ροή ειδήσεων

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ… ΑΧΟΥΡΙΑ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Συνεχίζεται δυστυχώς κυρίως από φανατικούς κύκλους το άθλιο έργο της κακοποίησης χριστιανικών εκκλησιών, σε βαθμό να έχουν καταντήσει κυριολεκτικά αχούρια, ακόμα και κοινόχρηστες τουαλέτες, όπως ομολογούν ακόμα και τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό και συνάμα εντυπωσιακό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, μια περίτεχνη χριστιανική εκκλησία στην περιοχή του Βαν, στην ανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στην επαρχία του Çatak, σε μια κωμόπολη που έχει την τουρκική ονομασία, Korlu Köyü, όπου πριν από την μικρασιατική καταστροφή πρέπει να είχε μια ανθηρή χριστιανική κοινότητα, χρησιμοποιείται από τους σημερινούς κατοίκους σαν… αχούρι δηλαδή σαν αποθήκη τροφής για τα ζώα του χωριού.




Το απίστευτο αυτό θέαμα της εκκλησίας, όπως δείχνει και η φωτογραφία που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα, προκάλεσε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρων σε σημείο να έρθει η φωτογραφία αυτή στην δημοσιότητα. Η φωτογραφία αυτή είναι και η τρανή απόδειξη για το αισχρό κατάντημα ενός ιερού χώρου ο οποίος σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον σεβαστός από τις τουρκικές αρχές της ισλαμικής κυβέρνησης, του Ταΐπ Ερντογάν, του «φίλου» και… αξιότιμου κουμπάρου της χώρας μας, που δήθεν κόπτεται για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας.

Όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, η τοπική Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, έχοντας το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης σχολικών αιθουσών για τα χωριά της περιοχής και εξετάζοντας τα διαθέσιμα κτίσματα, αποκάλυψε ότι ένα πραγματικό μεγαλοπρεπές κτίσμα που κάποτε ήταν χριστιανικός ναός, σήμερα χρησιμοποιείται κυριολεκτικά για αχούρι.

Το γεγονός αυτό προβλημάτισε ακόμα και τις τοπικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές αρχές και άρχισαν να ψάχνουν τα κτηματολόγια της περιοχής για να βρουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη της εκκλησίας, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο εγκαταλειμμένος χώρος της εκκλησιάς είχε καταντήσει κοινόχρηστος για τα ζώα ακόμα και για… τις φυσικές ανάγκες των περαστικών κτηνοτρόφων της περιοχής. Αυτό το αίσχος απεικονίζεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στην φωτογραφία της εφημερίδας Akasam, η οποία κατηγόρησε τις τοπικές αρχές ότι ενώ θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν τον πραγματικά περίτεχνο αυτό κτίσμα ακόμα και για τουριστικούς λόγους, το έχουν καταντήσει σε αυτό το χάλι. Η φωτογραφία αυτή εκτός του ότι θεωρείται ντροπή για τον πολιτισμό, είναι κόλαφος για την πολύ διαφημιζόμενη προστασία των θρησκευτικών μνημείων στην Τουρκία, όπως διαλαλούν πολύ συχνά οι τουριστικές αρχές της γειτονικής χώρας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *