ροή ειδήσεων

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις



Ανοιχτή είναι η εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2018 από το βράδυ της Πέμπτης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συμπλήρωσή τους.

Με την φετινή δήλωση εφαρμόζεται για πρώτη φορά το γράμμα του νόμου που θέλει την περίοδο υποβολής να ξεκινά το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του κάθε έτους. Ωστόσο και φέτος υπάρχουν νέα πεδία αλλά και σημεία που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι φορολογούμενοι καθώς τα λάθη μπορούν να φέρουν πρόσθετο φόρο. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, πριν συμπληρώσεις φέτος τη φορολογική σου δήλωση:




1. Προσοχή στο αφορολόγητο

Το πρώτο από τα σημεία αυτά αφορά το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονική τραπεζική.

Ως γνωστό, σήμερα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα πρέπει εφόσον έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 20%.

Τα ποσοστά αυτά ισχύουν προοδευτικά, δηλαδή ανά κλιμάκιο. Αν με βάση τα στοιχεία που θα έχουν στείλει οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ το ελάχιστο όριο ηλεκτρονικών αποδείξεων δεν καλύπτεται, το ελάχιστο όριο των αποδείξεων ο φορολογούμενος θα πληρώσει πρόσθετο φόρο.Εφορία - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI


2. Οι κρίσιμοι κωδικοί

Οι κρίσιμοι κωδικοί είναι οι 049-050, «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», όπου αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
3. Ποιοί εξαιρούνται

Εξαίρεση από την υποχρέωση του χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική τραπεζική έχουν:

- Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

- Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

- Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.

- Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.

- Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

- Οι υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία.

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.

- Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (όχι τουριστικές περιοχές).

- Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού.

- Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.

Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται γενικά από το μέτρο συλλογής αποδείξεων είναι οι εξής:

- Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή

- Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας

- Οι φυλακισμένοι

- Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα

Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάση Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το κράτος που είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.Φωτογραφία αρχείου AP

4. Τα νέα πεδία

Τα νέα πεδία της δήλωσης είναι αυτά που αφορούν τα ζευγάρια είτε κάνουν κοινή δήλωση είτε χωριστή όσους έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και φιλοξενούν ενήλικες συγκεκριμένα:

1) Για πρώτη χρονιά σε κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Για φέτος τα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις φτάνει να έχουν κάνει σχετική γνωστοποίηση ως τις 28 /2 όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

2) Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).

3) Διευρύνεται από φέτος ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ανενεργά «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών που αποδεδειγμένα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στο 2018.

4) Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.

5) Μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων μέσα στον Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή στην ένδειξη «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στην ατομική μερίδα του φορολογούμενου όπου αναγράφονται οι κάθε είδους οφειλές του φορολογούμενου . Εφεξής στη συγκεκριμένη υπο-εφαρμογή θα αναγράφονται – αν υπάρχουν - και τα ποσά που θα δικαιούται ως επιστροφή . Μάλιστα οι επιστροφές θα αναγράφονται αφού έχει γίνει και ο απαραίτητος αυτόματος συμψηφισμός με τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

6) Θα ενεργοποιηθεί επίσης και η εφαρμογή στην οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι ένα μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό με την διεθνή εγγραφή του ( IBAN) στον οποίο θα πιστώνονται τα ποσά της επιστροφής που θα δικαιούται ο φορολογούμενος ή ακόμη και τα κέρδη της φορολοταρίας.




5. Η μεγάλη αλλαγή στο Ε3

Στο νέο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα κληθούν να υποβάλλουν περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι η μεγάλη αλλαγή θα είναι η κατηγοριοποίηση των εσόδων ανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας και η αναλυτική καταγραφή των δαπανών.

Τα έξοδα για φως νερό και τηλέφωνο, θα αναγραφούν ξεχωριστά από τα έξοδα για τους μισθούς των υπαλλήλων αλλά και τις λεγόμενες «παροχές σε είδος» ενώ η εφορία ζητά να μάθει την αξία των τιμολογίων που κόπηκαν από εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Τους κωδικούς, τους είχαν δει και πέρυσι οι επαγγελματίες.

Επίσης θα δοθεί προσοχή ε άλλους δύο νέους υποπίνακες:

Στον νέο υποπίνακα με κωδικό 051: Πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία για τις «ελεγχόμενες αλλοδαπές επιχειρήσεις (ΕΑΕ)» του άρθρου 66 του ν. 4172/2013.

Στον νέο υποπίνακα Θ': νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων και για τα οποία υφίσταται υποχρέωση θα έχουν υποχρέωση υποβολής έκθεσης ανά χώρα, για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χωρών για θέματα φορολογίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *