ροή ειδήσεων

Συνέντευξη της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών



Συνέντευξη Τύπου για τις διεθνείς εξελίξεις και τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε σήμερα η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καθώς χθες ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για την κύρωσή της.

Υπενθυμίζεται πως η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για το θέμα την Πέμπτη 24 Γενάρη με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «PLAZA», στη Ρόδο.

Παρατίθεται η εισηγητική ομιλία στη σημερινή συνέντευξη Τύπου:

«Πρόκειται για μια Συμφωνία που γίνεται στην κυριολεξία κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει στόχο την αναχαίτιση της επιρροής της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών χωρών στα Βαλκάνια, μέσω της λεγόμενης διαδικασίας της "ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης" όπως την αποκαλούν. Η εξασφάλιση δηλαδή της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η αντιπαράθεση, που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες, κινείται βασικά γύρω από το ονοματολογικό, ώστε να συγκαλύψει επιμελώς την ουσιαστική συμφωνία όλων των αστικών συστημικών πολιτικών δυνάμεων. Δυνάμεων που στηρίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους με αντάλλαγμα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, την εξασφάλιση ηγεμονικής θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή όπως οι ίδιοι ομολογούν.

Στην ίδια ρότα κινούνται και οι κάθε είδους εθνικιστικές κραυγές, με τα διάφορα εθνικιστικά και φασιστικά μορφώματα να δίνουν τον τόνο στα συλλαλητήρια, χωρίς διάθεση να τσουβαλιάσουμε τον κόσμο που συμμετέχει, με ομιλίες και συνθήματα αλυτρωτικά, ανιστόρητα και επικίνδυνα, αποθεώνοντας την ονοματολογία και βέβαια χωρίς να βγάζουν τσιμουδιά για την ουσία, για το σκοπό για τον οποίο γίνεται η Συμφωνία! Η ΝΔ, άλλες πολιτικές δυνάμεις που ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού, έχουν σοβαρές ευθύνες. Η κυβέρνηση από την άλλη αξιοποιεί τη βολική και για τους δύο αντιπαράθεση ώστε να εμφανίζεται η ίδια και να εμφανίζει και το περιεχόμενο της συμφωνίας …προοδευτικό!

Στην πραγματικότητα θα μπορούσαν όλοι τους να έχουν ψηφίσει αυτή τη Συμφωνία με την οποία εμφανίζονται ότι διαφωνούν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Οι πιέσεις προς τα κόμματα, οι μετακινήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις, μια διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού που επιταχύνθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζει και αυτή την πλευρά.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή! Όταν είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση που υποδαύλισαν και αξιοποίησαν τον εθνικισμό για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με επανειλημμένες πολεμικές συγκρούσεις, με την επανειλημμένη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Τέτοιες "αλυτρωτικές ουρές", που δεν αποκλείεται στο μέλλον, σε μια άλλη συγκυρία, να αξιοποιηθούν και ενάντια στη χώρα μας, περιέχει και η Συμφωνία την Πρεσπών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που έχουν όλα ανεξαιρέτως το ΝΑΤΟ "κορόνα στο κεφάλι τους", ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή και η βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς του, εξασφαλίζουν την Ελλάδα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ωστόσο, αυτούς τους ισχυρισμούς τους διαψεύδει η ίδια η ζωή. Τίποτα δεν εμπόδισε τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Αλβανία να έχει προκλητικές διεκδικήσεις απέναντι και στην Ελλάδα. Αντίθετα η προοπτική της Μεγάλης Αλβανίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη με την επικείμενη προσάρτηση του Κοσσόβου, στηρίζεται από το ΝΑΤΟ. Τίποτα δεν εμπόδισε τις τουρκικές διεκδικήσεις και την προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Άμυνας, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, σε δηλώσεις του ομολόγησε ότι σε περίπτωση επεισοδίου, βοήθεια δεν θα πρέπει να περιμένουμε από κανένα, θα είμαστε μόνοι μας!
Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει, ακριβώς γιατί είναι επαίσχυντη, γιατί είναι το προϊόν της ωμής παρέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, με εκβιασμούς και πηγαινέλα αξιωματούχων, για να προωθήσουν τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Αυτό είναι που πρέπει να ανησυχήσει το λαό μας. Γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα του, όχι απαραίτητα της άμεσης πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, ακούει με προσοχή τις θέσεις μας για αυτά τα ζητήματα. Τον καλούμε λοιπόν να προβληματιστεί, να σκεφτεί βαθύτερα.

Την Πέμπτη, την ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή η Συμφωνία, το ΚΚΕ καλεί σε συλλαλητήρια με αυτό το περιεχόμενο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Το σύνθημα είναι: Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, Όχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, ΝΑΙ στη φιλία, την αλληλλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών.

Στη Ρόδο οργανώνουμε εκδήλωση - ομιλία με θέμα "Η Συμφωνία των Πρεσπών, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, οι θέσεις του ΚΚΕ", με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο "Πλάζα" στις 7 μ.μ. την Πέμπτη 24 Γενάρη».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *