ροή ειδήσεων

Τα αιματοβαμμένα «πολεμικά» έθιμα του Πάσχα: Από τον 7χρονο Χρήστο στην 8χρονη Αλεξία



Ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη Κωνσταντίνου Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια του «σαϊτοπόλεμου» στην Καλαμάτα και ο σοβαρός τραυματισμός της 8χρονης Αλεξίας από... αδέσποτη σφαίρα στη Θήβα, ήρθαν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των αιματηρών περιστατικών που συνδέονται με έθιμα του Πάσχα.


Από το 2000 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 15 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους τα «πολεμικά» έθιμα των ημερών, ενώ αμέτρητος είναι ο αριθμός αυτών που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο ακρωτηριασμένοι, εγκαυματίες, με «χαμένα» μάτια κ.ά.. Αυτό, παρά τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. -ιδίως τα τελευταία χρόνια- να ελέγξει τη διακίνηση κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, ενώ εντατικοί έλεγχοι γίνονται και για αυτοσχέδιους μηχανισμούς -που είναι και οι πλέον επικίνδυνοι-. Ο «ακήρυχτος πόλεμος» του βαρελότου καλά κρατεί, έχοντας ως βασικά θύματα παιδιά και νέους.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι το Πάσχα του 2011 ο 7χρονος Χρήστος, γιος του ιερέα του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Δροσιάς Χαλκίδας, έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα ναυτικού τύπου που καρφώθηκε στο κεφάλι του. Το αγοράκι έδωσε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας χάσει αρχικά το αριστερό του μάτι, ωστόσο, δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματα του καθώς νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».


Την ίδια χρονιά είχαν σκοτωθεί δύο ακόμη άτομα, στην περιοχή Μαντρικό Ρόδου, την ώρα που ετοίμαζαν αυτοσχέδιο μηχανισμό που θα πυροδοτούσαν την Ανάσταση. Τελικά αυτός εξερράγη στα χέρια τους λίγες ώρες νωρίτερα και βρήκαν ακαριαίο θάνατο ένας 39χρονος αγρότης κι ένας 30χρονος χειριστής βαρέων μηχανημάτων. Στο «νησί των ιπποτών», όπως και σε άλλα μέρη της χώρας, κυριαρχεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το έθιμο να ρίχνουν αυτοσχέδια βεγγαλικά και κροτίδες ακόμη και δυναμίτιδα.

Με αίμα είχε βαφτεί και το Πάσχα του 2014, με τον 25χρονο ποδοσφαιριστή Γιώργο Γυπαράκη να σκοτώνεται, όταν το πιστόλι ενός 40χρονου που έριχνε μπαλοθιές στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου Κρήτης, έπαθε εμπλοκή και στη συνέχεια εκπυρσοκρότησε. Από την ίδια σφαίρα, τραυματίστηκε σοβαρά κι ένας 23χρονος, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *