ροή ειδήσεων

Ελεύθερος χωρίς απέλαση ο Ιρακινός πρόσφυγας που ζει στη Ρόδο



Ο Μοχάμεντ Α.Κ., ο νεαρός Ιρακινός που στις 10 Αυγούστου βρέθηκε από τα έδρανα του εργαστηρίου ελληνικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ενήλικες πρόσφυγες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρόδου, αφέθηκε προχθές ελεύθερος, γεγονός που έγινε δεκτό με ανακούφιση και χαρά από όσους στάθηκαν στο πλευρό του και είδαν τον αγώνα τους να δικαιώνεται.

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε τη Δευτέρα δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο Μοχάμεντ μέσω του δικηγόρου του, Ανδρέα Πιτσινή, ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης να απελαθεί, καθώς ο ίδιος έχει υποβάλει στο Διοικητικό Εφετείο αίτημα ακύρωσης της απόφασης που απορρίπτει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.

Μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ακύρωσης και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται το επόμενο διάστημα, ο Μοχάμεντ θα κυκλοφορεί ελεύθερα και θα ζει με τους φίλους του και με τα μαθήματά του.
Ευαισθησία

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δεν ακολούθησε την πεπατημένη της βιαστικής και πρόχειρης διεκπεραίωσης, η οποία τείνει να αποτελέσει τον κανόνα, καθώς έχουν συρρικνωθεί οι προθεσμίες υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων ακύρωσης των δευτεροβάθμιων αποφάσεων για το άσυλο, ύστερα από πιέσεις να συντομεύσει η διαδικασία ασύλου με κάθε τρόπο, ακόμα και σε βάρος της ακεραιότητας της διαδικασίας.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δείχνει ευαισθησία και κατανόηση των επιπτώσεων που έχει η κράτηση στη ζωή ενός ανθρώπου, και μάλιστα ενός νέου ανθρώπου που πάσχιζε να ενταχθεί στην κοινωνία της Ρόδου και ονειρευόταν να ζήσει και να δημιουργήσει στην Ελλάδα.

Βρέθηκε όμως από τη μια στιγμή στην άλλη κρατούμενος στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου θα παρέμενε μέχρι να απελαθεί ή μέχρι να επανεξεταστεί το αίτημά του για άσυλο. Ευτυχώς, το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε, παίρνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, να βάλει τέλος στο μαρτύριο του Μοχάμεντ.

Αγνωστο για ποιο λόγο, η απόφαση του δικαστηρίου δεν εκτελέστηκε τη Δευτέρα, όταν εκδόθηκε, αλλά δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη, παρατείνοντας τον εγκλεισμό του. Σημασία έχει πάντως ότι το δικαστήριο του έδωσε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί και πάλι στους δρόμους της πόλης, η οποία τον δέχτηκε και τον αγκάλιασε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον Μοχάμεντ Α.Κ. και επιθυμούμε να τον δούμε και πάλι ελεύθερο να έρχεται στα μαθήματά μας και στις δραστηριότητές μας. Είναι κρίμα να σταματήσει η ελεύθερη ζωή με τέτοιο τρόπο σε αυτόν τον νέο άνθρωπο» έγραφαν τον Αύγουστο σε επιστολή τους προς τις αρχές οι διευθύνουσες καθηγήτριες, επιστημονικοί συνεργάτες και διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου Γλώσσας - Λογοτεχνίας - Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου («Εκκληση πανεπιστημιακών να μην απελαθεί Ιρακινός πρόσφυγας που ζει στη Ρόδο», «Εφ.Συν.» 20/8/2018).

Οι αλληλέγγυοι

«Ο Μοχάμεντ κέρδισε το δικαίωμά του να είναι και πάλι ελεύθερος: Αποφυλάκιση και αναστολή της απέλασης μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης. Υπάρχουν στιγμές που δεν περίμενες ποτέ να τις ζήσεις: Ο ίδιος είναι πολύ χαρούμενος, αν και εξαντλημένος από την απεργία πείνας και τους 2,5 μήνες φυλακή. Ευχαριστούμε όσους στήριξαν τον αγώνα του Μοχάμεντ Α.Κ.» επισήμανε στο άκουσμα της απελευθέρωσής του η Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου - «Οασις», που στάθηκε στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή.

efsyn

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *