ροή ειδήσεων

ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου: Οι μάσκες έπεσαν!!!



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε προχθές (Τετάρτη) συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, με βασικό θέμα συζήτησης την πρόταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Συλλόγων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου, που αφορά την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Την πρόταση αυτή που υπογράφεται από εκατοντάδες Συλλόγους, Σωματεία κι Ομοσπονδίες με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, την είχαμε καταθέσει στο Δ.Σ. λίγες μέρες πριν και ήταν η εξής:

“Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.”

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με τέτοια ζητήματα όμως, που κατοχυρώνουν δικαιώματα των εργαζομένων όπως είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, δεν παίζει.

Οι μάσκες έπεσαν...!!! Οι δηλώσεις στα κανάλια για συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων, όπως πρόσφατα των εργαζομένων στη καθαριότητα, πήγαν περίπατο... Αποδείχθηκε η υποκρισία τους και ο υπονομευτικός τους ρόλος στους αγώνες για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αρνούμενοι να υποστηρίξουν την πρόταση για απάλειψη κάθε διάταξης στο άρθρο 103 του Συντάγματος που εμποδίζει χιλιάδες εργαζόμενους, επί χρόνια σε εργασιακή ομηρία, να γίνουν μόνιμοι.

Τη ταμπέλα του «ημέτερου», που κολλά κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα στους συμβασιούχους για να δικαιολογεί τις απολύσεις, αναμάσησαν σαν φερέφωνα και στο Δικοιητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων και πρότειναν αυτό ακριβώς που προτείνει και η κυβέρνηση : «διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων» και μάλιστα η πρόταση του Β.Μωραΐτη, αναφέρεται και σε συνταγματική κατοχύρωση της ελαστικής εργασίας!!!

Ποιος δεν γνωρίζει σήμερα ότι η εφαρμογή αυτής της πρότασης έγινε στην καθαριότητα και απολύθηκαν χιλιάδες συνάδελφοι?

Ότι την ίδια πολιτική η κυβέρνηση πάει να εφαρμόσει στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και αντιμετωπίζονται με ΜΑΤ και χημικά?

Ποιος δεν γνωρίζει σήμερα ότι ποτέ το εργατικό κίνημα δεν είχε τέτοια θέση, αλλά έδωσε αποφασιστικούς και γενναίους αγώνες για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις?

Ποιος δεν ξέρει ότι και εδώ στο Δήμο μας, ο σταθερός ταξικός προσανατολισμός του αγώνα των συμβασιούχων της ΑΔΕΚΤ, κόντρα στο άρθρο 103 του Συντάγματος πέτυχε τη λήξη της ομηρίας των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση?

Οι προσλήψεις των συμβασιούχων, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ. Ακόμα και για τις θέσεις ΥΕ εργατών καθαριότητας υπάρχουν κριτήρια και προϋποθέσεις για την πρόσληψή τους και γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Μήπως όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν πληρούν τα κριτήρια της πρόσληψης, αλλά τώρα που χρειάζεται η θυσία τους για την μεταμνημονιακή «δίκαιη» ανάπτυξη έγιναν «ημέτεροι»?

Σε κάθε προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι κάνουν αγώνα δρόμου να μαζέψουν, πτυχία, μεταπτυχιακά, πιστοιποιητικά ξένων γλωσσών, για Η/Υ, προϋπηρεσίες, διπλώματα κ.α. αλλά παρ’ όλα αυτά αν τυχόν και πετύχουν να γίνουν συμβασιούχοι, βαφτίζονται «ημέτεροι» απ’ αυτό το σάπιο σύστημα και τα τσιράκια του.

Έτσι ο εργαζόμενος χάνει την αξιοπρέπειά του!

Γίνεται φθηνός, πάμφθηνος, ευάλωτος και μπορούν να τον εκμεταλλεύονται καλύτερα, να βγαίνουν δημοσιονομικά αποτελέσματα, ματωμένα πλεονάσματα, να φέρνει χαμόγελα σε τροϊκανούς και κυβερνητικούς.

Άλλωστε χωρίς προσωπικό οι υπηρεσίες καταλήγουν εκεί που θέλουν κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι, δηλ. στην ιδιωτικοποίηση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες

Κανένας συμβιβασμός με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Κάθε συμβιβασμός γίνεται αφετηρία της επόμενης επίθεσης στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλο το Δημόσιο παίρνουν πρωτοβουλίες για να περάσει η πρόταση και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων σε ΟΤΑ, Νοσοκομεία και Σχολεία. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. αποκαλύπτοντας τη χρόνια διπροσωπία τους. Η υποστήριξή τους στους συμβασιούχους φτάνει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες για τη… δικαίωσή τους, ενώ στην πρόταση για άρση κάθε εμποδίου για τη μονιμοποίησή τους που θα κατατεθεί στη Βουλή ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλώνουν άρνηση.

Οι αγώνες των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση που συνεχίζονται και σήμερα, μας αφορούν όλους. Είτε εργαζόμαστε στο Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό τομέα. Γιατί είναι ένας αγώνας για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας και ενάντια στην κατάργηση της μονιμότητας που προωθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Ε.Ε. κι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Ρόδος 1/2/2019

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *