ροή ειδήσεων

Νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών - Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις



Και βροχή σχεδίων νόμου για αλλαγές στα Λύκεια και συγχώνευση ΤΕΙ με ΑΕΙ - Στο τραπέζει και πάλι η «λευκή εβδομάδα»

Νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών προωθεί το υπουργείο Παιδείας . Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει σύστημα μόνιμων διορισμών στο δημόσιο δασκάλων και καθηγητών ενόψει προεκλογικής περιόδου σε έναν κλάδο που για περίπου μία οχταετία έχουν “παγώσει” οι διορισμοί. Για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών θα μετρούν μέσω μοριοδότησης η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι κοινωνικοί λόγοι κατά το άλλο 50% ενώ η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά με πλαφόν ανώτατης προυπηρεσία.


Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας , με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, είναι οτι πριν από τις γιορτές ή αμέσως μετά θα αρχίσει σταδιακά η ανακοίνωση σχεδίων νόμων , όπως το Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το Σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , το Σχέδιο Νόμου συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης , το Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί μικτό σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ αλλά και με κριτήρια όπως η προΰπηρεσία και το άνοιγμα των θέσεων σε νέους εκπαιδευτικούς προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου , για αθρόες προσλήψεις εκπαιδευτικών , το νέο σύστημα θα έχει ως βασικό στόχο τον συνδυασμό να μπουν νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία αλλά και να σταματήσει η αδικία, και όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, να μην λαμβάνεται υπόψιν η προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Πληροφορίες, πάντως κάνουν λόγο για θέσπιση κριτηρίων μέσω ΑΣΕΠ και όχι με διαγωνισμό αλλά με θεσμοθέτηση νέου συστήματος, το οποίο θα πριμοδοτεί την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, ενώ ταυτόχρονα θα «ανοίγει» την πόρτα και σε νέους εκπαιδευτικούς.

Το σύστημα προσλήψεων θα στηρίζεται στην προϋπηρεσία στα επιστημονικό και ακαδημαικά κριτήρια αλλά και στα κοινωνικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται με βάση την προϋπηρεσία κατά 50% ενώ το υπόλοιπο 50% των μορίων θα προέρχεται από τα επιστημονικά τους προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια
Η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά ενώ θα τεθεί πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας
Στα επιστημονικά-ακαδημαϊκά κριτήρια θα περιλαμβάνονται τα σεμινάρια επιμόρφωσης το δεύτερο πτυχίο οι μεταπτυχιακοί τίτλοι το διδακτορικό ενώ στα κοινωνικά κριτήρια θα είναι ο αριθμός των παιδιών και άλλοι τυχόν κοινωνικοί λόγοι.


Μέσα στο πλαίσιο των προτάσεων που τέθηκαν στο υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας είναι η πρόταση για επαναφορά της «Λευκής Εβδομάδας» .
Την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για θέσπιση της «Λευκής Εβδομάδας», επαναφέρει η Ομοσπονδία Ελλήνων Ξενοδόχων.
Οπως λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Τάσσιος “πρόκειται για πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας προς τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας, προκειμένου να θεσπιστεί ολιγοήμερη «σχολική ανάπαυλα» κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών , προτείνοντας ένα εκδρομικό τετραήμερο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του οποίου, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται πιο κοντά στην ελληνική φύση και τα βουνά της, με προνομιακούς όρους φιλοξενίας και διαμονής”.Η ΠΟΞ επαναφέρει το αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας, με αφορμή την κατάθεση και συζήτηση στη βουλή του νομοσχεδίου για το θεματικό τουρισμό, έτσι ώστε η «Λευκή Εβδομάδα» να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η πρόταση της Ομοσπονδίας αποσκοπεί, πρωτίστως στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων και κινήτρων για περιηγήσεις και επισκέψεις οικογενειών στις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής και επιπρόσθετα, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στους Ο κ. Τάσσιος επισημαίνει οτι η πρότασή “έχει να κάνει ουσιαστικά με την υιοθέτηση τεσσάρων ημερών σχολικής ανάπαυλας την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας ,χωρίς φυσικά να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ημερών του σχολικού έτους, που θα δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να παρατείνουν τις διακοπές του τριημέρου, αλλά, παράλληλα, θα δίνει και ένα κίνητρο για ολιγοήμερη απόδραση στους μαθητές και τις οικογένειές τους”.
Οπως επισημαίνει ο κ. Τάσσιος 'η ολιγοήμερη σχολική ανάπαυλα θα μπορούσε να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά και μαθησιακά κίνητρα”. Σύμφωνα με την εμπειρία από αλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία καταδεικνύεται οτι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο εσωτερικός τουρισμός σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για θέσπιση της «Λευκής Εβδομάδας», επανέφερε ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΞ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας, σε παρέμβασή του στην ημερίδα του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με θέμα «Αναπτυξιακές Προοπτικές και Βιωσιμότητα των Χιονοδρομικών Κέντρων της Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. κ. Ο κ. Καλλίας αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση των χιονοδρομικών κέντρων και των ξενοδοχείων που βρίσκονται τριγύρω, λέγοντας πως η αυξημένη ζήτηση προς τη μια πλευρά, οδηγεί σε ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης και προς την άλλη πλευρά. Τόνισε ωστόσο”, ότι τα χιονοδρομικά μας κέντρα χρειάζονται τις κατάλληλες υποδομές και την απαραίτητη συντήρηση για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στην ορεινή Ελλάδα και με επισκέπτες από το εξωτερικό.Όπως σημείωσε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύνδεση των χιονοδρομικών κέντρων με δραστηριότητες όλο το χρόνο (περιπατητικός τουρισμός, τουρισμός περιπέτειας, αναρριχητικός και ορειβατικός τουρισμός κλπ)”.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *