ροή ειδήσεων

Δολοφονία στη Ρόδο: Γράμμα στον γιο μου



Με αφορμή την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο από δύο νεαρούς μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί τους, ο Θοδωρής Βασίλης γράφει ένα γράμμα στον γιο του.


Γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων. Χιλιάδες κύτταρα των γονιών μας ενώνονται και ξεκινά η ύπαρξή μας. Στην αρχή άφυλα έμβρυα που σιγά σιγά διαμορφώνονται.

Όπως δεν διαλέγουμε την πατρίδα μας και τυχαία τοποθετούμαστε στον πλανήτη, έτσι και η φύση επιλέγει από τη κοιλιά της μάνας μας, αν θα γεννηθούμε άντρες ή γυναίκες.

Αυτή η ίδια η φύση ξεκινά από νωρίς τις διακρίσεις. Φροντίζει περισσότερο τα κορίτσια. Να είναι δυνατά, να μπορούν να επιβιώσουν. Να αντέχουν περισσότερα. Τα αγόρια πιο ευπαθή σε συγγενείς ανωμαλίες. Άλλωστε αυτά δεν μπορούν να αναπαράγουν το είδος μας. Σοφή αν και σκληρή η φύση θα πρόσθετα.

Σταδιακά η κοινωνία ανατρέπει τη φυσική επιλογή. Αιώνες πατριαρχίας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τα κορίτσια να διακριθούν. Τι και αν οι μελέτες δείχνουν πως αναπτύσσονται γρηγορότερα, κάπου αναγκάζονται να σταματήσουν. Έρμαια των κοινωνικών συμβολαίων που οι άνθρωποι επινόησαν για την αυριανή θέση τους στο κόσμο.

Η κοινωνία σταδιακά τους μαθαίνει να περιορίζονται. Να αναγνωρίζουν τη δήθεν κατωτερότητά σου απέναντι στο δυνατό φύλο. Ακόμα και αυτός ο όρος «ασθενές». Πόσο ασθενής είναι αυτός που γεννά ζωή άραγε!

Η θρησκεία έβαλε και αυτή το λιθαράκι της. Η πανούργα γυναίκα εξαπάτησε τον αθώο άνδρα. Η θέση της είναι να κρύβεται. Τόλμα γυναίκα να υψώσεις τη φωνή σου! Θα καείς σαν μάγισσα... Τα παραδείγματα αμέτρητα και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Προκάλεσες; Σου αξίζει η τιμωρία. Ο άντρας έχει ορμές δεν καταλαβαίνει. Όλα του συγχωρούνται. Η θέση σου γυναίκα είναι στο σπίτι. Θέλεις καριέρα; Άρα δεν θα γίνεις καλή μάνα. Αντέδρασες στη βία του συζύγου; Μάλλον δεν ήσουν καλή. Δεν ήσουν αρκετή.

Είπες όχι; Μήπως εννοούσες ναι; Τι φορούσες; Το ήθελες; Μήπως άλλαξες γνώμη; Γιατί κυκλοφορούσες νύχτα; Μην μιλήσεις! Θα σε κατηγορήσουν...

Γιε μου, ελπίζω να γίνεις ένας καλός άνθρωπος. Με σεβασμό απέναντι σε όλους. Μην διαιωνίσεις τα στερεότυπα που έφτιαξαν τη κοινωνία που μας τρομάζει σήμερα. Μάθε να ακούς. Να διεκδικείς, αλλά να ξέρεις τα όριά σου. Μάθε ότι η θέση σου είναι αυτή που αφήνει χώρο και στους άλλους. Άνθισε, οχι εις βάρος του δίπλα σου.

Τίμα τον άνθρωπο. Εξίσου. Ισότιμα, χωρίς αστερίσκους.

Προχθές δολοφονήθηκε μια γυναίκα. Μία ακόμα γυναίκα. Γιατί είπε όχι, όπως ήταν δικαίωμά της. Οι άντρες δεν το δέχτηκαν. Οι άντρες αποφάσισαν ότι καμία δεν μπορεί να τους πει όχι. Και αν το κάνει, αξίζει να πεθάνει. Άλλοι άντρες δήθεν πέφτουν από τα σύννεφα. Μα πως το έπαθε αυτό; Ήταν από καλή οικογένεια! Λες και σε όλες τις υπόλοιπες άξιζε να βιαστούν και να πεθάνουν...

Παιδί μου, κάνε ό,τι θες στη ζωή σου. Ελπίζω να μην την καταστρέψεις, αλλά να δημιουργήσεις. Ένα μόνο σου ζητώ. Σεβασμό. Αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο.

Σχόλια

  1. Αγαπητέ κύριε, στην προσπάθειά σας να ευαισθητοποιήσετε με συγκεκριμένους και ίσως "απώτερους" σκοπούς, τρέχοντας να προλάβετε κάνατε δύο λάθη: η γυναίκα δεν γεννά είναι το πρώτο και ίσως το λάθος που δείχνει τις προθέσεις σας να ενοχοποιήσετε το ανδρικό φύλο κρίνοντας ίσως εξ ιδίων τα αλλότρια και δεύτερον κατά το πλείστον στις ημέρες μας οι εργαζόμενοι, η σπουδάζουσα νεολαία αλλά και η αιχμή του δόρατος των κοινωνικών δρώμενων είναι το "ασθενές φύλο" όπως λέγεται προπαγανδιστικά από τις ίδιες τις γυναίκες. Πράγματι η σημασία της γυναίκας ως η θαυμάσια γέφυρα της μεταφοράς της ζωής στην επόμενη γενιά αξίζει τον απόλυτο σεβασμό και την υποχρεωτική αναγνώριση αυτής της μοναδικής προσφοράς αλλά κανείς δεν μπορεί να ζητάει από κάποιον οποιοδήποτε άλλον να αναγνωρίζει τον ρόλο ή την αξία κάποιου ανθρώπου αν αυτός ο άλλος δεν είναι ικανός να την αναγνωρίσει από μόνος του. Και αυτή η δυνατότητα στον οποιονδήποτε να αναγνωρίζει την ανθρώπινη αξία είναι αποτέλεσμα μιας ομαλής οικογενειακής ζωής. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι ο δικός σας γιος χρειάζεται την ειδική αυτή σύσταση σίγουρα έχετε πρόβλημα στην οικογένειά σας κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες που μεγαλώνουν αγόρια. Τέλος θέλω να σας συστήσω να ξανακοιτάξετε το ημερολόγιό σας ώστε να διαπιστώσετε την πραγματικότητα του 21 ου αιώνα και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας είναι δύσκολο να μεταφέρεται εκτός από το σώμα σας και την διανόηση σας στη σύγχρονη εποχή, σε αυτή που ζούμε όλοι εμείς που δεν χαρακτηρίζουμε κάποιο έγκλημα ως έγκλημα κοινωνικής στάσης, περιμένοντας την δικαιοσύνη να ανακαλύψει τα στραβά και ανάποδα ώστε να διορθώνονται με γνώμονα ένα πιο υγιές και κοινωνικότερο περιβάλλον διαβίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/12/18 01:52

      Παρα πολύ ωραίο σχόλιο. Συμφωνώ απόλυτα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/12/18 08:08

      👍

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος6/12/18 17:03

      Είναι σεβαστά τα λόγια σας. Αλλά πιθανόν κοιτάζοντας το δέντρο να χάνετε το δάσος σε αυτήν την περίπτωση. Είναι ένα κείμενο, που κατ' εικόναν συμβολίζει τα λόγια του κάθε πατέρα προς το γιο του, δεν είναι προσωπική νήξη, είναι όλα αυτά τα αυτονόητα τα οποία θα πρέπει να μάθει ένα παιδί απο την οικογένεια του. Δεν διέκρινα κάποια προσβολή, παρά μόνο αγανάκτηση για την κοινωνία μας, οπότε ο θυμός σας και η στοχευμένη αρνητική σας κριτική να έπρεπε να στοχεύει τους θύτες κάθε είδους τέτοιου εγλκήματος και όχι έναν άνθρωπο όπου θέλησε να εκφράσει τα συναισθήματα του.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια... για την αυτογνωσία και την ενσυναίσθηση σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν από εγωισμό'
      Βήχουν απόψεις...???

      Διαγραφή
    2. Αποδέχομαι όποιον τολμά να δηλώνει την ταυτότητα του' αυτός μιλάει από καρδιάς κι ας κάνει λάθος' βασίζεται σε καθαρά συναισθήματα' αντλεί θάρρος και εκφράζεται ξεκάθαρα και με ανιδιοτέλεια, χωρίς εγωισμό και αυταπάτες...

      Διαγραφή
  3. Αντι για γραμμα μηπως να του μιλουσες απο κοντα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/12/18 09:34

    Διάβασα προσεκτικά το γράμμα. Δυστυχώς, άλλο ένα ηθικιστικού τύπου "κήρυγμα", από αυτά που εν πολλοίς ευθύνονται για την κατάσταση της νεολαίας μας . . .
    Εύχομαι τα παιδιά μας να μάθουν (αφού δεν τα διδάσκουμε εμείς με τη βιοτή μας) να κοιτούν βαθύτερα.

    Καραβάς Δημήτρης.

    Υ.Γ. Πολλά ορθογραφικά λάθη βρε παιδιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/12/18 15:32

    Θα τρελαθούμε τελείως. Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα δικαιολογήσει εγκληματίες; Υπάρχει κάποιος νοήμων που δεν θα καταδικάσει τετοιες συμπεριφορές; Και όμως υπάρχει κάποιος που πρέπει να πει στο γιο του ότι δεν πρέπει να γίνει εγκληματίας. Και να κατηγορήσει και την πατριαρχία για να δέσει το γλυκό. Ειλικρινά μόνο ντροπή και οίκτο προκαλεί τέτοιο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *