ροή ειδήσεων

Κλείνουν παράθυρα για ξέπλυμα με ακίνητα και Χρυσή Βίζα



Να περιορίσει τα περιθώρια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του προγράμματος χορήγησης Golden Visa σε υπηκόους τρίτων χωρών επιχειρεί η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Η τροπολογία, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει το νόμο 4251/2014, ο οποίος προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής 5 ετών σε πολίτη τρίτης χώρας, εάν διαθέτει στην Ελλάδα ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην ολική εξόφληση της αξίας του ακινήτου ή της μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατά την υπογραφή του συμβολαίου, αλλά και στην αναπροσαρμογή του ύψους της ακίνητης περιουσίας.

«Η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας της κατά το χρόνο κτήσης της καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου», αναφέρει η διάταξη.

Η τροπολογία προβλέπει πως με κοινή απόφαση των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Οικονομικών, το ύψος της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται. Κάτι αντίστοιχο προέβλεπε και ο νόμος 4251/2014, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.

Το τίμημα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμό του δικαιούχου ο οποίος τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Οι νέες διατάξεις, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης, παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια ενισχύοντας τη διαφάνεια των συναλλαγών. «Σκοπός είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων και της Τράπεζας της Ελλάδος και η αποφυγή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η χρήση δίγραμμης τραπεζικής επιταγής περιορίζει τα περιορίζει τα πρόσωπα τα οποία μπορεί να είναι πληρωτές/δικαιούχοι και έχει σκοπό την ασφάλεια των συναλλαγών (διασφαλίζει δηλαδή έναντι ακάλυπτης επιταγής, απώλειας επιταγής κτλ)».

Όπως είχε αποκαλύψει το Economistas το τελευταίο διάστημα ο προβληματισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών για ξέπλυμα χρήματος ή φοροδιαφυγή μέσω αγοράς ακινήτων είναι έντονος.

Είναι ενδεικτικό πως συμβολαιογράφοι σε ερωτηματολόγιο για το «ξέπλυμα» δήλωσαν σε ποσοστό 88% ότι στις συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται, για την αγοραπωλησία ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, γίνεται χρήση μετρητών.

Η χορήγηση αδειών διαμονής σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε ακίνητα παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία έτη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χορηγήσεις αδειών παραμονής εκτοξεύτηκαν από τις 2.144 το 2015, σε περίπου 10.000 το 2018. Περισσότερες από τις μισές αφορούν σε Κινέζους (5.367) ενώ τις πρώτες τρεις θέσεις συμπληρώνουν Τούρκοι (1.028) και Ρώσοι (1.012).

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *