ροή ειδήσεων

Η τραπεζική ληστεία



Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στο τέλος Νοεμβρίου πως δεν πλήρωσε τους ληξιπρόθεσμους τόκους των 160 εκ. € στο δημόσιο, για τα 2 δις € των ενδεχόμενων μετατρέψιμων ομολόγων – έτσι ώστε να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της, να ενισχύσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να εμφανίσει κέρδη, αντί ζημίες 120 εκ. €!


«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από έναν πρωτοφανή όγκο τοξικών παγίων τα οποία, στην τρέχουσα συγκυρία, υπερβαίνουν τα 6,8 τρις € – ενώ από αυτά μόλις τα 800 δις € αποτελούν «κόκκινα δάνεια». Το εντυπωσιακό στοιχείο, σύμφωνα με την BIS και την EBA, είναι ότι το 75% περίπου αυτών των τοξικών παγίων αφορούν τους ισολογισμούς του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας και της Γαλλίας – με την Deutsche Bank να είναι εκ των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης αβεβαιότητας».

Έχουμε αναφερθεί από αρκετά χρόνια πριν στην τραπεζική βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της Ευρώπης, χωρίς να εξαιρείται ούτε η Ελβετία (ανάλυση) – στην οποία ο Ισολογισμός της κεντρικής της τράπεζας είναι στο 120% του ΑΕΠ της χώρας, με αποτέλεσμα να ξεπερνάει ακόμη και αυτόν της Ιαπωνίας. Όσον αφορά δε τη Deutsche Bank που έχει χαρακτηρισθεί από την αστυνομία του κράτους της ως εγκληματική συμμορία, ενώ έχει πληρώσει πάνω από 18 δις € σε πρόστιμα κυρίως για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και εκκρεμούν άνω των 5.000 μηνύσεων εναντίον της, παραμένει επικίνδυνα μοχλευμένη – μεταξύ άλλων με μεγάλη έκθεση στην επικίνδυνη αγορά παραγώγων, με ποσό σχεδόν τριπλάσιο του ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωζώνης!

Οι ισπανικές τράπεζες είναι επίσης πολύ επικίνδυνες, λόγω του αυξημένου δανεισμού τους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και με συμμετοχές σε χρεοκοπημένα ουσιαστικά τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (άρθρο) – ενώ οι γαλλικές έχουν έναν ακόμη κίνδυνο: την έκθεση τους στην Ιταλία με περίπου 270 δις €, γεγονός που τις κάνει πολύ ευάλωτες εάν τυχόν η χώρα επιτρέψει στη λιρέτα (αν και φοβόμαστε πως η ιταλική κυβέρνηση θα μιμηθεί την ελληνική κυβίστηση, με αποτέλεσμα να μετατραπεί επίσης σε προτεκτοράτο της Γερμανίας). Για τις ιταλικές τράπεζες δεν χρειάζεται καμία αναφορά, αφού είναι στα όρια της χρεοκοπίας – ενώ σε αρκετά άλλα κράτη συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Στην Ελλάδα τώρα αυτοί που πληρώνουν πανάκριβα το λογαριασμό εν αγνοία τους είναι οι φορολογούμενοι Πολίτες – οι οποίοι έχουν χάσει 40 δις € από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις ίδιες τις τράπεζες με πρώτη τη EUROBANK (αν και το ΤΧΣ που ανήκει στο δημόσιο και συμμετέχει στις τράπεζες έχει εκχωρηθεί στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ), τα 17 δις € των αναβαλλόμενων φόρων που θα κληθούν οι ίδιοι να πληρώσουν, καθώς επίσης τα περίπου 150 δις € των προβλέψεων των τραπεζών που μειώνουν τη φορολογία τους, οπότε θα επιβαρύνουν έμμεσα τους Έλληνες. Συνολικά λοιπόν ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 200 δις € – ενώ οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών, με τα ελάχιστα δις € που τις κεφαλαιοποίησαν, ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία των Πολιτών πάνω από 300 δις €!



Περαιτέρω, η θρασύτητα των τραπεζών φαίνεται καθαρά στην περίπτωση της Πειραιώς – η οποία απέρριψε τη στήριξη της με κεφάλαια του δημοσίου, επειδή οι μέτοχοι της θέλουν επίσης να την κλέψουν, όπως συνέβη με τη EUROBANK. Ακόμη χειρότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε στο τέλος του Νοεμβρίου πως δεν πλήρωσε τους ληξιπρόθεσμους τόκους των 160 εκ. € στο δημόσιο για τα 2 δις € των Contingent Convertibles(CoCos, ενδεχόμενα μετατρέψιμα ομόλογα) – για να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της, να ενισχύσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να εμφανίσει κέρδη, αντί ζημίες 120 εκ. €!

Βέβαια, η σύμβαση του ΤΧΣ με την Πειραιώς επιτρέπει τη μη πληρωμή του επιτοκίου για μία φορά, οπότε δεν είναι παράνομη – ενώ εάν συμβεί για δεύτερη φορά, τότε τα 2 δις € των CoCos θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές, με τιμή μετατροπής όμως τα 6 € από 1 € που κοστίζει η μετοχή σήμερα. Έτσι ή αλλιώς λοιπόν η «ληστεία» του δημοσίου είναι προδιαγεγραμμένη – ενώ ασφαλώς δεν πλήρωσε τους τόκους γιατί δεν μπορεί. Το γεγονός πάντως ότι, έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Νέας Δημοκρατίας για το ίδιο ποσόν, για τα 160 εκ. € που της οφείλει, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο – αφού εκ των πραγμάτων είναι σε θέση να «εκβιάζει» το κόμμα που φαίνεται πως θα κυβερνήσει το επόμενο έτος την Ελλάδα, οπότε θα βρει τη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική τόσο για τον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας, όσο και για το δημόσιο – σημειώνοντας πως τα 160 εκ. € που δεν πλήρωσε ως όφειλε στο ΤΧΣ, άρα στο κράτος, αντιστοιχούν στο 36% της σημερινής χρηματιστηριακής της αξίας (μόλις 438 εκ. €)! Η συμμετοχή δε του ΤΧΣ στην Πειραιώς είναι 26,42% από 81,09% το 2013 (γράφημα), ενώ με μία σχετικά ελάχιστη αύξηση κεφαλαίου από τους μετόχους της, κατά το παράδειγμα της EUROBANK, θα μπορούσε να μηδενιστεί – οπότε θα ολοκληρωνόταν η υφαρπαγή της, σημειώνοντας πως έχει εξαγοράσει στο παρελθόν την ΑΤΕ, στην οποία είναι υποθηκευμένο ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής μας γης, τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών, την Εγνατία κοκ.



Ολοκληρώνοντας, η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρώπης που ισχύει από την 1.1.2016 (Bail–in, δηλαδή προτού διασωθούν οι τράπεζες από το κράτος, θα πρέπει να πληρώσουν οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και οι καταθέτες τους άνω των 100.000 €), δεν έχει κανένα νόημα για την Ελλάδα – αφού οι μετοχές τον τραπεζών έχουν εξαϋλωθεί, ενώ οι καταθέσεις άνω των 100.000 € είναι μόλις το 1% των συνολικών. Επομένως, αυτό που θα συμβεί είναι η πλήρης υφαρπαγή των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους, όπου ουσιαστικά θα πληρωθούν από τους Έλληνες για να τους κλέψουν, αντί να πληρώσουν – αφού το κόστος για τους φορολογουμένους υπερβαίνει ήδη τα 200 δις € όπως αναλύσαμε παραπάνω.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων και δανείζουν ξένες εταιρείες για να εξαγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τις δημόσιες επιχειρήσεις – όπως στο παράδειγμα της FRAPORT ή της ΔΕΣΦΑ. Εάν αυτό δεν είναι το άκρον άωτο της ανοησίας μας, τότε τι είναι; Για τους ξένους πάντως και για την εγχώρια πέμπτη φάλαγγα που τους υπηρετεί, είναι τόσο εύκολο, σαν να ληστεύουν εκκλησία – ενώ πρόσφατα φίλος μας λοιδόρησε, λέγοντας πως το να ενημερώνεις ανόητους, είναι σαν να ανάβεις δαυλό για τους τυφλούς.

analyst.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *