ροή ειδήσεων

Airbnb: «Φρένο» στη φρενίτιδα βάζει η κυβέρνηση

Ποιους περιορισμούς στις μισθώσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης



Την στιγμή που έχει εξαπλωθεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb η κυβέρνηση θέλει να βάλει όριο στις διανυκτερεύσεις ανά έτος, αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να διαθέτει μέσω πλατφόρμας ενοικίασης τύπου Airbnb ο κάθε φορολογούμενος.


Ήδη, τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επεξεργάζονται σχετική απόφαση, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται ήδη από το 2016 στα συρτάρια ώσπου να τεθεί σε ισχύ.

Στόχος είναι να μπει ένα «φρένο» στις αρνητικές επιπτώσεις των ενοικιάσεων τύπου Airbnb, ο τζίρος των οποίων πλησίασε τα 2 δισ. ευρώ το 2018.
Οι περιορισμοί

H διάταξη, όπως έχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει πως:
  • Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος
  • Κανένα ακίνητο δε θα επιτρέπεται να μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου). Ειδικότερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 60 ημέρες.
  • Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 (ή 60, αντίστοιχα) ημέρες θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό εισόδημά του από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.




Οι σχετικές διατάξεις δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ όμως φαίνεται πως τώρα θα αποτελέσουν την βάση των πρώτων φραγμών στη σχετική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στον δήμο Αθηναίων, η οικονομία διαμοιρασμού (Airbnb, Homeaway, Booking κτλ.) μεγεθύνθηκε κατά 25%, οδηγώντας τις τιμές ενοικίων σε αύξηση κατά 9,3%.

Στις συνοικίες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Κουκάκι και το Εμπορικό Τρίγωνο (Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Πλάκα κτλ.), τα ενοίκια μακροχρόνιας διάρκειας έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, κατά 20-25%, ακόμα και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, απόρροια της περιορισμένης προσφοράς.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/3/19 13:05

    Βάλτε τώρα στο πάτο σας λαμογια που νομίζατε ότι πιάσατε την καλή....τα ξενοδοχεία δίνουν εκατομμύρια και δουλεύει πόσος κόσμος και ο κάθε πικραμένος ήθελε να κονομαει 20000 το χρόνο χωρίς κανένα κόστος.. Ο ασκός του Αιόλου μόλις άνοιξε... Μαζί με την ρυθμίσει ελπίζω να βάλουν και πλυθυσμιακα κριτηρια..πχ σε 10000 Χιλ μόνιμους κατοίκους ποσα ενοικιαζομενα θα μπορούν να υπάρχουν.Αντε να πέσουν και λιγάκι οι τιμές που το κάθε σαραι ζητάνε 600 ευρώ τώρα να δω πόσα θα πάρετε ...
    ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χο χο χο στον πατο τον δικο σου που δεν εχεις ακινητο να ενοικιασεις! 20.000 το χρονο που λες ειναι λιγα παραπανω βγαινουν...οτι και να κανει η κυβερνηση εμεις θα κονομαμε και εσεις θα κραζετε.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/3/19 21:34

      Χοχο όταν θα θες αλλά 20000 για να κάνεις επισκευές από αυτούς που τα νοικιάζουν και άλλα 10000 θα στα περνάει το κράτος... Εκεί να δω μετά τι πάτο έχεις...

      Διαγραφή
    3. Πατο ανατομικο χοχοχο ολα τα ξερετε ρε γμτ.μαλλον φταιει η φωτιση του αγιου πνευματος που σας δερνει.20.000 για επισκευες κ αλλα 10.000 θα μου παρει το κρατος;; χαχαχ μλκ μου ειστε ολοι ασχετοι εδω μεσα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *