ροή ειδήσεων

Ποια είναι η ελληνική πολυεθνική που πουλά ασανσέρ σε όλο τον κόσμο



Διαβάστε την ιστορία της ελληνικής πολυεθνικής, η οποία έχει καταφέρει να κατασκευάζει και να πουλά ανελκυστήρες σε όλον τον κόσμο.

Αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους ελληνικούς πολυεθνικούς ομίλους στον κόσμο και εκατομμύρια ανθρώπων κάνουν καθημερινά χρήση των ιδιαίτερα ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων του. Ο όμιλος εταιρειών Kleemann με εφαλτήριο το Κιλκίς όπου βρίσκεται η βάση του ομίλου, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανελκυστήρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά διαθέτοντας θυγατρικές σε 15 χώρες και εξάγοντας σε περισσότερες από 100 ξένες αγορές.


Οι δε πωλήσεις σε ξένες αγορές αντιπροσωπεύουν πλέον το 91% του κύκλου εργασιών της, γεγονός που διαφύλαξε την εταιρεία από τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης και μάλιστα το 2017 πέτυχε και ρεκόρ πωλήσεων στα περίπου 135 εκατ. ευρώ.


Η ιστορία της Kleemann ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν ο ιδρυτής της, Νίκος Κουκούντζος, διέγνωσε τη στροφή της αγοράς από τους μηχανικούς στους υδραυλικούς ανελκυστήρες και επένδυσε στην καινοτομία φέρνοντας στην Ελλάδα την τεχνογνωσία της γερμανικής εταιρείας Kleemann Hubtechnik. Οι πρώτες παραγωγικές μονάδες στη ΒΙΠΕ Κιλκίς ολοκληρώθηκαν το 1985 και κάλυπταν μία έκταση 3.000 τ.μ. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, τα κτίρια και η έκταση γης της εταιρείας στο Κιλκίς καλύπτουν επιφάνεια 100.000 τ.μ. και 180.000 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ τα κτίρια και η έκταση σε επίπεδο ομίλου αγγίζουν τα 140.000 τ.μ. και 255.000 τ.μ. αντίστοιχα.

Η εισαγωγή της ολοκληρωμένης λύσης υδραυλικού ανελκυστήρα στην Ελλάδα αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, καθιστώντας σταδιακά την Kleemann ηγέτη της ελληνικής αγοράς. Η συνεχεία δόθηκε με την δημιουργία νέων μονάδων αλλά και πολλών θυγατρικών στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

• 1983: Σύμβαση αγοράς τεχνογνωσίας από την KLEEMANN HUBTECHNIC GmbH Γερμανίας και σύσταση της ελληνικής εταιρείας ασανσέρ Kleemann.

• 1985: Ολοκλήρωση παραγωγικών εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς.

• 1986: Έναρξη παραγωγικής δραστηριότητας.

• 1999: Εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ίδρυση της KLEFER Α.Ε. στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς σε συνεργασία με την ισπανική TECHNOLAMA-FERMATOR.

• 2000: Ίδρυση της KLEEMANN Asansor σε συνεργασία με την AMETAL στην Τουρκία.

• 2001: Έναρξη παραγωγικής δραστηριότητας της νέας παραγωγικής μονάδας ηλεκτρονικών και αυτοματισμού στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς.

• 2002: Έναρξη παραγωγικής δραστηριότητας της νέας παραγωγικής μονάδας κατασκευής θαλάμων ασανσέρ και ανελκυστήρων, χωρίς μηχανοστάσιο, στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς.

• 2004: Εγκαίνια του κέντρου διανομών στον Ασπρόπυργο Αττικής.

• 2005: Ίδρυση της KLEEMANN Liftovi στη Σερβία.

• 2006: Ίδρυση της KLEEMANN Lift Ro στη Ρουμανία.

• 2010: Ολοκλήρωση κατασκευής Πύργου Δοκιμών στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς (61m).

• 2011: Ίδρυση της KLEEMANN China.

• 2012: Ίδρυση της KLEEMANN Lifts UK στην Αγγλία.

• 2012: Ίδρυση της KLEEMANN Lifts Rus στην Ρωσία.

• 2015: Ίδρυση της KLEEMANN DIZALA D.o.o στην Κροατία.

• 2015: Εξαγορά του 80,09% της Εlevator Services Group (Vic) Pty Ltd στην Αυστραλία, η οποία μετονομάστηκε σε Kleemann Elevators Australia Pty Limited.

• 2015: Ίδρυση KLEEMANN Aufzüge GmbH στη Γερμανία.

• 2015: Ίδρυση KLEEMANN Lifts DMCC στο Ντουμπάι.

• 2015: Ίδρυση KUNSHAN KLEEMANN Lifts TRADING CO. LTD στη Κίνα

• 2017: Ίδρυση της KLEEMANN ASCENSEURS SARL στη Γαλλία.

• 2017: Έξοδος της εταιρείας από το ΧΑ.

Πύργος Δοκιμών

Από τις σημαντικότερες επενδύσεις της εταιρείας θεωρείται η δημιουργία του πρώτου πύργου δοκιμών ανελκυστήρων στην Ελλάδα το 2010, που εκείνη την εποχή ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος της Ευρώπης. Ο πύργος παρέχει δυνατότητα ελέγχου υψητάχυτων ανελκυστήρων για ταχύτητες έως 5μ/δευτ. Με 18 ορόφους και 4 φρεάτια δοκιμών, το ύψους του φτάνει τα 61 μέτρα. Αυτή η επένδυση κατέστησε δυνατή τη διείσδυση της Kleemann σε νέες, μεγάλες αγορές με ιδιαίτερες και αυξημένες απαιτήσεις, καθώς συνέβαλε αποτελεσματικά στην έρευνα για την τοποθέτηση υψητάχυτων ανελκυστήρων σε πολυώροφα κτίρια.

Την επόμενη χρονιά, η εταιρεία προχώρησε σε άλλη μια στρατηγική επένδυση, ιδρύοντας την τρίτη κατά σειρά παραγωγική μονάδα στην Κίνα, στην επαρχία Σούτζο, μια βιομηχανική ζώνη κοντά στη Σαγκάη όπου εδρεύουν πολλές εταιρείες του κλάδου. Η επένδυση υψηλού κόστους αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν εκεί οι νέες εγκαταστάσεις και ο πύργος δοκιμών ύψους 100 μ.

H εξωστρέφεια η οποία βασίζεται αφενός στις άμεσες εξαγωγές αλλά και στην παραγωγή των εγκαταστάσεων σε Κίνα και Σερβία, θωράκισε την εταιρεία ενάντια στην κρίση και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι πωλήσεις προέρχονταν κατά 70% από την Ελλάδα και 30% το εξωτερικό, σήμερα ή αντίστοιχη αναλογία είναι 91% στο εξωτερικό και μόλις 9% στην Ελλάδα.

Η Kleemann ξεπέρασε εύκολα το σκόπελο των capital controls διατηρώντας στο ακέραιο τις παραγγελίες της και δημιουργώντας επίσης 100 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία διετία. Σήμερα, το δίκτυο πωλήσεων της Kleemann καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, με την πλέον ισχυρή παρουσία στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η εταιρεία έχει καταφέρει να διεισδύσει σε όλες τις σημαντικές για τον κλάδο αγορές, στην Ανατολή, στη Ρωσία και την Τουρκία, στη Δύση, στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στις συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Αυστραλίας.

Οι ανελκυστήρες της Kleemann διακρίνονται τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε σχεδιαστικό επίπεδο και μέρος αυτής της υπεροχής οφείλεται στην υπογραφή του βιομηχανικού σχεδιαστή διεθνούς εμβέλειας Ανδρέα Ζαπατίνα, που διετέλεσε επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος σε εταιρείες όπως η Subaru, η Alfa Romeo και η BMW

Η εταιρεία είναι επίσης εξειδικευμένη σε ειδικά έργα και κατασκευάζει συστήματα ανελκυστήρων, κυλιόμενες σκάλες και διαδρόμους για εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κατοικίες. Οι ανελκυστήρες της βρίσκονται σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κτίρια στον κόσμο. Μεταξύ αυτών το θέατρο του Κρεμλίνου (State Kremlin Palace), το Μουσείο Mary Rose στο Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία, το Μουσείο Kumu στο Ταλίν της Εσθονίας, ο πύργος Obel στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Στον μακρύ κατάλογο των έργων, που η ελληνική πολυεθνική έχει ολοκληρώσει, φιγουράρουν το διεθνές αεροδρόμιο της Ρίγας, το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik στην Ισλανδία, το Elite Stadium στην Ιρλανδία, το γήπεδο ποδοσφαίρου AMEX στο Μπράιτον και πολλά ακόμη

Επόμενοι στόχοι

Η διοίκηση επισημαίνει ότι στρατηγικό στόχο της αποτελεί η ενίσχυση της ηγετικής θέσης του Ομίλου στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά. Ο Όμιλος προσβλέπει στην βελτίωση του μεριδίου της εγχώριας αγοράς ανελκυστήρων, μέσω και της διαδικασίας αντικατάστασης παλαιών ανελκυστήρων. Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότεροι από 300.000 ανελκυστήρες άνω των 30 ετών, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων χρήζει μερικής ή ολικής αντικατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Kleemann ανήλθε σε 134,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 16,2%, αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) 17 εκατ. ευρώ έναντι 8,3 εκατ. ευρώ το 2016 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξημένα κατά 150% στα 9,9 εκατ. ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *