ροή ειδήσεων

«Εμφύλιος» για ένα διαγωνισμό



Ερωτήματα και έναν μικρό... εμφύλιο έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός που προκήρυξε η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) για τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των υπηρεσιών του φορέα.

Ο προϋπολογισμός του και κυρίως ορισμένοι όροι του μπήκαν στο μικροσκόπιο του περιφερειακού τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ, το οποίο στις 18.12.2018 εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «το έργο είναι υπερκοστολογημένο» και επιπλέον ότι η διαδικασία «δεν λειτουργεί υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλιακές».

Αποκαλύπτει ακόμη ότι δεν προηγήθηκε διάλογος για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ενώ δίνει γενικότερη διάσταση, καθώς κάνει λόγο για «επιχειρούμενη προσπάθεια τροποποίησης του οργανισμού του ΤΕΕ» και «απόπειρα υποβάθμισης των περισσότερων περιφερειακών τμημάτων του σε γραφεία».

Ο διαγωνισμός του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, προκηρύχθηκε στις 30 Νοεμβρίου και έχει προϋπολογισμό 880 χιλιάδες ευρώ, περιλαμβανομένου και ΦΠΑ 24%.

Το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ παρατηρεί ότι το ποσό δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου, αφού χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, σημειώνει ωστόσο ότι «οι επιλογές του φορέα μας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από τεχνοκρατική προσέγγιση και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, πράγμα που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση».
Οι όροι

Το σοβαρότερο θέμα που θέτει το περιφερειακό τμήμα Δωδεκανήσου αφορά όρους του διαγωνισμού, για τους οποίους αναφέρει ότι «λειτουργούν αποτρεπτικά για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των δυνητικά ενδιαφερομένων εταιρειών». Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, απευθύνεται σε εταιρείες που έχουν υλοποιήσει αντίστοιχα έργα άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, που είναι μετρημένες στα δάχτυλα στην Ελλάδα.

Ο περιορισμός γίνεται ακόμα πιο εμφανής από τις απαιτήσεις για αυξημένη στελέχωση και μάλιστα με μεγάλη εξειδίκευση.

Ο τεχνικός κόσμος βρίσκεται από χρόνια σε διάλογο για «ανοιχτούς» διαγωνισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν μεγαλύτερη συμμετοχή ενδιαφερομένων, αλλά στην πράξη έχει οδηγήσει σε μεγάλες εκπτώσεις που δεν εγγυώνται την ολοκλήρωση ενός προγράμματος.
Ο χρόνος υποβολής

Υπάρχει συμφωνία ότι οι περιοριστικοί όροι είναι απαραίτητοι κυρίως σε έργα υψηλής ειδίκευσης, κάτι που δεν ισχύει με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΤΕΕ.

Το ίδιο το περιφερειακό τμήμα Δωδεκανήσου επισημαίνει, μάλιστα, ότι η εμπειρία και στελέχωση εξασφαλίζουν το 85% της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων, επομένως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ανάδοχο, ενώ η οικονομική προσφορά συμμετέχει μόνον στο 15%.

Δευτερεύουσας σημασίας είναι η ασάφεια στον χρόνο υποβολής των προσφορών, καθώς ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου ώς τις 3 μ.μ.! Μετά και την κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου...

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΣΗΔΗΣ και η διαδικτυακή πύλη θα είναι προσβάσιμη στις 7 Ιανουαρίου 2019. Να σημειωθεί, πάντως, ότι εκπρόθεσμη κατάθεση προσφοράς, ακόμη και κατά ένα λεπτό, είναι λόγος αποκλεισμού της από διαγωνισμό του Δημοσίου.

efsyn

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *