ροή ειδήσεων

Αναζητούν ενεργειακή αυτάρκεια με βιοαέριο οι ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στα νησιά



Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην εγκατάσταση των μονάδων βιοαερίου παρατηρείται στην ΕΕ, με κορυφαία στην λίστα των χωρών παραγωγής την Γερμανία.
Ενδιαφέρον από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ελληνικών νησιών εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα για την εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου, για να αξιοποιήσουν τα οργανικά υπολείμματα από τις κουζίνες και τις άλλες εγκαταστάσεις τους, προσδοκώντας οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης του κόστους λειτουργίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: "Βιοαέριο και Αγροτική Ανάπτυξη - Καινοτομίες, τεχνολογίες και προοπτικές" που συνδιοργάνωσαν στην Zootechnia o Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ) και η ΔΕΘ Ηelexpo,η κ. Ελένη Μπαϊράμη, εκπρόσωπος γκρουπ εταιριών που δραστηριοποιείται στον κλάδο και στις Βαλκανικές χώρες, ανέφερε ότι στις σύγχρονες τεχνολογίες και στους εξοπλισμούς των μονάδων βιοαερίου έρχονται να προστεθούν τώρα οι προκατασκευασμένες containerized μονάδες.

"Έχουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιχειρήσεις εκτός του γεωργο -κτηνοτροφικού τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο οι υπάρχουσες" όπως ανέφερε η κ. Μπαϊράμη και είπε ότι σύντομα μια τέτοια μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία στην Βόρεια Ελλάδα, σε αγροτική περιοχή με καλλιέργειες, ενώ αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με την εταιρία για την επένδυση με κοντέινερ παραγωγής βιοαερίου είναι ξενοδοχιακές επιχειρήσεις από Κρήτη, Μύκονο, Ρόδο και Κεφαλλονιά, για να χρησιμοποιήσουν την παραγόμενη ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες, ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες και οι ειδικές τεχνικές για την βελτιστοποίηση της παραγωγής βιοαερίου κι όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, "η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αφού ακόμα βρίσκεται χαμηλά στην ΕΕ σε έτη εγκατάστασης και σε συνολική παραγωγή".

Ο χημικός - μηχανικός, Αλέξανδρος Υφαντής, παρουσίασε "την λειτουργία ενός πρότυπου σταθμού βιοαερίου στο Ηράκλειο της Κρήτης (κλειστού τύπου), μέσα στον ιστό της βιομηχανικής ζώνης ο οποίος κατασκευάστηκε από εξειδικευμένη εταιρία πριν από δύο χρόνια και ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες. Ο συγκεκριμένος σταθμός, όπως είπε ο κ Υφαντής, μπορεί να παραλάβει πάσης φύσεως κατάλοιπα (πλην ενσιρωμάτων) από συσκευασμένα τρόφιμα και σφάγια μέχρι απόβλητα τυροκομείων - ελαιουργείων και πρόσφατα επέκτεινε την ενεργειακή του απόδοση στο ένα μεγαβάτ.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην εγκατάσταση των μονάδων βιοαερίου παρατηρείται στην ΕΕ, με κορυφαία στην λίστα των χωρών παραγωγής την Γερμανία. Ακολουθούν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ τελευταία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα σε Μ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες μονάδες βιοαερίου βρίσκονται σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία λόγω της συγκέντρωσης των γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων τα απόβλητα των οποίων (κοπριά αγελάδων, χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, λίπη, ενσίρωμα καλαμποκιού κ.α.) είναι κυρίαρχες ύλες για την παραγωγή βιοαερίου. Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι μικρή η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων γιατί παρατηρούνται δυσλειτουργίες και τεχνικά ζητήματα στην σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ο κ Αλεξανδρίδης. Το ενεργειακό δυναμικό των 25 εν λειτουργία μονάδων, όπως είπε ο ίδιος, υπολογίζεται στα 20 μεγαβάτ, ενώ άλλες 10 είναι υπό κατασκευή.

Παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις επεξεργασίας αποβλήτων σε τυροκομικές μονάδες των Τρικάλων, της Ελασσώνας και σε χαρτοποιία του Κιλκίς, ο μηχανολόγος - μηχανικός Κυριάκος Νερούτσος, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είχαν σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος, μείωση του πάγιου κόστους επένδυσης όσο αυξάνει το τονάζ, επιστροφή της επένδυσης από 3,5 έως 5 έτη (ανάλογα με τον τρόπο εκμετάλλευσης) και δυνατότητα χρηματοδότησης της επένδυσης στα πλαίσια αναπτυξιακών νόμων ακόμα και 50%, μειώνοντας το χρόνο αποπληρωμής στο μισό.

voria.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *