ροή ειδήσεων

Μυστήριο με τα κίνητρα του Τούρκου που σκότωσε τρία άτομα στο τραμ της Ουτρέχτης



Οι αρχές ερευνούν την σχέση που μπορεί να έχει η νέα αυτή επίθεση με εκείνη στη Νέα Ζηλανδία
Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη μία παράξενη αλληλουχία τρομοκρατικών επιθέσεων, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς αν η επίθεση στη Νέα Ζηλανδία και η επίθεση στην Ουτρέχτη συνδέονται μεταξύ τους ή αν πρόκειται για μία τραγική σύμπτωση. Σύμφωνα με πληροφορία που κυκλοφόρησε και την οποία υιοθέτησε ο Ταγίπ Ερντογάν, η λέξη «Τουρκοφάγος» ήταν γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες στην κάνη του πυροβόλου όπλου του Αυστραλού που σκότωσε 49 άτομα στο τζαμί της Νέας Ζηλανδίας.


Τρία εικοσιτετράωρα μετά, ένας Τούρκος σκόρπισε τον θάνατο στην Ολλανδία. Τραγική σύμπτωση; Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διεξάγουν έρευνες κατά πόσον η επίθεση στην Ουτρέχτη παρακινήθηκε από προσωπικά κίνητρα, ή αποτελούσε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος. Οι δημόσιες εκρήξεις του τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία αν μη τί άλλο καλλιέργησαν κλίμα θρησκευτικού-πολιτισμικού πολέμου.

Για την ακρίβεια έριξε πολύ λάδι στη φωτιά, γεγονός που μπορεί να συνιστά ένα είδος ηθικής αυτουργίας όσον αφορά την πολιτική ευθύνη. Το αντίστοιχο της ρητορικής Ερντογάν θα ήταν ο ηγέτης μίας μεγάλης δυτικής χώρας να κατηγορήσει για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στη Δύση σύσσωμο τον μουσουλμανικό κόσμο και το Ισλάμ. Αυτό είναι το αντίστοιχο των αναφορών του Τούρκου προέδρου σε «σταυροφόρους», δηλαδή σε Δυτικούς.




Μέχρι και γιγαντοοθόνες με βίντεο από την σφαγή επιστράτευσε, προκειμένου να τροφοδοτήσει τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και κατ’ αυτό τον τρόπο να συσπειρώσει το εκλογικό κοινό του εν όψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα ολλανδικά Μίντια ήδη συνδέουν τα δύο τραγικά συμβάντα με τίτλους όπως «Ο Ερντογάν όπλισε το χέρι του». Ο Τούρκος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων έκανε λόγο για σταυροφορίες, ενώ είπε ότι «η Τουρκία και εγώ ήμασταν οι στόχοι της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία». Δεν δίστασε, μάλιστα, να απειλήσει ότι θα στείλει πίσω «σε φέρετρα» οποιονδήποτε επιχειρήσει να μεταφέρει τη μάχη στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό που αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση είναι η ανάκριση του δράστη που σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα εννιά κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυροβόλο όπλο σε τραμ στην Ουτρέχτη. Η ολλανδική αστυνομία είχε εξαρχής αναγνωρίσει από τις κάμερες ασφαλείας τον 37χρονο Γκιοκμέν Τανίς, γεννημένο στην Τουρκία, ως βασικό ύποπτο της επίθεσης. Οι αρχές έδωσαν, αμέσως μετά την επίθεση, στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του και είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν.


Ο Γκιοκμέν Τανίς γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981 στο Γιόζγκατ της κεντρικής Τουρκίας και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είχε πολεμήσει στην Τσετσενία. «Πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης», δήλωσε στο τουρκικό BBC Τούρκος που τον γνώριζε στην Ολλανδία.

Ο πατέρας του δράστη Μεχμέτ Τανίς δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ ότι για 3-4 χρόνια δεν είχε καμία επικοινωνία με το γιο του: «Ζει στην Ολλανδία από το 1993. Εγώ δούλευα σε ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν από 10 χρόνια γύρισα οριστικά στην Τουρκία και έκτοτε δεν ζω μαζί τους. Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Μετά δεν τον έχω ξαναδεί».

Συγγενείς του δράστη ισχυρίστηκαν πως τα αίτια της επίθεσης αφορούσαν οικογενειακά ζητήματα και στο στόχαστρο του φερόμενου δράστη ήταν ένας συγγενής του και όλοι όσοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Η αστυνομία, πάντως, έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τα αίτια της επίθεσης. Πρόκειται, άραγε, για μία τόσο διαβολεμένη σύμπτωση; Το κρίσιμο αυτό ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα.




Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε βαθιά ανήσυχος για την επίθεση που σημειώνεται μόλις τρεις ημέρες αφότου ένας ακροδεξιός ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε δεκάδες μουσουλμάνους σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. «Η χώρα μας σήμερα υπέστη σοκ από μια επίθεση στην Ουτρέχτη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το τρομοκρατικό κίνητρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Γκιοκμέν Τάνις, πάντως, έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Επίσης είχε συλληφθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό μίας κοπέλας το 2017. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο βασικός ύποπτος έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *