επικαιρότητα

Σημαντική εξέλιξη: Έλληνας επιστήμονας έφτιαξε υπερ-εμβόλιο για τη γρίπηΜε τη συμμετοχή του Μάριου Κουτσάκου, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Doherty υποστηρίζουν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κοινών στελεχών της γρίπης


Ενώ η γρίπη θερίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν όλους τους ιούς της γρίπης. Μάλιστα, σύμφωνα με το sbs.com σπεύδουν να κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη που φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, τα στελέχη της γρίπης μεταλλάσσονται ανά σεζόν με αποτέλεσμα οι επιστήμονες -κάθε φορά- να προσπαθούν να παράξουν το εμβόλιο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα το επικρατόν κάθε φορά στέλεχος. Για παράδειγμα, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο κατά του στελέχους Η1Ν1 έχει αποτελεσματικότητα έως 70%.

Ο Μάριος Κουτσάκος

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Doherty στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, με τη συμμετοχή του διδακτορικού φοιτητή Μάριου Κουτσάκου, υποστηρίζουν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι συχνά στον γενικό πληθυσμό, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση όλων των κοινών στελεχών της γρίπης.

Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που σαρώνουν το σώμα για τυχόν ανωμαλίες και λοιμώξεις. Είναι καίριας σημασίας για την ανοσία έναντι του ανθρώπου σε μια σειρά βακτηρίων και ιών. Αποκαλούνται και «φονείς» καθώς έχουν την μοναδική ιδιότητα να στοχεύουν απευθείας και να σκοτώνουν τα επηρεαζόμενα κύτταρα.Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως έγραψε το smh.com, συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης, που δεν θα χρειάζεται να αλλάζει η σύστασή του από χρονιά σε χρονιά, ενώ μπορεί να καλύπτει και άτομα που εκ φύσεως δεν έχουν Τ-κύτταρα.Όπως εξηγεί ο Μάριος Κουτσάκος, «οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται διαρκώς για να ξεφεύγουν από το σύστημα αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ευρεία ποικιλομορφία και άρα καθίσταται πρακτικά αδύνατο να προβλέψουμε την εξέλιξη και εμβολιάσουμε τον πληθυσμό κατά του στελέχους που επικρατεί και προκαλεί κάθε φορά την επιδημία γρίπης».

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη κατοχυρωθεί η έρευνα με πατέντα και οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν σύντομα να αναπτύξουν ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης ώστε να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα στην ομάδα και χρονια πολλά... αναρωτιέμαι γιατί τα φώτα από Ρόδο προς Ιαλυσό είναι σβηστά τοσες νυχτες τώρα... υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;; Γιατί με την αποψινή νεροποντή η οδήγηση ήταν πολύ πιο δύσκολη σε θεοσκότεινο δρόμο άρα και επικίνδυνη!!!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά