ροή ειδήσεων

Αναδρομικά δώρα: Πόσα λεφτά χάνουν όσοι δεν άκουσαν την ΠΟΕΣ



Αναδρομικά δώρα: Νέα απόφαση ΣτΕ – χρήματα και σε στρατιωτικούς – Πόσα λεφτά χάνουν όσοι δεν άκουσαν την ΠΟΕΣ

Στρατιωτικοί, Σώματα Ασφαλείας, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και η κυβέρνηση,

περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, τα οποία έχουν καταργηθεί από το 2013.

Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει «πιλότο» με βάση τον οποίο θα κριθεί η αναδρομική επιστροφή των δώρων σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου και είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο παροχών και υποσχέσεων από όλα τα κόμματα. Το κόστος των αναδρομικών ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και οι συνταξιούχοι, ελπίζουν ότι με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας θα έρθει η οριστική και αμετάκλητη δικαίωσή τους

σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιστροφής των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας και γι’ αυτό καταθέτουν αγωγές.

Στόχος τους είναι να κατοχυρωθούν απέναντι σε απόφαση του ΣτΕ που θα αποκλείει από τα αναδρομικά όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές.
Αναδρομικά δώρα: τα ποσά – η διαφορά ΠΟΕΣ – ΠΟΜΕΝΣ

Κερδισμένοι όσοι από την αρχή άκουσαν την προτροπή της ΠΟΕΣ και έσπευσαν να καταθέσουν την αγωγή εντός του 2018 και χαμένοι όσοι σαγηνεύτηκαν από τα κελεύσματα ΠΟΜΕΝΣ, γιατί αυτοί διεκδικούν λιγότερα χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΣ από τις πρώτες κιόλας ημέρες έσπευσε να ανακοινώσει ότι μοναδικός τρόπος διεκδίκησης είναι η κατάθεση αγωγής.

Αντίθετα η ΠΟΜΕΝΣ επέμενε ότι είναι χαμένα χρήματα η αγωγή, και ότι θα έπρεπε οι στρατιωτικοί να καταθέσουν μια απλή αίτηση.

Τελικά με το νέο έτος η ΠΟΜΕΝΣ ακολούθησε το μονοπάτι της ΠΟΕΣ και προτρέπει να καταθέσουν αγωγή και οι στρατιωτικοί. Μόνο που όσοι καταθέσουν αγωγή το 2019 θα διεκδικούν λιγότερα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι άσκησαν αγωγή μέχρι το τέλος του 2018 μπορούν να διεκδικήσουν έως 3.000 ευρώ από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τις χρονιές 2016, 2017 και 2018.




Αν τα αναδρομικά επιστραφούν, θα αφορούν τα κομμένα δώρα που δίνονταν έως το 2012.

Δηλαδή 1.000 ευρώ για κάθε έτος (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας).

Με αγωγή που ασκείται μέσα στο 2019 μπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόματα αδείας για τις χρονιές 2017 και 2018, για τα οποία το δημοσιονομικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, πάντως, που θα κρίνει την τύχη του 13ου και του 14ου μισθού θα αποτελέσει οδηγό και για τα αναδρομικά συνταξιούχων .

Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας) δικαιούνται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ άνω των 60 ετών και με συνολικές μηνιαίες αποδοχές έως 2.430 ευρώ.

Συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών ή και με συνολικό εισόδημα από συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ δεν δικαιούνται καθόλου δώρα, καθώς τα είχαν χάσει εξ ολοκλήρου από το 2010.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/2/19 14:48

    Καλά ναι θα σας έλεγα τη θα πάρουν όλοι.... Εδώ κάνανε 6 χρόνια να δώσουν αποφάσεις του Στε απο το 2012 για επιστροφή αναδρομικών... Όσοι περιμένουν χρήματα ας αλλάξουν πλευρό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *