ροή ειδήσεων

Ρόδος - «Greek Advisors»: Αποτελούμε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας



Οι ιδρυτές της εταιρίας Greek Advisors Στέλιος Σταματάκης και Γιώργος Βλαστός. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.» από την Greek Advisors.


Η ελληνική γραφειοκρατία και οι -πολλές φορές- ολέθριες συνέπειές της για τους ομογενείς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, ήταν το έναυσμα της δημιουργίας της εξειδικευμένης εταιρείας Greek Advisors, με έδρα τη Ρόδο, από τον Στέλιο Σταματάκη και τον Γιώργο Βλαστό.

Οι Greek Advisors βρίσκονται σε τέσσερα σημεία-κλειδιά της Ομογένειας: Στις ΗΠΑ -συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και Νέα Ιερσέη, με συνεργάτιδα την κα Νίτσα Μανωλά,- στη Νότιο Αφρική, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη.

Ακολουθεί η συνέντευξη στον «Ε.Κ.»:

1. Πότε ξεκίνησε η εταιρεία Greek Advisors και ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της;

Η Greek Advisors είναι μια Συμβουλευτική–Φοροτεχνική-Λογιστική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2018 μετά την ανάγκη εξειδίκευσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τους λογιστές φοροτεχνικούς Σταματάκη Στέλιο και Γιώργο Βλαστό, με εμπειρία 21 και 7 ετών, αντίστοιχα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Εναυσμα της δημιουργίας είναι η γραφειοκρατία, για οποιαδήποτε διαδικασία, που συναντούν οι ομογενείς στην Ελλάδα.

Η γραφειοκρατία μας είναι παγκοσμίως γνωστή και δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι υποθέσεις μένουν ανολοκλήρωτες, λόγω του ότι ο φορολογούμενος πρέπει να απευθυνθεί σε μια πληθώρα από επαγγελματίες για την επίλυση της υπόθεσής του.



Οι ομογενείς, ειδικά η δεύτερη και η τρίτη γενιά, δε γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν, με συνέπεια να «παρατούν» οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί. Η ανάγκη λοιπόν για εξειδικευμένους και έμπιστους συνεργάτες, δημιούργησε τους Greek Advisors για να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας.

Διαπιστώνοντας καθημερινά, από πρώτο χέρι, πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή για έναν πολίτη, -πόσω μάλλον εάν αφορά ομογενή που η κατοικία του βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο οποίος εξαρτάται από συγγενείς ή φίλους για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα- αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους ομογενείς πολίτες ως μια εταιρεία ειδικών, εντεταλμένη να αναλαμβάνει όλες τους τις υποθέσεις.

Το βασικότερο είναι ότι ο πελάτης μας, δε χρειάζεται να αναζητήσει άλλο λογιστή, άλλο δικηγόρο, άλλο μηχανικό, άλλο τοπογράφο και άλλο συμβολαιογράφο για μια εντολή ή διαδικασία.
Συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους μηχανικούς, τοπογράφους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους απ’ όλη την Ελλάδα.Στα γραφεία της εταιρίας Greek Advisors στη Ρόδο.

2. Από ποιες χώρες προέρχονται κυρίως οι πελάτες σας;

Οι πελάτες μας προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αυστραλία, την Αφρική, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Σε κάθε χώρα, υπάρχουν εκπρόσωποί μας οι οποίοι δημιουργούν τη γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον πελάτη και εμάς ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και γρηγορότερη επίλυση του εκάστοτε θέματος.

3. Υπάρχουν κάποια θέματα με τα οποία ασχολείστε τα οποία είναι πιο σημαντικά από κάποια άλλα;

Τα σημαντικότερα θέματα αφορούν υποχρεώσεις και οφειλές προς το Δημόσιο, κατοίκων εξωτερικού που έχουν δημιουργηθεί και οι ίδιοι έχουν άγνοια. Ενας κάτοικος εξωτερικού είναι υποχρεωμένος για υποβολή φορολογικής δήλωσης για κάθε πραγματικό εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα.

Ενώ λοιπόν ο Ελληνας νομοθέτης τον απαλλάσσει από αυτήν την υποχρέωση για το σπίτι που έχει ή για το αυτοκίνητο που διατηρεί (απαλλαγή τεκμηρίων), τον υποχρεώνει στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, για τυχόν τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί στην Ελλάδα και είχε την «ατυχία» να λάβει έστω κι ένα λεπτό του ευρώ από τόκο. Επίσης, για κάθε ακίνητο που κατέχει στην Ελλάδα υποχρεούται στην καταβολή Φόρου Ακινήτων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το Δημόσιο, πλέον καθημερινά, προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς και φτάνει μέχρι και κατασχέσεις ακινήτων, σε περιπτώσεις οφειλών που δεν έχουν εξοφληθεί η διακανονιστεί. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας συνεργάτης, ένας Greek Advisor, για να αποτρέπονται αυτές οι δυσάρεστες εκπλήξεις λόγω έλλειψης έγκαιρης ενημέρωσης.

Ο κ. Γιώργος Βλαστός.

Αλλα σημαντικά θέματα που βλέπουμε να προκύπτουν καθημερινά και να αφορούν ομογενείς είναι ζητήματα όπως:

• Κληρονομικά θέματα ακίνητης περιουσίας,
• Μεταβιβάσεις ακινήτων (πώληση – αγορά – δωρεές – γονικές παροχές),
• Μεσολάβηση – Διαχείριση αστικής περιουσίας μέσω αστικής μίσθωσης είτε μέσω πλατφόρμας, Airbnb, bookingκλπ,
• Επιλογή ορθών επενδυτικών δραστηριοτήτων στην πατρίδα τους.

Επίσης, η δεύτερη ή τρίτη γενιά ομογενών δε γνωρίζουν πού βρίσκονται τα ακίνητά τους με αποτέλεσμα αυτά να χάνονται υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ τρίτων. (χρησικτησίες ακινήτων)

4. Υπήρξε περίπτωση δύσκολου ζητήματος στο οποίο δεν μπορούσατε να ανταπεξέλθετε;

Ενα ζήτημα γίνεται δύσκολο, όταν υπάρχει έλλειψη συνεννόησης από την άλλη πλευρά. Ενα παράδειγμα είναι πως μπορεί να ζητήσουμε από τον πελάτη μας ένα πληρεξούσιο -απαραίτητο για τη διεκπεραίωση κάποιου θέματος- το οποίο να αδυνατεί να φέρει. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη πολλών εμπλεκομένων οι οποίοι να μην συνεννοούνται μεταξύ τους και να περιπλέκει τη διαδικασία.

Φυσικά, υπάρχουν και οι «μπερδεμένες» περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα να θέλει κάποιος να πάρει υπηκοότητα και να έχει χάσει όλα τα επίσημα έγγραφά του.

Είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις που ενώ κάποιοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, στην Ελλάδα φαίνονται ως μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Ο λόγος είναι ότι όταν ο πολίτης αποφάσισε να «ξενιτευτεί» δεν ενημέρωσε την Δ.Ο.Υ. πού ανήκε. Το αποτέλεσμα; Να ζητήσει το ελληνικό κράτος να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημά του. Ενας πολίτης λοιπόν, όταν φεύγει μόνιμα από την Ελλάδα πρέπει να ενημερώνει τον λογιστή και την εφορία, με το πέρας έξι μηνών, για την αλλαγή κατοικίας.
Ο κ. Στέλιος Σταματάκης.

5. Τι γίνεται στην περίπτωση όπου εμπλέκονται σε μια υπόθεση πολλά αδέλφια τα οποία έχουν κοινά περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν επικοινωνούν καθόλου καλά μεταξύ τους; Εχει συμβεί να σας καλέσει κάποια πλευρά να λογοδοτήσετε για την δική σας εμπλοκή στην υπόθεση;

Οχι επειδή εμείς ενεργούμε ως εντολοδόχοι. Αναλαμβάνουμε την εντολή από τον πελάτη μας, ενημερώνουμε και αναθέτουμε σε δικηγόρο την υπόθεση και ο δικηγόρος ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Το πρόβλημα δεν έγκειται ανάμεσα στον έναν αδελφό και τον δικηγόρο ή τον λογιστή του αλλά ανάμεσα στα αδέλφια. Προτείνεται πάντα να υπάρχει από πριν συνεννόηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, αφού η έλλειψή της μπορεί δυστυχώς να κοστίσει αρκετά.

6. Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθείτε όταν έρθει σε επαφή μαζί σας ο ενδιαφερόμενος πελάτης;

Αρχικά, συζητάμε με συνέπεια και διακριτικότητα με τον πελάτη σεβόμενοι πάντα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και κατανοώντας πλήρως την υπόθεσή του.

Επειτα, εξετάζουμε πιθανά σενάρια και καταλήγουμε σε λύσεις και στρατηγικές μαζί με τους συνεργάτες μας, (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) φροντίζοντας να πετύχουμε ανταγωνιστικές τιμές και εξασφαλίζοντας χρόνους παράδοσης.

Καταλήγουμε στο συνολικό κόστος, τον χρόνο ολοκλήρωσης και παραθέτουμε την πρόταση στον ενδιαφερόμενο. Εξηγούμε τη διαδικασία στον πελάτη κι από κει και πέρα εκείνος αποφασίζει εάν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας ή όχι. Φυσικά, ενημερώνουμε τον πελάτη σε κάθε βήμα ώστε να έχει γνώση των κινήσεών μας και συντονίζουμε τους συνεργάτες μας, για τη συνεπή ολοκλήρωση των υπηρεσιών μας.

7. Τι είδους συμβουλές δίνετε στους επιχειρηματίες ως σύμβουλοι επιχειρήσεων;

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν, αρχικά, τον σωστό τομέα επένδυσης και έπειτα να προχωρήσουν την επένδυσή τους με σωστά βήματα.

Η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης και ο υπολογισμός του ρίσκου που αυτή θα φέρει, αποτελεί πρόκληση ακόμα και για έναν επιχειρηματία ο οποίος κατοικεί εδώ και έχει ξεκάθαρη εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι για τους ομογενείς πολίτες είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε σε κάθε τους βήμα.Οι ιδρυτές της εταιρίας Greek Advisors Στέλιος Σταματάκης και Γιώργος Βλαστός.

8. Μέχρι τώρα ποια ήταν η ανταπόκριση των ομογενών προς την εταιρεία σας;

Η εταιρεία μας δημιουργήθηκε πρόσφατα, στις 28 Οκτωβρίου, και μέχρι στιγμής έχει πολύ θερμή ανταπόκριση. Η ιστοσελίδα μας έχει αυξημένη επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από συναδέλφους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι για συνεργασία και σε ανάθεση των εκκρεμοτήτων τους.

Γνωρίζουμε αυτές τις ανάγκες πολλά χρόνια τώρα κι όσον αφορά στην χρέωση των υπηρεσιών, απευθυνθήκαμε στους καλύτερους που είχαν τις καλύτερες τιμές για τους πελάτες μας. Οι ίδιοι οι μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μας ευχαριστούν που κάναμε ένα τέτοιο εγχείρημα για τους ομογενείς. Αλλωστε, είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να σου ανοίξει κάποιος την πόρτα και να σου εξηγήσει πώς θα λυθεί.

Ας μη ξεχνάμε πως οι ομογενείς έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν σωστά τις γραφειοκρατικές καταστάσεις στο εξωτερικό. Ψάχνουν στον λογιστή και στον δικηγόρο τους έναν συνεργάτη με τον οποίο υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.

Σε εμάς λοιπόν βρίσκουν αυτόν τον συνεργάτη, ο οποίος με επαγγελματισμό, με έγγραφη συμφωνία και με άμεση ενημέρωση στέκεται δίπλα του ως Greek Advisors για οποιαδήποτε υπόθεσή του.

ekirikas.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *