ροή ειδήσεων

Η Ρόδος τίμησε τους αγωνιστές της

Τιμή και δόξα στο Γεώργιο Δασκαλάκη του Ιωάννη, για την προσφορά και τη θυσία του, στο βωμό της πατρίδας


 
Την προσφορά και τη θυσία του αγωνιστή Γεώργιου Δασκαλάκη του Ιωάννη, τίμησαν οι Ροδίτες σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της 71ης επετείου της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα, στο Δημαρχείο Ρόδου, με τα αποκαλυπτήρια με την αναγραφή του ονόματος του στο μαρμάρινο επιτοίχιο « Υπέρ Πατρίδος Εκτελεσθέντων» δίπλα στους Ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κυρίλλου, του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσιου Τεμπονέρα, του Α΄ΓΕΕΘΑ Χρήστου Χριστοδούλου, των Ικάρων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, εκπροσώπων φορέων της Δωδεκανήσου και μελών της οικογένειας Δασκαλάκη, σε κλίμα συγκίνησης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αποτίθηκε φόρος τιμής σε όλους τους Δωδεκανήσιους αγωνιστές.

ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος πραγματοποίησε ιστορική αναφορά στους αγωνιστές της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου.



«ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»

Σήμερα, εβδομήντα ένα χρόνια ελεύθερης ζωής , αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, επώνυμους και ανώνυμους, για τη γενναιότητα, τον ηρωισμό, την ενότητα, την ομοψυχία, την αυταπάρνηση, τις θυσίες, την αγάπη προς την πατρίδα. «Ψηλαφητά μνημεία των αισθήσεων μας υψώνονται ΑΘΑΝΑΤΟΙ οι Δωδεκανήσιοι αγωνιστές, μέσα στην καρδιά όλων μας». Στεκόμαστε περήφανοι και τιμούμε τις θυσίες τους και καταθέτουμε στεφάνι δόξας στη μνήμη αυτών. Οι αγώνες και οι θυσίες τους μας εμπνέουν και μας διδάσκουν.

Η αδούλωτη δωδεκανησιακή ψυχή, με το όραμα της λευτεριάς ξέρει ν’ αγωνίζεται, ν’ αντιστέκεται, να πεθαίνει… Ο ξεσηκωμός, η αντίσταση ήταν χρέος ιερό. Ασυμβίβαστοι και ανυπότακτοι νέοι, με πίστη στα υψηλά ιδανικά, υψώνουν την ελληνική σημαία σε σχολεία και χωριά, συμμετέχουν σ’ επικίνδυνες αποστολές. Αγωνίζονται, οργανώνονται σε ομάδες μαχητικές, συλλέγουν πληροφορίες, οργανώνουν επικίνδυνες αποστολές, διενεργούν σαμποτάζ σε Κατασκοπεύουν τον εχθρό με την ελπίδα ζωντανή, πώς το τέλος της πολύχρονης σκλαβιάς τους φτάνει… Αντρειώνεται η ψυχή τους για ηρωική αντίσταση, για αγώνα μέχρι θανάτου. Πώς η λευτεριά θα έρθει.

Δεν λύγισαν, δεν κατέδωσαν, δεν δραπέτευσαν, αλλά πολλοί από αυτούς ως αληθινοί πατριώτες εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση. Στην ιστορία θα μείνει το περίφημο «Λημέρι» στο Μονόλιθο, μέσα από το οποίο μεταφέρονται πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού. Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται στο κέντρο του Καΐρου από όπου τα συμμαχικά αεροπλάνα ξεκινούν τις επιδρομές στα αεροδρόμια της Καλάθου και των Μαριτσών, της Λέρου και της Αστυπάλαιας και καταστρέφουν τον εχθρικό αεροπορικό στόλο, με παράλληλες επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους των Γερμανών και των Ιταλών.




Ο Δήμος Ρόδου, εις ένδειξη τιμής και μνήμης, στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, έχει τοποθετήσει μαρμάρινες στήλες με τα ονόματα των ηρώων , που εκτελέσθηκαν και πέθαναν για τα ελεύθερα Δωδεκάνησα. Μακρύς ο κατάλογος τους και βαρύ το χρέος μας να τους τιμούμε. Σήμερα συμπληρώνεται ο κατάλογος αυτός με χρυσά γράμματα ένας ακόμη αγωνιστής, ο Γιώργος Δασκαλάκης του Ιωάννη, από την ΄Εμπωνα, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 23-03-1945. ΄Ηταν μόλις 27 ετών …

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευάγγελος Μαδρακός, ανέγνωσε το βιογραφικό του Γεώργιου Δασκαλάκη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *