ροή ειδήσεων

Μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα Φορέων μεταξύ των οποίων και των Δήμων



Μέσα σε τριάντα ημέρες, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνονται OTA Α΄ και Β΄ Βαθμού) υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σχετική απόφαση υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φορέων με την απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των οποίων και η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό.

Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014), ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τους Φορείς οι οποίοι τηρούν ήδη λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

– Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, οι Φορείς μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας, από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου (ΣΛΘ) στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

-Από 01/03/2019 και εφεξής, οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αιτήματα για τη καταβολή επιχορηγήσεων σε λογαριασμούς των Φορέων σε πιστωτικά ιδρύματα δεν θα γίνονται δεκτά από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ( ΓΔΟΥ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ( ΓΛΚ). Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, στους OTA Α΄ και Β΄ Βαθμού, αποδίδονται υποχρεωτικά από την ως άνω ημερομηνία, με μεταφορά από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

-Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Φορέα με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ΓΛΚ δύναται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν.4270/2014.

Αντιδράσεις από ΚΕΔΕ

«Εκβιαστικό τρόπο» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει στην ουσία με το έτσι θέλω τα αποθεματικά των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στο έκτακτο Δ.Σ. της ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της νέας κατάστασης επισημαίνοντας ότι «Δεν φτάνουν οι περιορισμοί που μας έχει βάλει η κυβέρνηση με τον Κλεισθένη, δεν φτάνει που τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου αντί να τα δώσει στους δήμους, ως όφειλε, τα δέσμευσε τώρα θέλει να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος για λογαριασμό της εις βάρος όλων των υπολοίπων θεσμών».

Την ίδια στιγμή η Αυτοδιοίκηση είναι ένα καζάνι που βράζει. Πολλοί δήμαρχοι δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση, η οποία προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα μέσα σε ένα μήνα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *