ροή ειδήσεων

Για τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό ενόψει της νέας σεζόν και την απόπειρα της ΓΣΕΕ για συνέδριο με νόθους και εργοδότες

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ



Από την συνέντευξη τύπου της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ

H ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και η απόπειρα της ΓΣΕΕ να προχωρήσει στη Ρόδο συνέδριο με νόθους και εργοδότες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Εισηγητής ήταν ο Μιχάλης Τσουρούτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και παρόντες ο Σταύρος Βαρκάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου και ο Μιχάλης Κατσουράκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου.

Το κείμενο της συνέντευξης τύπου έχει ως εξής:

«Προχωρούμε στη σημερινή συνέντευξη, καθώς θέλουμε να έγκαιρα αναδείξουμε ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.

Ξεκινώντας από το πρωταρχικό, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία, θέλουμε να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα.

Πολύς λόγος έγινε για την επέκταση – υποχρεωτικότητα αυτής της Σύμβασης, των συμβάσεων γενικώς. Η κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας, με διθυράμβους μιλούσαν για αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό. Το ίδιο και η ηγεσία του ΕΚΡ, του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην περιοχή μας.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι πριν τα μνημόνια, όταν υπογραφόταν μια κλαδική ΣΣΕ ήταν υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες στον κλάδο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «επανέφερε» τις συμβάσεις. Κρύβει όμως ότι με το πλαίσιο που διατηρεί, για να κηρυχθεί μια σύμβαση υποχρεωτική, πρέπει οι ενώσεις των εργοδοτών εθελοντικά να δώσουν το μητρώο των μελών τους ώστε να διαπιστωθεί αν απασχολούν πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου.

Σε πόσες συμβάσεις σε όλη τη χώρα έγινε αυτό από τις εκατοντάδες που υπήρχαν; Σε μόλις 10. Και φυσικά δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι την επόμενη φορά που θα υπογραφούν θα επεκταθούν εκ νέου. Άρα λοιπόν δεν επανέρχονται οι συμβάσεις, διατηρείται στο ακέραιο όπως και στην περίπτωση του κατώτερου μισθού το μνημονιακό καθεστώς.

Είναι οι αγώνες των συνδικάτων του κλάδου του τουρισμού, με μπροστάρη τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει έστω αυτή την παραχώρηση. Την ίδια στιγμή όμως κλείνει το μάτι στους εργοδότες. Γιατί γνωρίζει ότι φουντώνουν τα εργολαβικά (δουλεμπορικά λέμε εμείς) συνεργεία μέσα στα ξενοδοχεία, και στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση γνωρίζει το ζήτημα, αλλά αρνείται να κάνει υποχρεωτική την τήρηση της σύμβασης και στα εργολαβικά συνεργεία, να απαγορεύσει τη δραστηριοποίησή τους στον κλάδο του Τουρισμού, όπως ζητούν τα ταξικά συνδικάτα.

Όταν υπάρχουν 14 διαφορετικές μορφές ευέλικτης εργασίας σε ένα χώρο δουλειάς, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από αντεργατικούς νόμους, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, όταν για μια μεγάλη μάζα εργαζομένων δεν ισχύει η ΣΣΕ αφού δε συμπεριλαμβάνεται η ειδικότητά τους, καταλαβαίνει κανείς ότι η λέξη υποχρεωτικότητα είναι παραπλανητική.

Η εικόνα που μας έρχεται από συναδέλφους, είναι ότι πολλοί εργοδότες, ιδιαίτερα στις περιοχές του νησιού που είναι πιο απομακρυσμένες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνουν εντολή στους προσωπάρχες τους να συνεχίσουν όπως πριν, να μην εφαρμόζουν δηλαδή τη ΣΣΕ.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν πρέπει να εφησυχάζουν, χρειάζεται να οργανωθούν, να πυκνώσουν τις γραμμές των Σωματείων, να απευθυνθούν στο ΠΑΜΕ. Γιατί οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς, η δουλειά χωρίς ρεπό, τα εργατικά ατυχήματα, οι αναρρωτικές από την εξάντληση και τις επαγγελματικές ασθένειες και όλα τα υπόλοιπα που οι εργαζόμενοι του κλάδου τα ξέρουν καλά, θα είναι εδώ κι αυτή τη σαιζόν.

Μια αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών. Δεν υπάρχει εργοτάξιο αυτό το διάστημα που να μη δουλεύει Κυριακή. Που να μη γίνονται υπερωρίες. Το κυνήγι της μεγαλοεργοδοσίας να ετοιμάσει τα ξενοδοχεία που είτε χτίζονται είτε ανακαινίζονται έγκαιρα, δημιουργεί πολύ επικίνδυνες συνθήκες, τέτοιες που να ωριμάζουν το ενδεχόμενο σοβαρού εργατικού ατυχήματος. Τα μεροκάματα που κυριαρχούν στον κλάδο στην περιοχή μας είναι μεροκάματα που καμιά σχέση δεν έχουν με μεροκάματο ειδικευμένου τεχνίτη, μάστορα. Το οικοδομικό ένσημο επίσης παραμερίζεται με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων που απαιτούν οι εργοδότες για να πιάσουν δουλειά οι οικοδόμοι.

Στα εμπορικά καταστήματα όλων των ειδών, οι εργαζόμενοι είτε αμοίβονται με τον κατώτερο μισθό, είτε με προσωπική συμφωνία και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Οι Κυριακές που τα καταστήματα πλέον όλο και πιο συχνά ανοίγουν, το ωράριο που με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΕΚΡ παρατείνεται μέχρι τις 12 το βράδυ στα καταστήματα που αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν τουριστικά, είναι οι συνθήκες που συνθέτουν το τοπίο.

Θέλουμε επίσης με αυτή την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στη euromedica, για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Εκφράζουμε την στήριξή μας στους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων που η εργοδοσία κάνει προσπάθεια να τους διασπάσει, να μην εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση που με αγώνες υπογράφηκε πέρσι, ενώ έχει προχωρήσει σε απολύσεις.
Για την απόπειρα συνεδρίου της ΓΣΕΕ στη Ρόδο με νόθους και εργοδότες

Θέλουμε τέλος να πούμε δυο λόγια για την απόπειρα να γίνει συνέδριο της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή νόθων και εργοδοτών στην περιοχή μας.

Επειδή έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Μας προκαλεί εντύπωση η επιμονή ορισμένων που αναπαράγουν αναφορές για δήθεν είσοδο του ΠΑΜΕ από τα υπόγεια του ξενοδοχείου, με διάφορα ευφάνταστα σενάρια που θυμίζουν ταινίες δράσης. Μάλιστα σχετική αναφορά έκανε και ο πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων στην προχθεσινή ΓΣ, αλλά και ο ταμίας του ΕΚΡ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Επειδή λοιπόν μας μυρίζει προβοκάτσια κι επειδή έχουμε κι εμείς τις πληροφορίες μας, ξεκαθαρίζουμε ότι οι δικές μας δυνάμεις στο χώρο του ξενοδοχείου μπήκαν αποκλειστικά από πόρτες του εστιατορίου και το μικρό δωματιάκι δίπλα στην κεντρική είσοδο. Ούτε από υπόγεια, ούτε με ριφιφί, ούτε με αλεξίπτωτα. Αν κάποιος μπήκε από το υπόγειο, ποιος του άνοιξε και ποιος τον έμπασε μέσα, είναι καλό ερώτημα. Όποιος το ισχυρίζεται πρέπει και να μπορεί να το αποδείξει.

2. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για κοντάρια, καδρόνια, σιδηρολοστούς, σιδηρογροθιές και άλλα παραμύθια. Εμείς είμαστε γνωστοί στην κοινωνία της περιοχής. Αντίστοιχα γνωστοί είναι τα μέλη ΔΣ Σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, όλοι αυτοί δηλαδή που παράτησαν μεσοβδόμαδα τα μεροκάματα και τις οικογένειές τους για να έρθουν να περιφρουρήσουν από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, το συνέδριο της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης. Όλοι αυτοί λοιπόν δε μεταχειρίζονται τέτοιες μεθόδους. Είναι γνωστοί με τα προσωπά τους φανερά και λαμπερά. Αν υπήρχαν τέτοια που περιγράφουν θα τα είχαν κάνει σημαία. Επαναλαμβάνουν μονότονα ένα βίντεο με τον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου, αυτόν που δε μπόρεσε να σκοτώσει η Χρυσή Αυγή στο Πέραμα, ο οποίος έχει βγάλει έναν πύρο που κρατούσε κλειστές τις πόρτες του εστιατορίου, αυτό κρατάει στο χέρι του και σε καμία περίπτωση δε χτύπησε κανέναν με αυτό.


3. Χρειάζεται πολύ θράσος, και τέτοιο έχουν μπόλικο, αυτοί που έφεραν τους μπράβους μέσα στα Σωματεία, που απευθύνθηκαν στις σχολές πολεμικών τεχνών, (που μάλιστα οι περισσότερες τελικά δεν τους έκαναν και τη χάρη όταν κατάλαβαν τι τους ζητούσαν) που έπιαναν έναν έναν τους εργαζομένους σε εταιρείες security προσφέροντας 50 ευρώ μεροκάματο, που έφεραν και μπράβους από την Αθήνα, οι οποίοι μόνοι τους ομολογούσαν τα καθήκοντά τους, για να χαρακτηρίζεις τραμπούκους συνδικαλιστικά στελέχη Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Αφού σχεδίασαν από κοινού μεγαλοξενοδόχος και ηγεσία της ΓΣΕΕ όλο αυτό το σκηνικό, τώρα που δεν τους βγήκε τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο. Ο μεν ξενοδόχος ισχυρίζεται ότι η ΓΣΕΕ τους προσέλαβε, η δε ΓΣΕΕ ότι τους προσέλαβε ο ξενοδόχος για να «προστατέψει την περιουσία του». Ας τα βρουν μεταξύ τους. Έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει όλοι μαζί ένα αξεδιάλυτο κουβάρι.

4. Χθες έδωσε μια συνέντευξη οχετό ο υπεύθυνος τύπου του ΕΚΡ Π. Εγγλέζος. Εμείς τον ξέραμε ότι τέτοιος είναι, αλλά τώρα πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό του. Με τα διαπιστευτήρια που έδωσε έχει επάξια κερδίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κ. Καμπουράκη. Του προτείνουμε να τον συμπεριλάβει. Αν δεν περισσεύει θέση, υπάρχει πάντα και η Χρυσή Αυγή. Καλή επιτυχία».

902.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *