ροή ειδήσεων

Κοινωνικό μέρισμα: Τελευταία ευκαιρία έως σήμερα (21/12)

Κάντε ΕΔΩ την αίτηση για να πληρωθείτε



Τι ισχύει με ΙΒΑΝ και ανεργία


Τελειώνει σήμερα, Παρασκευή (21/12) η προθεσμία για όσους δεν πληρώθηκαν το κοινωνικό μέρισμα και έκαναν αίτηση ή για όσους είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κάνει ακόμη την αίτηση. Η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος κλείνει σήμερα, (21/12) αργά το βράδυ, αλλά προσοχή.


Η πληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου του 2018.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει και η τελευταία πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα. Να υπενθυμίσουμε ότι έγινε άλλη μία πληρωμή στις 14/12/2018.

Πάνω από 1.600.000 νοικοκυριά μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κι έχουν ξεπεραστεί τα 750 εκατομμύρια σε χρηματικό ποσό το οποίο αναλογεί σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε ο Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Όσον αφορά στα κωλύματα που έχουν παρουσιαστεί ο κ. Τάγαρης δήλωσε ότι υπάρχει ένας πληθυσμός που έχει κρατηθεί η πληρωμή του (κοινωνικού μερίσματος) λόγω μη διασταύρωσης του ΙΒΑΝ με το ΑΦΜ.Αυτές οι περιπτώσεις είναι κυρίως τρεις κατηγορίες.

Πρώτον, είναι άνθρωποι οι οποίοι δίστασαν να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ φοβούμενοι μήπως γίνει κατάσχεση στο μέρισμα, ωστόσο το μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. 'Αρα δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο λόγος, μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν την αίτησή τους άρα να την ακυρώσουν και να υποβάλλουν ξανά αίτηση με το σωστό ΙΒΑΝ.

Δεύτερον, αν έχουν βάλει ΙΒΑΝ ενός συγγενικού τους προσώπου και δεν έχουν δικό τους λογαριασμό μπορούν να μπούνε συνδικαιούχοι σε αυτόν το ΙΒΑΝ - λογαριασμό και με το εκκαθαριστικό τους στην τράπεζα κι η τρίτον είναι άνθρωποι οι οποίοι δήλωσαν το ΙΒΑΝ της εταιρείας τους ο οποίος όμως έχει το ΑΦΜ της εταιρείας κι όχι του φυσικού προσώπου.

Κι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αλλάξουν την αίτησή τους και να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ. Από κει και πέρα όλες οι αιτήσεις θα προχωρήσουν κανονικά στην επόμενη πληρωμή που θα γίνει μέχρι τις 28 του μήνα.
Κάντε την αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα , για να διαπιστώσουν, αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Τι ισχύει με την ανεργία και το κοινωνικό μέρισμα

1. Είμαι ή ήμουν άνεργος το 2018, αλλά δεν έχει αφαιρεθεί από τα εισοδήματά μου το ποσό που προβλέπει η υπουργική απόφαση. Τι συμβαίνει;

Μπορεί να μην έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, περίπτωση κατά την οποία δεν δικαιούστε μείωση των εισοδημάτων σας.

Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

2. Ήμουν άνεργος για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες το 2018, αλλά όχι πλέον. Δικαιούμαι την έκπτωση από τα εισοδήματα του 2017;

Ναι. Δεν είναι απαραίτητο να είστε άνεργος τη στιγμή υποβολής της αίτησης, εφόσον έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας εντός του έτους 2018.

3. Ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας κατά το έτος 2017, φορολογούμαι όμως ως μισθωτός και έχω τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2018. Δικαιούμαι την έκπτωση στα εισοδήματα του 2017;

Ναι, τη δικαιούστε. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογούνται ως μισθωτοί.

4. Είμαι άνεργος πρώην ασφαλισμένος ΝΑΤ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Δικαιούμαι τη μείωση στα εισοδήματα μου;

Δικαιούστε τη μείωση. Θα γίνει διασταύρωση από την ΗΔΙΚΑ με τα μητρώα ανέργων που τηρούν τα εν λόγω ταμεία αντί του ΟΑΕΔ. Εάν δεν φαίνονται οι μήνες ανεργίας σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο ταμείο σας και να ξαναπροσπαθήσετε λίγες μέρες αργότερα.

5. Τι ισχύει για το κοινωνικό μέρισμα και τις φορολογικές δηλώσεις- Δεν έχω υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος το έτος 2018 (φορολογικό 2017). Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το μέρισμα;

Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα πρέπει να έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017 έως την 31/10/2018.

6. Δεν έχω υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για κάποιο από τα έτη της προηγούμενης πενταετίας, μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το μέρισμα;

Ο δικαιούχος του μερίσματος θα πρέπει να έχει υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία πέντε έτη ή να εμφανίζεται ως σύζυγος, εξαρτώμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος σε μία δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος είναι οι δικαιούχοι να έχουν συμπληρώσει σωστά τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια υποβάλλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως υπόχρεη αλλά τα προηγούμενα τρία χρόνια, έμενα με τους γονείς μου. Το σύστημα εμφανίζει ότι δεν πληρώ το κριτήριο της μόνιμης διαμονή στην Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία. Για ποιο λόγο λαμβάνω αυτό το μήνυμα;

Το πιο συχνό σφάλμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν εμφανίζεστε ως εξαρτώμενο τέκνο στη φορολογική δήλωση των γονέων σας για κάποιο/κάποια από τα έτη που μένατε μαζί τους, ή είναι κενό/λάθος το πεδίο του ΑΜΚΑ σας σε αυτές τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το πληροφοριακό σύστημα δεν μπορεί να πιστοποιήσει τη μόνιμη διαμονή σας στην Ελλάδα για την προηγούμενη πενταετία.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *