ροή ειδήσεων

Χάος στα Τίρανα - Χιλιάδες πολίτες προσπάθησαν να εισβάλουν το Πρωθυπουργικό Μέγαρο



Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας καθώς νωρίτερα χιλιάδες πολίτες επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κυβερνητικό κτήριο, με αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα επιδιώξουν τη σύλληψη του Ράμα. Το Reuters αναφέρει πως οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα του κτιρίου που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, αστυνομικοί προσπαθούν με ρίψη χημικών να απομακρύνουν το πλήθος, ενώ οι συγκεντρωμένοι έχουν εκτοξεύσει και βόμβες μολότοφ και κάποιοι άλλοι με μεταλλικές ράβδους επιδιώκουν να σπάσουν τις πόρτες. Οι διαδηλωτές φωνάζουν «Ράμα, φύγε!».

Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.



Οι tiranatimes αναφέρουν ότι καμιά δέκα διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τη βροχή των δακρυγόνων, λόγω των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο.



Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο των Τιράνων απαντώντας σε έκκληση της αντιπολίτευσης που ζητεί την αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για «διαφθορά».

Σύμφωνα με το αλβανικό δημοκρατικό κόμμα, 100 χιλιάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα επιδιώξουν τη σύλληψη του Ράμα.



«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος.

Κατηγόρησε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει γι' αυτή τη βία την αντιπολίτευση».



Η αντιπολίτευση έχει οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με στόχο την παύση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές, ενώ κατηγορεί τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια».



Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους του για την «ανάπτυξη της πόλης».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *