ροή ειδήσεων

Έξαλλος ο Τραμπ με τον Τσίπρα: Είναι ανεύθυνος και αυτός και το κόμμα του



Το ζήτημα της Βενεζουέλας και η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού υπέρ του Μαδούρο εξοργίζουν τις ΗΠΑ


Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της», αυτή τη φορά με αφορμή την πολυσυζητημένη απόφαση του Λευκού Οίκου να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.


Η κίνηση της Ουάσιγκτον, που θεωρήθηκε από μερικές χώρες, όπως η Τουρκία κα η Ρωσία, «αντιδημοκρατική πράξη», έφερε σε αντιπαράθεση την Ουάσιγκτον με τον μισό πλανήτη. Αυτή η πραγματικότητα δεν φόβισε καθόλου τον κ. Τραμπ, ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι είναι ζήτημα ημερών το τέλος αυτής της ιστορίαςπρος όφελος της Αμερικής.

Η ιδιαιτερότητα της σύγκρουσης για τη Βενεζουέλα έγκειται στο γεγονός ότι:



Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το hellasjournal.com αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε σωρεία «παρατηρήσεων» προς την Αθήνα, για την «ερμαφρόδιτη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά οι Αμερικανοί ζητούν να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα.

Η Αμερική απαιτεί ομόφωνη απόφαση από την Ε.Ε. και θεωρεί ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες αποτελούν εμπόδιο. Οι Αμερικανοί ανέμεναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα, υπογράμμισαν την αμερικανική δυσαρέσκεια και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «μετρά τους φίλους του».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας παρατηρήθηκε και στο Κογκρέσο, όπου φιλικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξήγησαν σε Έλληνες διπλωμάτες και σε στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ότι δεν μπορεί η χώρα μας να ζητά τη βοήθεια και την υποστήριξή τους στα ελληνικά θέματα, και σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τοποθετείται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ισπανόφωνοι βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν παραδοσιακά την Ελλάδα και την Κύπρο. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της Ομογένειας και συγκεκριμένων Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Οι ίδιοι είχαν εξοργιστεί όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην κηδεία του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.



Οι διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι όταν τελειώσει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αυτή η υπόθεση, ο Λευκός Οίκος θα πράξει ανάλογα με τις χώρες που βρέθηκαν απέναντι της στο θέμα της Βενεζουέλας. Αναφορικά με την Τουρκία έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα για τις πληροφορίες ότι ο χρυσός της Βενεζουέλας καταλήγει μέσω της Τουρκίας στο Ιράν.

Ερευνούν επίσης τις πληροφορίες για περίεργες οικονομικές συναλλαγές του κ. Μαδούρο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει με όλα τα μέσα το καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως άλλωστε δήλωσε δημόσια ο ίδιος.
Πηγές της Ομογένειας εξέφρασαν φόβους ότι λόγω ενός θέματος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα, κινδυνεύει η στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Αμερική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε «πολλές υπερβάσεις» και τόλμησε -όπως λένε- να έρθει σε σύγκρουση με τη βάση του κόμματος του και να ακολουθήσει την πιο φιλοαμερικανική πολιτική στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Οι διπλωματικές πηγές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα διαχωρίσει τη θέση της από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, και θα ταχθεί πιο ξεκάθαρα στο πλευρό της Αμερικής και εναντίον του Μαδούρο. Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας…

Πηγή: hellasjournal.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *