ροή ειδήσεων

Η Άγκυρα «κλειδώνει» το Καστελόριζο – Ερντογάν: «Θα κάνουμε γεωτρήσεις!» – Νέα πρόκληση μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα»



Λίγες ώρες μετά την διακαναλική συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο μίλησε για τους S-400 αλλά και για την απόκτηση, ενδεχομένως στο μέλλον των S-500 και όπου επίσης «χλεύασε» την Ελλάδα λέγοντας πως «φοβήθηκε»από την «Γαλάζια Πατρίδα», οι γνωστές NAVTEX έκαναν ξανά την «εμφάνισή τους».



Και αυτό, διότι, μπορεί να τελείωσε η τεράστια στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας, ωστόσο η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέπεμψε νέα προκλητική NAVTEX στο κατώφλι του Καστελορίζου.

Φυσικά, η τουρκική NAVTEX δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς ακολούθησε τις δηλώσεις του Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανώς στο Αιγαίο. Η Άγκυρα έχει σκοπό να υφαρπάξει εδάφη με κάθε τρόπο, αλλά παντού βρίσκει μπροστά της τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους πανίσχυρους συμμάχους μας, που δεν την αφήνουν να πάρει ανάσα.

Από ότι φαίνεται, οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι το χαβά τους, αφού η Νavtex που εξέπεμψε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλλειας δεσμεύει θαλάσσια περιοχή, νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης για τις 12 Μαρτίου ώστε να διεξαχθούν ασκήσεις με πυρά.

Δείτε τη NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0345/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-03-2019 11:03)
TURNHOS N/W : 0345/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 12 MAR 19 FROM 1100Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
35 50.00 N – 029 10.00 E
35 50.00 N – 030 00.00 E
35 30.00 N – 030 00.00 E
35 30.00 N – 029 10.00 E
CAUTION ADVISED.
Υπέρπτηση τουρκικών F-16 ανατολικά της Αμοργού

Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη βραχονησίδα Μαυριά ,ανατολικά της Αμοργού. Η υπέρπτηση έγινε σε ύψος 18.000 ποδών και αποτελεί την πρώτη σοβαρή πρόκληση κατά τη διάρκεια της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα” που διανύει την τελευταία της μέρα.

Η τουρκική αεροπορία σε γενικές γραμμές τις ημέρες της άσκησης ήταν “ήσυχη”.
«Θα συμπράξουμε με χώρες που κάνουν ήδη γεωτρήσεις»

Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να ψάχνει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις χώρες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή για έρευνες και γεωτρήσεις, εννοώντας ενδεχομένως το Κατάρ ή/και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.


«Είμαστε κι εμείς αυτή τη στιγμή σε επαφές με τις χώρες που πραγματοποιούν έρευνες σε εκείνη την περιοχή. Για να εξετάσουμε αν ‘μαζί μπορούμε να κάνουμε έρευνες; Δεν μπορούμε;’ Και θα το δοκιμάσουμε κι αυτό, να συνεργαστούμε μαζί τους, μήπως τα καταφέρουμε. Επομένως, έχουμε μία ευκαιρία να προβούμε σε τέτοια βήματα μαζί. Πρώτα ο Αλλάχ, αυτή τη στιγμή ο ‘Πορθητής’, ο ‘Γιαβούζ’, τα γεωτρύπανά μας πιάνουν δουλειά. Και από την άλλη πλευρά, τα ερευνητικά πλοία μας συνεχίζουν στα επίμαχα σημεία τις έρευνές τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι το να βρεις πετρέλαιο δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά.

«Το έθνος μου πρέπει να γνωρίζει κάτι, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Γιατί έχουν διαπράξει προδοσία στην εξωτερική πολιτική και συνεχίζουν. Η εξόρυξη πετρελαίου δεν είναι εύκολη δουλειά. Στο παρελθόν δεν είχαμε πλοία, ούτε για έρευνες, ούτε για γεωτρήσεις. Εφόσον δεν υπήρχαν όλα αυτά, τότε σκεφτήκαμε «εμείς άραγε θα μπορούσαμε να το κάνουμε με κάποιες διεθνείς εταιρείες;’ κι έτσι κάναμε κάποια βήματα στη Μαύρη Θάλασσα.

Ας πούμε, φέραμε την Exxon Mobil και έκαναν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Φέραμε τη Shell και έκαναν κι αυτοί έρευνες και ξόδεψαν ένα τεράστιο ποσό. Δηλαδή όχι 50 και 100 που ξοδέψαμε εμείς, εκείνοι ξόδεψαν 150, 200, 250 εκατ. δολάρια. Δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν. Το να βρεις πετρέλαιο δεν είναι τυχαία ή μια εύκολη δουλειά», είπε.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πάντως ότι δεν φοβάται τα έξοδα, όσο και να στοιχίσουν οι έρευνες, στο τέλος τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν κι επίσης θα μπορεί να μισθώσει τα πλοία του σε άλλες χώρες, αποκομίζοντας κι από αυτό όφελος.

«Φυσικά τέτοια έξοδα θα γίνουν και 50 και 100 εκατ. δολάρια. Τώρα εδώ θα ανοίξεις ένα πηγάδι, θα ανοίξεις δύο, θα ανοίξεις τρία, στο τέταρτο δεν θα βρεις, στο πέμπτο θα βρεις. Αλλά από τη στιγμή που θα το βρεις και μετά, όλα τα έξοδα που έχεις κάνει σου επιστρέφονται. Οι δουλειές έτσι γίνονται, αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους. Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μία τέτοια νοοτροπία. Πάντα το λέω, αυτοί ένα δέντρο έχουν φυτέψει ποτέ; Όχι. Γι’ αυτό ανησυχούν για αυτές τις έρευνες. Γιατί με το που θα βρούμε εμείς (φυσικό αέριο), θα γίνουμε πιο ισχυροί».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία διαθέτει ένα πλοίο που συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα τα 16 γεωτρύπανα παγκοσμίως που μπορούν να φτάσουν σε εξαιρετικά μεγάλο βάθος. «Το πήραμε σε καλή τιμή. Και οι έρευνές μας συνεχίζονται με αποφασιστικότητα. Αλλά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δυστυχώς ενοχλήθηκε ακόμη κι από αυτές τις έρευνες. Τα πλοία μας σύντομα θα μπορούμε να τα νοικιάζουμε και σε άλλες χώρες. Και από αυτήν την ενοικίαση, σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτά τα πλοία θα μπορούν να αυτό-χρηματοδοτούνται».
Και Έλληνας και Γάλλος να είναι ο τρομοκράτης, εμείς θα του στρέψουμε το όπλο μας




O Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα που δίνει η Τουρκία κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σημασία ποιος είναι ο τρομοκράτης, ακόμη και Γάλλος και Έλληνας να είναι, θα στρέψει το όπλο της ακόμη και σε εκείνους.

«Δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ποιος είναι Κούρδος, Γάλλος, Έλληνας ή Αυστραλός. Όποιος στρέφει το όπλο του κατά του στρατιώτη μου, θα το στρέφουμε κι εμείς εναντίον του».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *