν θα πάρει κανείς».

Την ίδια στιγμή η τουρκική πολεμική μηχανή «ζεσταίνεται» με συνεχείς ασκήσεις ειδικών δυνάμεων όπως η δύναμη SAS-SAT αλλά και η δύναμη των αλεξιπτωτιστών.

Αυτές θα είναι άλλωστε οι πρώτες τουρκικές δυνάμεις που θα εμπλακούν σε ένα πιθανό σενάριο ελληνοτουρκικής κρίσης επόμενο διάστημα, εφόσον το πλωτό γεωτρύπανο «φατίχ» επιχειρήσει οτιδήποτε στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική στρατιωτική ηγεσία δεν επέλεξε τυχαία την διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων -2018» την περίοδο 5 έως 12 Οκτωβρίου 2018 εντάσσοντας σε αυτήν ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο και με τις τρείς ασκήσεις του πολεμικού μας ναυτικού στο Αιγαίο από προχθές έχουμε σε διασπορά στο Αιγαίο τα πολεμικά πλοία και υποβρύχια και σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα μεγάλο μέρος των ενόπλων μας δυνάμεων, αν και εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις και οι προθέσεις φυσικά των Τούρκων.

Η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2018» σχεδιάστηκε και διευθύνεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ και το επιτελείο του σε συνεργασία με τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Με αφορμή αυτής της άσκησης, χιλιάδες οπλίτες, επίστρατοι και εθνοφύλακες, εκατοντάδες άρματα μάχης, χιλιάδες οχήματα όλων των τύπων (ΤΟΜΑ αυτοκινούμενα πυροβόλα, όλμοι και πύραυλοι εδάφους-εδάφους) θα μετακινηθούν σε κρίσιμα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Ενώ πληροφορίες φέρουν για πρώτη φορά την εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Θα δοκιμαστεί επίσης υπο συνθήκες πολεμικής κρίσεως η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και τα σχέδια οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

Οι Τούρκοι από την άλλη πλευρά θα παρακολουθήσουν από πολύ κοντά την όλη ελληνική στρατιωτική άσκηση καταγράφοντας τα πάντα, ενώ πιθανότατα, κατά την πάγια τακτική τους να επιχειρήσουν να προκαλέσουν «επεισόδιο» σε κάποιο σημείο του Αιγαίου.

Είτε με την έκδοση NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, είτε με παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων υπάρχει φέτος η «αίσθηση στον αέρα» ότι, οι νέο-οθωμανοί θα επιδιώξουν να προκαλέσουν τον ελληνικό στρατό, ο οποίος αποτελεί το μόνο σοβαρό εμπόδιο στα νέο-οθωμανικά σχέδια τους.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Τα «7» βάσιμα σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν ελληνοτουρκική σύρραξη από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη), είχαμε αναφέρει 7 σενάρια για μια πιθανή ελληνοτουρκική κρίση:

Σενάριο πρώτο: Σύγκρουση για πετρελαϊκές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα

Σενάριο δεύτερο: Εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε νησί του Αιγαίου

Σενάριο τρίτο – Το σενάριο «εφιάλτης”: Κατάληψη εθνικού νησιωτικού εδάφους

Σενάριο τέταρτο: «Ναυτικός αποκλεισμός”

Σενάριο πέμπτο: Κατάληψη βραχονησίδας ή «σενάριο Ιμίων»

Σενάριο έκτο: Έρευνα και διάσωση

Σενάριο έβδομο: «Εξέγερση” στη δυτική Θράκη

Η στάση του Τούρκου ηγέτη όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ενδεικτική των προθέσεων του για την δημιουργία επεισοδίου ή ακόμη και πιθανής εμπλοκής με στόχο τα κοιτάσματα στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Αυτό ας το έχουν υπόψιν τους όλοι οι Έλληνες αξιωματούχοι και ας προετοιμαστούν κατάλληλα για πιθανές «απαντήσεις» σε τυχόν τουρκικές προκλήσεις.

Οι Τούρκοι πάντως έχουν προετοιμαστεί εδώ και μεγάλο διάστημα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κτυπήσουν εκεί που θα θεωρήσουν ότι θα έχουν οι ίδιοι τις μικρότερες δυνατές «απώλειες» από κάθε άποψη ακόμα και διπλωματική.









pentapostagma

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *