ροή ειδήσεων

Οι αλλαγές στις εξετάσεις οδήγησης



Τέλος στην αναστάτωση που επικρατεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο στο σύστημα εξετάσεων υποψήφιων οδηγών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο σύστημα εξέτασης έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες, η καθυστέρηση στη νομοθέτησή τους έχει προκαλέσει χάος, με εκατοντάδες υποψήφιους οδηγούς να αδυνατούν να δώσουν εξετάσεις λόγω κινητοποιήσεων των εξεταστών. Οι τελευταίοι διεκδικούσαν την καταβολή επιδόματος, το οποίο ελάμβαναν λόγω της εργασίας τους (παρουσίας στις εξετάσεις) εκτός του καθιερωμένου ωραρίου. Η παροχή του επιδόματος εξασφαλιζόταν με μεταβατικές υπουργικές αποφάσεις, που έδιναν μια παράταση στο ισχύον καθεστώς, παρά το γεγονός ότι βάσει νόμου οι εργαζόμενοι στις περιφέρειες δεν δικαιούνται επιδόματα. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, διαβεβαίωσε ότι θα νομοθετηθεί πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία θα λάβουν αναδρομικά την εν λόγω αποζημίωση. Το νομοσχέδιο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις», που περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων στον τρόπο εξέτασης, βρίσκεται πλέον στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, άρθρο, στο οποίο ορίζεται ότι: «Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4402/2016 (Α΄ 121) παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Από 1ης Μαΐου 2018 στους υπαλλήλους - εξεταστές υποψήφιων οδηγών και οδηγών θα καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, όπως αυτή έχει καθοριστεί στην ΚΥΑ 75186/10428/15.11.2016 (Β΄ 4080)».

Στόχος του υπουργείου Υποδομών με το εν λόγω νομοσχέδιο είναι να διαμορφώσει νέο σύστημα δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών (εξέταση πορείας), καθώς και των θεωρητικών εξετάσεων. Η εξαγγελία για την αλλαγή του τρόπου εξέτασης έχει προηγηθεί και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο η καθυστέρηση στη νομοθέτηση έχει προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στο σύστημα.

Μεταξύ των προβλημάτων που προκλήθηκαν, πέραν της αποχής των εξεταστών από τη διενέργεια των εξετάσεων, ήταν η πρόβλεψη για τις δοκιμασίες πορείας των κατόχων διπλώματος άνω των 74 ετών. Η εν λόγω πρόβλεψη περιλαμβάνεται στον νέο ΚΟΚ, ο οποίος ψηφίστηκε προ μηνών και επισφραγίστηκε με σχετική υπουργική απόφαση του Χρ. Σπίρτζη. Ωστόσο δεν είχε διαμορφωθεί το πλαίσιο διενέργειας των εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να βρεθούν σε εκκρεμότητα. Αυτή λύθηκε με μία ακόμη παράταση.

Στον νέο τρόπο εξέτασης των υποψηφίων προβλέπεται επίσης και ο καθορισμός ειδικά διαμορφωμένων χώρων για τη διενέργεια των ειδικών δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η διαμόρφωση συστήματος εποπτείας και ελέγχου των εξεταστών και εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών.

Μετά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, αυτό θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *