ροή ειδήσεων

Συναγερμός στην Ανατολική Μεσόγειο: Ο Ερντογάν στήνει «θερμό επεισόδιο»



Νέες σοβαρές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτοξεύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την πρόσκληση ενδιαφέροντος στις εταιρείες που θέλουν να προχωρήσουν σε έρευνες στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μονομερή απόφαση και απαντά με μία επιθετική ανακοίνωση που οξύνει για ακόμα μία φορά τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» αγνοεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, στους οποίους δεν συμπεριφέρεται ως ίσους και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση της Τουρκίας για να συνεχίσει.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια περιοχή που είναι υπό τη δική μας ευθύνη χωρίς την άδεια μας».

Διαμηνύει δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα της» και θα προχωρά σε κάθε είδους πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων και οι γεωτρήσεις.

Όπως σημειώνει έχει ήδη σχεδιάσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές για τις οποίες η διοίκηση του ψευδοκράτους έχει αδειοδοτήσει την Τουρκία.

Σύμφωνα, τέλος, με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ακολουθεί μία στρατηγική άνιση απέναντι στους Τουρκοκύπριους, η οποία και οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου αποφάσισε μονομερώς να απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για το οικόπεδο 7, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Αυτή η απόφαση της ε/κ διοίκησης αποτελεί απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση της, η οποία δεν υπολογίζει καθόλου τα ίσα και αδιαφιλονίκητα δικαιώματα των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού καθώς και τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα, η ε/κ πλευρά αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν εγκατέλειψε τη στάση της, η οποία τον Ιούλιο του 2017 προκάλεσε το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, αγνοώντας την πολιτική ισότητα των Τ/Κ αλλά και το γεγονός ότι στο νησί είναι συνιδιοκτήτης.

Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω απόφαση, παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί στα ΗΕ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, με τις νότες μας με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2013 γνωστοποιήσαμε στα ΗΕ ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα χρειαστεί να διεξαχθεί για την αναζήτηση φυσικών πόρων στα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδα μας, μπορεί να διεξαχθεί μόνο με την επιφύλαξη της παροχής άδειας από τη χώρα μας».
Η αντίδραση της Κύπρου

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Παρέπεμψε ταυτόχρονα στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το sigmalive.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *