ροή ειδήσεων

ΟΟΣΑ: Φόροι και εισφορές «τρώνε» πάνω από 40% του μισθού των Ελλήνων



Η επιβάρυνηση αυξήθηκε το 2018 σε σχέση με το 2017 - Τρίτη η Ελλάδα στα «βάρη» που σηκώνουν οι οικογένειες - Τα επιδόματα διασώζουν τα νοικοκυριά με έως 2 παιδιά

«Ασανσέρ» έχουν γίνει οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των ελληνικών νοικοκυριών στα χρόνια του Μνημονίου και, παρόλα αυτά, το 2018 αυξήθηκαν και άλλο σε σχέση με το 2017. Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ "Taxing wages 2019" είναι αποκαλυπτικά: ένας άγαμος το 2000 έπρεπε να δώσει το 38,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές, αλλά ενώ το 2011 έφτασε στο 43%, το 2015 έπεσε στο 39,1% και έκτοτε κάθε χρόνο ανεβαίνει για να φτάσει πέρσι στο 40,9%.

Η Ελλάδα φιγουράρει ξανά στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ σε επιβαρύνσεις για τις οικογένειες. Ειδικά για τις οικογένειες με 2 παιδιά φτάνει στην 3η θέση. Μια οικογένεια με 2 παιδιά βλέπει το φόρο εισοδήματος να ανεβαίνει σταθερά από το 2015 και μετά, φτάνοντας στο 10,6% των ακαθάριστων αποδοχών του ζευγαριού.


Η εικόνα βελτιώνεται αν συνυπολογιστούν και τα οικογενειακά επιδόματα που πλέον λαμβάνουν εκ των υστέρων και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά. Ακόμα και έτσι όμως η Ελλάδα παραμένει στην 3η θέση διεθνώς ως προς τις επιβαρύνσεις των οικογενειών αυτών. Ωστόσο η Έκθεση δεν αποτυπώνει ούτε τις απώλειες επιδομάτων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ούτε τι απομένει τελικά στο νοικοκυριό μετά και τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων των τελευταίων ετών.

Η έκθεση εξετάζει τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις κατά το 2018. Και όπως προκύπτει, ο συνδυασμός φόρων και εισφορών στο κόστος εργασίας ανέρχεται στο 40,9%, για έναν άγαμο εργαζόμενο. Σε σύγκριση με το 2017 καταγράφεται αύξηση 0,15% λόγω φόρου εισοδήματος




Για οικογένεια με έναν εργαζόμενο και 2 παιδιά όμως, η φορολογική «σφήνα» διαμορφώνεται στο 37,9%, επειδή λαμβάνει και οικογενειακά επιδόματα επιδόματα που δεν λαμβάνουν οι άγαμοι.

Χειρότερα από την Ελλάδα για την οικογένεια, είναι μόνον στη Γαλλία και την Ιταλία. Και η μείωση του βάρους για την οικογένεια μειώθηκε κατά 1,08% σε σχέση με το 2017, αλλά όχι μείωσης των φόρων αλλά επειδή θεσμοθετήθηκε το νέο επίδομα τέκνων.

Σε άλλη περίπτωση, για τετραμελή ελληνική οικογένεια όπου εργάζονται και οι δύο γονείς, η φορολογική επιβάρυνση φτάνει στο 38,4% και κατατάσσεται στην 7η θέση με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Η συγκεκριμένη οικογένεια διαπιστώνει ότι το 23% του ακαθάριστου εισοδήματος της πήγε σε φόρους και εισφορές

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *