επικαιρότητα

Παραβιάστε όλον τον Κ.Ο.Κ εκτός από αυτόν τον κανόνα – Θα σώσετε πολλές ζωέςΠρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους οδικούς κανόνες. Ποτέ μα ποτές δεν πρέπει να οδηγούμε σε αυτή την λωρίδα. Διαβάστε το λόγο.

Κάθε φορά που η κίνηση στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θα έχετε παρατηρήσει και τους…πονηρούς οδηγούς που επιλέγουν μία λωρίδα για να περάσουν γρήγορα από το σημείο αυτό, και να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Με την κίνησή τους όμως αυτή, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας, καθώς η Αστυνομία, η Τροχαία, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και τα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης χρησιμοποιούν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) για να πλησιάσουν το ταχύτερο δυνατό στο σημείο που έχουν κληθεί για να προσφέρουν την υπηρεσία τους.Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) απαγορεύεται ρητά, ωστόσο, πολλοί οδηγοί -κυρίως όταν έχει κίνηση- συνηθίζουν να την χρησιμοποιούν. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα παραδείγματα ατυχημάτων που προκαλούνται από την οδήγηση στη ΛΕΑ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τουλάχιστον 1 στα 10 ατυχήματα που σημειώνονται στις εθνικές οδούς προκαλούνται από παραβάτες που οδηγούν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς τις ημέρες που είναι αυξημένη η κίνηση στους δρόμους αυτούς, αλλά και τις ημέρες που σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς σε περίπτωση αποκλεισμού εθνικών οδών, ασθενοφόρα, περιπολικά, οχήματα της Πυροσβεστικής και οχήματα αποχιονισμού κινούνται αποκλειστικά μέσω των ΛΕΑ για να πλησιάσουν στο σημείο που παρατηρείται ο εγκλωβισμός οχημάτων. Η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οδήγηση και η στάση στη ΛΕΑ είναι επικίνδυνη για εσάς και το όχημά σας.
Πότε να σταματήσετε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης; Μόνο στις παρακάτω 3 περιπτώσεις:
Αν το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Αν σας σταματήσει η Τροχαία.
Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου σας
Μόλις αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητό σας έχει κάποιο πρόβλημα, βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο και αφού σταματήσετε με ασφάλεια, καλέστε την οδική σας βοήθεια. Αν πρέπει να σταματήσετε αμέσως, μπείτε στη ΛΕΑ και σταματήστε με αναμμένα τα αλάρμ. Παρκάρετε όσο πιο δεξιά μπορείτε στη ΛΕΑ, και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία από τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης, αν εντοπίσετε μία κοντά σας. Εάν το όχημά σας είναι σε θέση να κινηθεί, οδηγήστε το σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχει δεξιά στηθαίο ασφαλείας και σταθμεύσετε. Μη μένετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό μας, αλλά βγείτε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας και σταθείτε πίσω από αυτό. Μην επιχειρείτε ποτέ να επισκευάσετε οι ίδιοι τη βλάβη.
Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης – Τι ισχύει σύμφωνα με τον ΚΟΚ
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ, «η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύτονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών». Οποιαδήποτε άλλη χρήση της ΛΕΑ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, απαγορεύεται.Σύμφωνα μάλιστα με τον νέο ΚΟΚ, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, κατά παράβαση της παραγράφου 9 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.Δυστυχώς, σε πολλές Εθνικές οδούς σημειώνονται παραβάσεις της κυκλοφορίας στη ΛΕΑ, με αποτέλεσμα τη σοβαρή παρακώλυση της κίνησης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Χρήση της ΛΕΑ δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση εάν χρειαστεί να μιλήσουμε στο κινητό, να πάμε τουαλέτα ή να ξεκουραστούμε καθώς δεν αποτελούν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο τη ΛΕΑ για στάση ή οδηγώντας παράνομα σε αυτή, εμποδίζετε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης που συχνά σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων σας! Θα μπορούσε στη θέση τους να είστε εσείς ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα…
Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία της Αττικής Οδού, περίπου 100 αυτοκίνητα σταματούν στη ΛΕΑ καθημερινά, από τα οποία περίπου τα μισά χωρίς να υπάρχει έκτακτη ανάγκη (συνηθίζεται σε περίπτωση που ο οδηγός θέλει να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να αναζητήσει κάτι στο όχημά του).

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: θέλω να ρωτήσω πως στην Ρόδο των 100 χιλ κατοικων τοπικό σάιτ εχει 1 εκατομ επισκέπτες το μήνα;;;
δηλ μπήκαν όλοι και το 10% της ελλαδας;;;

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά