ροή ειδήσεων

Ζάεφ: Εμείς είμαστε Μακεδόνες που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή

«Η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια»



Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ισορροπημένη συμφωνία που διασφαλίζει την σταθερότητα στα Βαλκάνια και την διαρκή ειρήνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο N1.

«Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της Συμφωνίας είναι η σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, και εμείς αυτό θα το υλοποιήσουμε. Έχω μεγάλη ανυπομονησία να αποδείξω, τόσο στους δικούς μας πολίτες όσο και στους Έλληνες πολίτες, ότι όλοι τους θα ωφεληθούν. Μ΄ αυτήν την Συμφωνία πετύχαμε να κάνουμε δυνατόν κάτι που φαινόταν αδύνατον» τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ.


Ο πρωθυπουργός του πΓΔΜ εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση πολλών ανοιχτών ζητημάτων στα Βαλκάνια εντοπίζοντας ως βασικότερα προβλήματα αυτά του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στη επισήμανση του δημοσιογράφου της Ν1 ότι από τον πρώην Πρόεδρο της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίστηκε «η σημαντικότερη συμφωνία που υπεγράφη στην Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο» ο Ζόραν Ζάεφ συμφώνησε, υπογραμμίζοντας πως «όσον αφορά τη δομή και την ουσία ήταν η σημαντικότερη συμφωνία διότι κάνει σαφή διαχωρισμό στην ταυτότητα των δύο λαών και των κρατών και διασφαλίζει την ειρήνη».

Ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν απλή υπόθεση διότι τα ζητήματα που αφορά είναι ευαίσθητα και χρειαζόταν προσοχή στον χειρισμό τους. «Αποφασίσαμε εγώ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας -όπως και οι ΥΠΕΞ Ντιμιτρόβ και Κοτζιάς, των οποίων η συνεισφορά ήταν τεράστια- να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος και την καριέρα μας, Έπρεπε να είμαστε δημιουργικοί, να μην παίζουμε με τις λέξεις ώστε να μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη του στην τηλεόραση Ν1 και προσέθεσε: «Λύσαμε το πρόβλημα με ένα ορθολογικό τρόπο. Εδώ είχαμε να κάνουμε με την ονομασία μιας χώρας, την ταυτότητα και αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα. Στο άρθρο 7 της Συμφωνίας ορίζεται με σαφήνεια τι είναι οι Έλληνες Μακεδόνες, τι είναι οι δικοί μας Μακεδόνες. Τι είναι η ελληνική Μακεδονία, ποια είναι η δική μας Μακεδονία, με την ιδιαίτερη παράδοση, τον πολιτισμό, την γλώσσα και τι είναι αυτό που ανήκει στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν διευθετήθηκε το θέμα της ταυτότητας ανέφερε: «Έχει καθοριστεί από τη Συμφωνία. Αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα που είναι βασικό στοιχείο προσδιορισμού, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό. Εμείς είμαστε Μακεδόνες, που ζουν στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με την δική μας παράδοση τον δικό μας πολιτισμό. Το θέμα ταυτότητας έχει καθοριστεί. Όπως το ίδιο υπάρχει και Έλληνας Μακεδόνας από την ελληνική Μακεδονία. Έγινε μια σαφής οριοθέτηση».

Ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις ή παρεμβάσεις από ξένες χώρες πέραν από την συμπαράσταση που παρείχαν οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στη στάση της Ρωσίας και το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη διαδικασία στο Σ.Α. του ΟΗΕ δήλωσε: «Η Ρωσία φέρει αντιρρήσεις στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το πρόβλημα. Τις αποφάσεις για την χώρα μας όμως τις λαμβάνουμε μόνοι μας. Σέβομαι το δικαίωμα τις Ρωσίας να αντιδρά αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να σταματήσει την διαδικασία στον ΟΗΕ». Διευκρίνισε ότι μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τις 193 χώρες- μέλη για την αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία και -όπως είπε- το θέμα δεν θα τεθεί στο ΣΑ ώστε να έχει λόγο η Ρωσία.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικής φύσεως και όχι ουσίας. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι αντιδράσεις αυτές γίνονται για πολιτικούς λόγους, όλοι συμφωνούν ότι έπρεπε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, όλοι γνωρίζουν ότι η λύση είναι δίκαιη. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και εδώ και στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο λεξιλόγιο. Οι δικοί μας λένε τα δώσατε όλα στην Ελλάδα και εκεί λένε ότι τα δώσατε όλα στη Μακεδονία. Δεν είναι έτσι. Έχουμε μία δίκαιη συμφωνία» επισήμανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ενώ ανέφερε ότι άλλαξε το κλίμα στην κοινή γνώμη, στην χώρα του και η πλειοψηφία συμφωνεί με την αλλαγή του ονόματος.

«Τον Ιούνιο που ανακοινώσαμε την επίτευξη Συμφωνίας μόνο το 17% των πολιτών την αποδεχόταν. Σήμερα που κάνουμε τις δικές μας έρευνες, καταγράφουμε ότι το 70% θεωρεί την λύση καλή» αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ν1.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *