ροή ειδήσεων

Τι "βλέπει" η Autohellas για τον Τουρισμό το 2019



Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Έπειτα από μια εξαετία συνεχών αυξήσεων του εισερχόμενου τουρισμού, η Autohellas, ο μεγαλύτερος όμιλος μισθώσεων και παροχής υπηρεσιών γύρω από το αυτοκίνητο στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος εθνικός franchisee της Hertz στην Ευρώπη, εμφανίζεται επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του για την πορεία του τουρισμού το 2019.


Με βάση τα ρεκόρ αφίξεων των προηγουμένων ετών, τη διαφαινόμενη επιβράδυνση στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές αλλά και την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit που επηρεάζει τη βρετανική αγορά, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως θα υπάρχει μικρή μονοψήφια αύξηση και αυτή πιθανόν περιορισμένη σε κάποιες από τις τουριστικές περιοχές, με κύρια την Αθήνα.

Η εταιρεία, το κύριο αντικείμενο της οποίας είναι η βραχυχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων (Renting) και η μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτων και διαχείριση στόλου (Fleet Management) καθώς και η εμπορία αυτοκινήτων (μεταξύ άλλων απορρόφησε τις ΒΕΛΜΑΡ και ΤΕΧΝΟΚΑΡ, ενώ απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ΕΛΤΡΕΚΚΑ), πέτυχε πέρυσι να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 38%, στα 470 εκατ.ευρώ, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 149 εκατ.ευρώ (+25%). Είναι αξιοσημείωτο πως σε μόλις τέσσερα χρόνια, η Autohellas υπερδιπλασίασε τα βασικά της οικονομικά μεγέθη. Όπως επισημαίνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της εισηγμένης για τη χρήση 2018, η αγορά του Τουρισμού και κατ΄επέκταση του Rent a Car έχουν σημειώσει εξαιρετική πορεία ανάπτυξης (περίπου 8-10% ετησίως) που ξεκίνησε το 2013, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά τόσο για τη χώρα όσο και ιδιαίτερα για την εταιρεία στην Ελλάδα.

Με βάση τους λόγους που αναφέρθηκαν, η εταιρεία κινείται συντηρητικά στις εκτιμήσεις της για τον Τουρισμό το 2019. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει πως οι αγορές και επενδύσεις σε αυτοκίνητα θα κινηθούν πιο περιοριστικά, με ανανεώσεις (σε μέση ηλικία) και αναβαθμίσεις (σε μείγμα) αλλά όχι με ποσοτική αύξηση του στόλου του Rent a Car στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των δεικτών απασχόλησης/αξιοποίησης του στόλου κατά τη διάρκεια του έτους.

Σε ότι αφορά στη δραστηριότητα της Εμπορίας Αυτοκινήτων και Παροχής Υπηρεσιών μετά την Πώληση, η εισηγμένη τονίζει πως αναπτύχθηκε δυναμικά το 2018 έχοντας δημιουργήσει έναν επιπρόσθετο υγιή και σημαντικό πυλώνα εργασιών, κερδοφορίας αλλά και συνεργείων για την Autohellas. Η σημαντική αυτή αύξηση της δραστηριότητας και κερδοφορίας έγινε με ελεγχόμενη, μικρή επέκταση του κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου τόσο σε αποθέματα όσο και σε απαιτήσεις. Ο ρυθμός αύξησης πωλήσεων, ειδικά για τις Hyundai και KIA που αποκτήθηκαν και ενοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2017, ξεπερνά σημαντικά την κατά 17,4% αύξηση της αγοράς αυτοκινήτου. Στην έκθεση σημειώνεται πως τόσο η δραστηριότητα Λιανικής Πώλησης, όσο και οι Εισαγωγικές HYUNDAI, KIA και SEAT εκτιμάται ότι θα έχουν και για το 2019, αλλά και κατά τα επόμενα 2-3 χρονιά, αξιόλογη αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών αλλά και κερδοφορίας. "Υπάρχουν σίγουρα προκλήσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τον ανταγωνισμό, τη φορολογία των αυτοκίνητων, όσο και με την εξέλιξη και διαφοροποίηση της τεχνολογίας και του καυσίμου των κινητήρων, καθώς και σοβαρές δυνητικές καθυστερήσεις από πολυπλοκότητα στην παραγωγή. Με δεδομένη όμως την τεχνογνωσία και τις συνέργειες του Ομίλου αλλά και το γεγονός ότι και οι τρεις θυγατρικές της εμπορίας αυτοκινήτων έχουν, με διαφορά, τα μικρότερα δανειακά βάρη μεταξύ των σημαντικών τοπικών ανταγωνιστών, οι προοπτικές παραμένουν θετικές", σημειώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Autohellas.

Ο Όμιλος που διαθέτει παρουσία σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ουκρανία εκτιμά πως το 2019 στις αγορές αυτές θα καταγραφεί αύξηση του στόλου κυρίως στο σκέλος των μακροχρόνιων μισθώσεων και των αντίστοιχων εσόδων.




Συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία τα μηνύματα για την οικονομία είναι για ακόμη μια χρονιά θετικά, καθώς η χώρα βαδίζει και το 2019 σε ανάπτυξη. Στον τομέα των μακροχρόνιων ενοικιάσεων η Autohellas αναμένει αύξηση στον αριθμό των πελατών αλλά και στο σύνολο του στόλου, δίνοντας έμφαση στη σύναψη νέων συνεργασιών με μεγάλες και ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες, όπως επίσης και στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου υπάρχει ακόμη σημαντική προοπτική διείσδυσης. Στην Κύπρο, το επιχειρηματικό αλλά και το οικονομικό τοπίο της χώρας, αναφέρει η εισηγμένη, παρουσιάζει ανάκαμψη και οι συνολικές προοπτικές της εταιρείας παραμένουν ιδιαίτερα θετικές. Υπάρχει, ωστόσο, αβεβαιότητα που προκαλείται από το Brexit καθώς από την αγγλική αγορά προέρχεται το 45% του συνόλου των τουριστικών αφίξεων. Επίσης, καθώς η επιχειρηματική αγορά παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας, αναμένεται επέκταση του στόλου των μακροχρόνιων ενοικιάσεων, παράγοντας που θα επιφέρει σημαντική αύξηση των εσόδων της εταιρείας.

Τέλος, στη Ρουμανία η οικονομία της χώρας αναμένεται να είναι για ακόμη μια χρονιά σε τροχιά ανάπτυξης και σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Autohellas στοχεύει σε σημαντική αύξηση των εσόδων της εταιρείας έχοντας βασικό άξονα την επέκταση του στόλου των μακροχρόνιων ενοικιάσεων, με την αγορά τα τελευταία χρόνια να στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη λύση αυτή.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *