ροή ειδήσεων

Απογειώνονται και φτιάχνονται Ροδίτες με συνθετικά και φτηνά ναρκωτικά



Αυξάνονται και πληθύνονται στη Ρόδο οι συνθετικές ναρκωτικές ουσίες παρότι έχουν καταγραφεί θάνατοι από τη χρήση τους.

Οι ουσίες αυτές που κυκλοφορούν με τη μορφή χαπιών, εισπνέονται ή καπνίζονται, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούνται και σε ενέσιμη μορφή. Τα φθηνά ναρκωτικά καθιέρωσε η οικονομική κρίση που λύγισε πολλές οικογένειες. Συνέπεια οι γονείς να μην έχουν πολλά χρήματα για να δώσουν στα παιδιά για την κάλυψη των αναγκών.

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεμείνουν από τις ουσίες που τους βοηθούν να «φεύγουν» από τις δυσκολίες τους οι χρήστες αναζήτησαν ναρκωτικά με κόστος, όσο μπορούν να καλύψουν οι περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες.

Και αυτό με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της ζωής τους αφού οι φθηνές «ουσίες» δίνουν εισιτήριο άμεσης μετάβασης στο θάνατο.

Το πιο διαδεδομένο φθηνό ναρκωτικό που κυκλοφορεί στη Ρόδο όπως εξήγησε στο skyrodos.gr η υπεύθυνη του Κέντρου ΟΚΑΝΑ κ. Κοέλιο είναι το sisa.

Το «shisha» είναι η βάση κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης δηλαδή πρόκειται για προϊόν αμφεταμίνης, γίνεται με παράλλαξη της μοριακής δομής της αμφεταμίνης και βρίσκεται σε κρυσταλλική μορφή.

Η τιμή του όμως είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αποτελεί κράχτη για τους χρήστες που δεν έχουν πολλά χρήματα στη διάθεση τους.

Σημειώνεται πως είναι διαδεδομένο στη Ρόδο μεταξύ των χρηστών που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν χρήση άλλων ουσιών ήταν δηλαδή μαθημένοι στο να παίρνουν βαριές ουσίες για να μην έχουν παρενέργειες εξαιτίας της εξάρτησης τους.

Ωστόσο όμως το shisha προκαλεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όσες παρενέργειες θα μπορούσε να προκαλέσει 20ετής χρήση ηρωίνης.

Στα συνθετικά ναρκωτικά περιλαμβάνονται επίσης το krokodil (οπιούχο ναρκωτικό με πολύ τοξικές προσμίξεις) , το yaba, το meth ή crystal meth, ice κ.α. Στη Ρόδο όμως κυκλοφορεί και αρκετή συνθετική κάναβη που επίσης έχει παρενέργειες.

Σε ερώτηση αν εκτός από το shisha κυκλοφορούν και αυτά στις πιάτσες της Ρόδου η κ. Κοέλιο δήλωσε

«Όλα τα συνθετικά ναρκωτικά που διατίθενται στην Ελλάδα κυκλοφορούν και στο νησί.Ειδικά το shisha έχει γίνει και ενέσιμο και έχει διαδοθεί μεταξύ των χρηστών. Αν μεταβείτε στα σημεία πώλησης των ουσιών θα κατανοήσετε την κατάσταση», είπε η κ. Ρεζίνα Κοέλιο..

Όλα αυτά προκαλούν σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα καθώς και σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, συχνά μη – αναστρέψιμες.

Το πιο λυπηρό από όλα όμως είναι ότι χρήση συνθετικών ναρκωτικών, κάνουν ακόμη και άτομα που είναι εγγεγραμμένα στα προγράμματα απεξάρτησης στη Ρόδο. Από τη μια δηλαδή προσπαθούν να σωθούν από τις ουσίες που τους σκοτώνουν, από την άλλη τις αγοράζουν όντας βαριά εξαρτημένοι.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που ακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης ναρκωτικών και στη συνέχεια πάνε στις πιάτσες και αγοράζουν ναρκωτικά»,είπε η κα. Ρεζίνα Κοέλιο.

Ωστόσο τα στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν πως δεν έχουν εκλείψει και τα άλλα πιο ακριβά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη η κανονική κάναβη η κοκαίνη και άλλα.
Το πρόγραμμα απεξάρτησης

Στο κέντρο που ιδρύθηκε όταν αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ρόδου ήταν ο κ. Μανώλης Γλυνός που έδωσε αγώνα για να μην ακυρωθεί η ίδρυση του, εφαρμόζεται πρόγραμμα απεξάρτησης με βουπρενορφίνη.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακολογικές ιδιότητες των ουσιών που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία υποκατάστασης διαφέρουν από εκείνες της ηρωίνης. Οι ουσίες αυτές απαιτούν, σε σύγκριση με την ηρωίνη, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αρχίσει τόσο η δράση όσο και η αποδρομή τους. Επιπλέον, τα υποκατάστατα δεν έχουν την ευφορική δράση της ηρωίνης, μάλιστα έχουν και την ιδιότητα να εμποδίζουν την έξαρση της ψυχικής διάθεσης που αυτή προκαλεί, ενώ μειώνουν σημαντικά και την επιθυμία για χρήση.
Τι είναι η βουπρενορφίνη

Όταν η βουπρενορφίνη χορηγείται στην κατάλληλη δοσολογία εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών, ενώ μειώνει την επιθυμία που έχει το εξαρτημένο άτομο να κάνει χρήση ηρωίνης.Η βουπρενορφίνη ανταγωνίζεται τη δράση της ηρωίνης. Όταν κάποιος χρησιμοποιήσει ηρωίνη δεν θα νιώσει το ευφορικό της αποτέλεσμα. Έτσι, με τη βουπρενορφίνη καταπολεμάται ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνεται η χρήση της ηρωίνης.Έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, όχι μόνο από την ηρωίνη, αλλά και από τη μεθαδόνη. Συγκεκριμένα, στην κατάλληλη δόση, μπορεί να είναι αποτελεσματική για έως και 72 ώρες. Έτσι δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή προσέλευση στο πρόγραμμα. Η χορήγηση μπορεί να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα να είναι ελεύθερα.
Πόσοι χρήστες είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ είναι ενταγμένα 200 άτομα που προσπαθούν όσο είναι δυνατό να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Λίστα αναμονής δεν υπάρχει αφού μόνο 4 άτομα θα ενταχθούν στις ομάδες παρακολούθησης σε δύο εβδομάδες. Οι εξαρτημένοι προσέρχονται στο κέντρο λαμβάνουν τη θεραπεία τους και αποχωρούν .

Αυτό σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται τα φαινόμενα των προηγούμενων ετών όπου συνωστίζονταν στο χώρο και γίνονταν λεία για τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών.
Δεν υπάρχει κλιματιστικό

Ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα στο κέντρο αφού η κλιματιστική μονάδα έχει χαλάσει και δεν έχουν γίνει από τους αρμοδίους φορείς ενέργειες για να επισκευαστεί. Έτσι όπως λένε οι εργαζόμενοι το χειμώνα η θερμοκρασία είναι στους 9 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι στους 40 με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εξαρτημένους.
Το κέντρο του ΚΕΘΕΑ

Στη Ρόδο λειτουργεί όμως και παράρτημα του ΚΕΘΕΑ. Σε αυτό παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης 150 άτομα όπως δηλώθηκε στο skyrodos.gr . Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Η δομή της Ρόδου είναι ενταγμένη στο ο ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ διαθέτει Συμβουλευτικά Κέντρα στο Ηράκλειο, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, τη Ρόδο και την Κάλυμνο.

Τα Κέντρα δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα που βρίσκεται στο Ηράκλειο είτε σε κατά τόπους ανοικτές δομές που προσφέρουν μια πιο ευέλικτη μορφή θεραπείας για ανθρώπους που παραμένουν σε σημαντικό βαθμό λειτουργικοί, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος εξάρτησης (παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια)
Η ηλικία των χρηστών



Όπως δήλωσε στο skyrodos.gr η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο κ. Ευδοκία Ζάχου η ηλικία έναρξης χρήσης ναρκωτικών είναι τα 13 με 14 έτη. Η αρχή γίνεται με χάπια στα 18 γίνεται αλλαγή ουσιών και μετά τα 21 έτη ξεκινά η χρήση ναρκωτικών με ενέσεις. Κύρια ουσία που χρησιμοποιούν οι χρήστες είναι η κάναβη ακόμη και αγνώστων τύπων .

Ο ακριβής αριθμός των χρηστών στη Ρόδο δεν είναι δυνατό όπως δηλώθηκε να αποτυπωθεί. Ωστόσο δεν είναι τα 350 άτομα που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *