ροή ειδήσεων

Φέρνουν μοντέλο-έκτρωμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού



Η ετυμηγορία τους δεν θα προσμετράται στο σύνολο των ψήφων της επικράτειας αλλά μόνον για την εκλογή τριών βουλευτών - Κατάφωρη παραβίαση της αρχής αναλογικότητας και ισότητας του Συντάγματος - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Σε θεσμικό δελφινάριο επιχειρεί να μετατρέψει την χώρα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς παράλληλα με το «κοινοβουλευτικό μαγειρείο» που έχει στηθεί στην Βουλή προκειμένου να διασωθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει πρόταση παρωδία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που θα πάρει την μορφή νομοσχεδίου το επόμενο δεκαήμερο δίνει μεν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, όμως η ετυμηγορία τους δεν θα προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας. Στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί δύο παράλληλες, ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες.


Μια για την ελληνική επικράτεια από την οποία θα εκλέγονται 297 και όχι 300 βουλευτές και άλλη μια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και διαφορετικούς υποψηφίους όπου θα ψηφίζουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού μέσω των προξενείων.

Η πρόταση που ανέδειξε η «Καθημερινή» φανερώνει και την μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου που επιθυμεί να μην προσμετρείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς θεωρεί ότι η ετυμηγορία τους θα είναι καταδικαστική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.


Εκτός αυτού το μοντέλο – έκτρωμα προκαλεί ήδη ισχυρές αντιδράσεις και από αρκετά μέλη της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε υπο την προεδρία του γγ του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πάγιο αίτημα της ψήφου των αποδήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην συνταγματική αρτιότητα της πρότασης καθώς υποστηρίζεται πως παραβιάζεται προδήλως η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

Αυτό γιατί 10 εκατ. ψηφίσαντες στην επικράτεια θα επιλέγουν 297 βουλευτές και περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν μόλις τρεις βουλευτές! Στην πράξη, η ψήφος των Ελλήνων θα διαφοροποιηθεί σε δύο ταχυτήτων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι για να ισχύσει άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Βουλή.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *