ροή ειδήσεων

Για ποιους απενεργοποιεί η εφορία τον ΑΦΜ



Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου δεκάδων επιχειρήσεων έχει προχωρήσει από την αρχή του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί σε κυκλώματα κλοπής και υπεξαίρεσης ΦΠΑ και οι οποίες έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί.

Συγκεκριμένα από από την αρχή του έτους έχουν απενεργοποιηθεί τα ΑΦΜ 63 επιχειρήσεων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για απάτες με τον ΦΠΑ σε 76 περιπτώσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στις έρευνες για τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή ΦΠΑ:

-από την αρχή του έτους ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για απάτη με τον ΦΠΑ σε 97 υποθέσεις

-από τις υποθέσεις στις οποίες ολοκληρώθηκε η έρευνα προέκυψε ότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου ανήλθαν σε 13,6 εκατ. ευρώ.

Η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης με τον ΦΠΑ είναι αυτή του "εξαφανισμένου εμπόρου”. Η τεχνική αυτή διενεργείται, συνήθως, ως εξής: μια επιχείρηση Α αγοράζει από μια άλλη επιχείρηση Β προϊόντα καταβάλλοντας τον σχετικό ΦΠΑ.

Η επιχείρηση Α πουλά τα προϊόντα σε μια επιχείρηση Γ εισπράττοντας τον ΦΠΑ που αναλογεί. Τα προϊόντα πωλούνται εκ νέου από την επιχείρηση Γ στην αγορά λιανικής και οι καταναλωτές καταβάλλουν τον ΦΠΑ. Ωστόσο, η επιχείρηση Α εξαφανίζεται και δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στο δημόσιο.


Επί της ουσίας οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις συναλλαγές συνήθως ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο ή πρόσωπα και έτσι ο ΦΠΑ αντί να πάει στα κρατικά ταμεία πάει στις τσέπες τους.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την απάτη και την κλοπή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση πίσω μόνο από τη Ρουμανία.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται έσοδα ΦΠΑ ύψους 5,9 δισ ευρώ (29% των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ), όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 12,3%.

Για την καταπολέμηση της απάτης στο πεδίο του ΦΠΑ που αποτελεί ευρωπαϊκό φόρο, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις όπως η αντιστροφή της απόδοσης του ΦΠΑ, δηλαδή ο φόρος να μην αποδίδεται στο δημόσιο από τον προμηθευτή αλλά από τον πελάτη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *