ροή ειδήσεων

Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα το κάπνισμα στον πολιτισμένο κόσμο

Άρθρο του Καθηγητή Δ. Κρεμαστινού που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ στις 14.02.2019

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε όλο τον πλανήτη διότι, παρότι έχουν ληφθεί σχεδόν όλα τα μέτρα κατά του καπνίσματος, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και να πεθαίνουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μόνο 2 στους 10 καπνιστές θα συνταξιοδοτηθούν γιατί οι 8 στους 10, μεταξύ 40 – 65 ετών, θα θυσιαστούν στο βωμό των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Ο καπνιστής καπνίζει ελπίζοντας στην καλή του τύχη ότι θα συγκαταλεχθεί μεταξύ του 20% εκείνων που διαθέτουν αμυντικούς μηχανισμούς στο γονιδιακό τους υπόστρωμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι η Αυστραλία, η Αγγλία και η Αμερική που έχουν εφαρμόσει την αυστηρότερη αντικαπνιστική πολιτική, είναι οι χώρες που κατάφεραν να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στο ένα τρίτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αγγλία που πήρε τα περισσότερα μέτρα, ακόμα και με τριπλασιασμό της τιμής του τσιγάρου, και κατάφερε μέσα σε 30 χρόνια να ελαττώσει το κάπνισμα από το 51% του πληθυσμού, στους άνδρες, στο 22%. Σημαντική η ελάττωση όμως δεν πέτυχε την εξάλειψη.

Αντίθετα, η χώρα μας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής, με τον αντικαπνιστικό νόμο που ψηφίστηκε να βρίσκεται σε πλήρη παράλυση, απλώς χειροτερεύει συνεχώς τη θέση της από πλευράς επιβίωσης του πληθυσμού της. Από τις πρώτες θέσεις στις οποίες βρισκόταν παγκοσμίως, υποχώρησε στη 15η θέση.



Στη χώρα μας πουθενά, δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλους δημόσιους χώρους. Φτάσαμε στο σημείο 81 Έλληνες βουλευτές να ζητήσουν το 2014 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο, τον νόμο δηλαδή που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει! Οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καπνίζουν όχι μόνο εντός του Υπουργείου αλλά και δημοσίως σε κλειστούς χώρους.

Απελπισία, όμως καλό είναι τουλάχιστον ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο για να προφυλαχθεί ατομικά ο ίδιος και η οικογένειά του μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αφού η Πολιτεία είναι ανήμπορη να τον προστατέψει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *