ροή ειδήσεων

Τι κρύβει το ράλι στο Χρηματιστήριο



Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς είναι πλέον ξεκάθαρη, μετά και το ισχυρό ράλι του Φεβρουαρίου και το ακόμα μεγαλύτερο άλμα των τραπεζικών μετοχών, κόντρα στις προ ημερών εκτιμήσεις των αναλυτών ότι τα υπεραγορασμένα επίπεδα σε πολλούς δεικτοβαρείς τίτλους μπορεί να οδηγήσουν σε μια υγιή, αναμενόμενη και τεχνικά λογική διόρθωση, στο πλαίσιο της κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών.

Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου απέδειξε, ωστόσο, ότι το μομέντουμ που έχει χτίσει η αγορά πρόσφατα παρέμεινε αλώβητο, νικώντας τις όποιες διαθέσεις profit taking επιχείρησαν να προσγειώσουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί, με τις ελληνικές μετοχές να αψηφούν τις αρνητικές εκθέσεις τις Κομισιόν και την πιθανότητα μη εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, αλλά και τη συνεχιζόμενη κινητικότητα των shorts.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως πίσω από αυτό το ανοδικό "ξέσπασμα" του Χ.Α. κρύβονται πολλοί σημαντικοί καταλύτες, οι οποίοι και ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των αγοραστών που είχαν μείνει, στο πρόσφατο παρελθόν, στο περιθώριο. Η επιτάχυνση των κινήσεων γύρω από την επίλυση των θεμάτων των ελληνικών τραπεζών και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, οι θετικές εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ και η επίσπευση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, η σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί σε χαμηλά 13 ετών, λειαίνοντας πλήρως το έδαφος για την επόμενη και άμεση έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, και κυρίως η προσδοκία για αλλαγή κυβέρνησης, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές, "απεγκλωβίζουν" κεφάλαια και δίνουν τις αναγκαίες ανάσες στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος επέστρεψε πάνω από τις 700 μονάδες έπειτα από πέντε ολόκληρους μήνες (από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018), χωρίς να εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Το "ρεκόρ" των τραπεζικών μετοχών

Μετά το ιστορικό χαμηλό του Φεβρουαρίου και τις 372 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 500 έπειτα από τέσσερις μήνες, σημειώνοντας εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 47% μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η επενδυτική κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και τις ημερήσιες συναλλαγές, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, που καταγράφει θεαματικές αποδόσεις, ιδιαίτερα αν αυτές υπολογιστούν από τα κατώτερα επίπεδα τιμών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη είναι η επίδοση των τραπεζικών μετοχών μεμονωμένα, και ειδικά της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά το ισχυρό σφυροκόπημα που δέχτηκε το 2018 και το οποίο ήταν το μεγαλύτερο μεταξύ όλων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, όπου η τράπεζα έχασε το 74% της αξίας της, έχει καταφέρει μέσα σε μόλις έναν μήνα όχι μόνο να ανακάμψει πλήρως από τις απώλειες αυτές, αλλά και να δίνει και... ρέστα σε οποίους επενδυτές την αγόρασαν στα ιστορικά χαμηλά που άγγιξε στις 31 Ιανουαρίου και το 0,57 ευρώ. Πλέον κινείται πάνω από το 1 ευρώ, με κέρδη 117% τον τελευταίο μήνα.

Σημαντικές είναι οι επιδόσεις και των υπόλοιπων τραπεζών, με την Εθνική Τράπεζα να έχει σημειώσει ράλι της τάξης του 73% από τα πρόσφατα χαμηλά του Ιανουαρίου, πάνω από τις συνολικές της απώλειες το 2018 (-65,5%), τη Eurobank να σημειώνει κέρδη 51% από τα πρόσφατα χαμηλά της (21 Νοεμβρίου 2018) και την Alpha Bank να έχει ενισχυθεί κατά 43% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που άγγιξε την 1η Φεβρουαρίου, ανακάμπτοντας και αυτή πλήρως από τις απώλειες του 2018 (-38,4%).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται πλέον στα 5,2 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του Δεκεμβρίου. Της Alpha Bank φτάνει τα 1,87 δισ. ευρώ, της Εθνικής τα 1,47 δισ. ευρώ, της Eurobank τα 1,41 δισ. ευρώ και της Πειραιώς τα 501 εκατ. ευρώ.

Οι διεθνείς οίκοι δίνουν έναν θετικό τόνο στην αγορά, με τη Morgan Stanley να εξακολουθεί να εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs το διάστημα 2019-2021, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια αυτή, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ, θα πρέπει να ενισχυθεί με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, καθώς θα ενθαρρύνει περισσότερους κακοπληρωτές να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους. Σε αυτό το μέτωπο, αν και η Κομισιόν επεσήμανε τις ενστάσεις της για το κατά πόσο ο νέος νόμος θα μπορούσε να καταστείλει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, τράπεζες και κυβέρνηση συμφώνησαν ομόφωνα το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι προειδοποιήσεις

Την ακόμη ενεργή παρουσία των shorts στις ελληνικές τράπεζες δικαιολογούν, ωστόσο, οι προειδοποιήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σχετικά τις προοπτικές του κλάδου, παρά το ράλι, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως ο χαρακτηρισμός της ρηχότητας του Χ.Α. συνεχίζει να το αφήνει ευάλωτο σε οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή του κλίματος.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει άμεση πρόοδος όσον αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών τους, με την υποστήριξη των κατάλληλων πολιτικών σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη μείωση των NPLs. Όπως τόνισε, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί και οι προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σημαντικών νομοθετικών πλαισίων έχουν σταματήσει.

Η Piraeus Securities, από την πλευρά της, επεσήμανε την αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και, έτσι, προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων που διατηρεί για αυτές. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος μειώνεται κατά 11%, στα 1,70 ευρώ, για την Εθνική κατά 27%, στα 1,6 ευρώ, και για τη Eurobank κατά 5%, στα 0,74 ευρώ. Η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτιμά, πάντως, ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των NPEs κατά 40 δισ. ευρώ θα βελτιώσει το περιβάλλον, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις λόγω της χρήσης του υφιστάμενου κεφαλαίου.


Από την πλευρά της, η S&P τόνισε πως η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties θα ωφελήσει κάπως την κεφαλαιακή θέση της Eurobank, ωστόσο δεν θα ενισχύσει ουσιαστικά τις επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές της τράπεζας, ενώ η ποιότητα του κεφαλαίου της Eurobank παραμένει αδύναμη λόγω του υψηλού ποσού των πιστώσεων αναβαλλόμενης φορολογίας (περίπου 71% των κοινών μετοχών).

Η Euroxx, αν και παραμένει μακροπρόθεσμα θετική για τον κλάδο, επιλέγει να μη συμπεριλάβει κάποια τράπεζα ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της, λόγω των πολλών βραχυπρόθεσμων αβεβαιοτήτων και προκλήσεων. Μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με το εάν ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να καθαρίσουν τα δάνειά τους και να απορροφήσουν τις απώλειες κεφαλαίου που σχετίζονται με το "ξεφόρτωμα" των NPEs χωρίς την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που αποτελεί ηράκλειο άθλο, η αγορά είναι απίθανο να ξεκινήσει να αποτιμά τα βελτιωμένα μακροοικονομικά θεμελιώδη.

Εκλογές σημαίνει... νέο ράλι

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι καταλύτες για το re-rating των ελληνικών μετοχών υπάρχουν, δηλαδή η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης, οι ενθαρρυντικές δημοσιονομικές επιδόσεις, η σταθερή αύξηση των εταιρικών κερδών, οι υποστηρικτικές αποτιμήσεις και κυρίως οι εκλογές, οι οποίες, όπως αναμένεται ευρέως, θα οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας σταθερής, φιλικής προς την αγορά και της επιχειρήσεις κυβέρνησης και στην ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως σημειώνει και η Axia Research, ένας σημαντικός καταλύτης για την αγορά, ο οποίος θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας πως υπάρχει πιθανότητα για πρόωρες κάλπες τον Μάιο. Η προκήρυξη των εκλογών θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ισχυρού ράλι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς την Ελλάδα, οδηγώντας σε νέο άλμα στις τραπεζικές μετοχές και σε σημαντικό re-rating, καθώς και σε αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και υψηλής ρευστότητας.

Το δεύτερο στάδιο του ράλι θα έρθει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν η νέα κυβέρνηση "ξεδιπλώσει" το πρόγραμμά της (σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Axia, η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει την εξουσία) και αρχίσει να προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες, με τις μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων να μπαίνουν και αυτές στον "χορό".

Η Axia εκτιμά πως οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αντιδράσουν θετικά στην προκήρυξη των εκλογών, εκτιμώντας πως τα περιθώρια ανόδου ξεπερνούν το 100%, ωστόσο η εμπιστοσύνη αποτελεί τη λέξη-"κλειδί" για τον κλάδο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον κλάδο οδήγησε τους επενδυτές σε στάση αναμονής, με τις τιμές των μετοχών των τραπεζών να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά, λόγω και της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς. Μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη, το short covering θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τις τιμές των μετοχών τους.

Τα top picks και οι πρωταγωνιστές του ράλι

Στην πρώτη φάση του ράλι, με την προκήρυξη των εκλογών δηλαδή, η Axia εκτιμά πως οι μετοχές εταιρειών με ισχυρή ρευστότητα, θεμελιώδη και προοπτικές θα ξεχωρίσουν, και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil. Στη συνέχεια, οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αναμένεται να μπουν και αυτές στον "χορό" της ισχυρής ανόδου. Μεταξύ αυτών θα είναι οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Fourlis, Σαράντης και ΕΧΑΕ, ενώ, εάν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, και η Lamda Development αναμένεται να δεχθεί ισχυρή ώθηση. Για το "trade του Μητσοτάκη", όταν δηλαδή ανέβει στην εξουσία και ξεκινήσει την ατζέντα πολιτικής του, πρωταγωνιστές του ταμπλό θα είναι οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Πιο δύσκολες περιπτώσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά έχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης, είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ.

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το 2019 αφορούν μετοχές μεγάλων εταιρειών με ρευστότητα, καλά θεμελιώδη, ελκυστικές αποτιμήσεις και βιώσιμα μερίσματα (OTE, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), ισχυρή δυναμική ανάπτυξης (Μυτιληναίος), καθώς και μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία με σημαντικό δυναμικό αναδιάρθρωσης (Ελλάκτωρ).




Από την πλευρά της, η Piraeus Securities τοποθετεί στις κορυφαίες της επιλογές για τη συνέχεια του 2019 τις Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Όπως επισημαίνει, η Jumbo (τιμή-στόχος τα 18,20 ευρώ και σύσταση "Οutperform") θα επωφεληθεί από τη βελτίωση του προφίλ ρίσκου της Ελλάδας και τη σημαντική της παρουσία στο εξωτερικό. Η Motor Oil θα επωφεληθεί από το πλαίσιο IMO2020, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της μέσω της αύξησης των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των υψηλότερων πωλήσεων μη πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ η εταιρεία διανέμει και από τα ελκυστικότερα μερίσματα της αγοράς. Ο Μυτιληναίος έχει το Αλουμίνιον της Ελλάδος, τον μοναδικό καθετοποιημένο παραγωγό αλουμινίου στην Ε.Ε., ενώ η θυγατρική Protergia είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ο ΟΤΕ εμφανίζει σημαντικές επιδόσεις, ισχυρές ταμειακές ροές, ισχυρό ισολογισμό και γενναία μερισματική πολιτική.

Από τα χαμηλά έτους τα οποία σημειώθηκαν στις 2 Ιανουαρίου ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 17%, με πολλές μετοχές να έχουν υπεραποδώσει του συνόλου της αγοράς. Εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στις μετοχές που ξεχωρίζουν και που αποτελούν πρωταγωνιστές στο ράλι του τελευταίου διαστήματος είναι η Σελόντα με άνοδο 65%, το Ιατρικό Αθηνών με κέρδη 40%, η Ελλάκτωρ με άνοδο 33%, μετοχές του ομίλου Intracom με άνοδο 23%-33%, ο Μυτιληναίος στο +24%, η ΔΕΗ με άνοδο 21%, καθώς και οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ στο +18%.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *