ροή ειδήσεων

Ποιο κατοικίδιο συνδέεται με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών;

Τα παιδιά με κατοικίδιο μία γάτα έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.



Οι γάτες δεν παίρνουν μεγάλο σεβασμό - τουλάχιστον μεταξύ των ερευνητών που μελετούν τις σχέσεις μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων. Για παράδειγμα, στο συνέδριο του 2017 της Διεθνούς Ανθρωπολογικής Εταιρείας, 32 παρουσιάσεις ανέφεραν αποτελέσματα μελετών σχετικά με τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, ενώ μόνο τέσσερις αφορούσαν τις γάτες.

Η αναντιστοιχία σκύλου / γάτας είναι ιδιαίτερα έντονη όταν πρόκειται για έρευνα σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και υγείας. Εκατοντάδες μελέτες εξέτασαν την επίδραση των σκύλων στην υγεία και την ευτυχία των ιδιοκτητών τους. Σε αντίθεση, μόνο με ελάχιστους ερευνητές που ερεύνησαν τους δεσμούς μεταξύ της κατοχής μιας γάτας και της ανθρώπινης ευημερίας.






Οι Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες γάτας ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Και ενώ αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες γάτας ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες γάτας με καρδιακές παθήσεις είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από ό, τι οι μη ιδιοκτήτες γατών. Η ιδία μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που έχουν γάτες ήταν πιο πιθανό να φτάσουν σε σημείο αλκοολισμού. Τέλος, αυτή η μελέτη των ηλικιωμένων ενηλίκων του 2018 ανέφερε ότι η ζωή με μια γάτα συνδέεται με χρόνιες ασθένειες και λιγότερο επιτυχημένη γήρανση.
Τα κατοικίδια ζώα και η ψυχική υγεία των παιδιών

Το ερώτημα αν τα σκυλιά και οι γάτες είναι καλό για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Bassett πρόσφατα συνέκριναν την ψυχική υγεία 370 παιδιών ηλικίας 6 και 7 ετών που είχαν σκύλους με 273 παιδιά που δεν ζούσαν με σκύλο. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με και χωρίς σκύλους δεν διέφεραν στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ΔΜΣ ή ιστορικό ψυχικής ασθένειας. Το 21% των παιδιών χωρίς σκύλο υπέφερε από κλινικά επίπεδα άγχους, ενώ μόνο το 12% των παιδιών με σκύλους. Οι γονείς των παιδιών χωρίς σκυλιά ήταν ιδιαίτερα πιθανό να αναφέρουν ότι τα παιδιά τους φοβούνται να πάνε στο σχολείο και να περιγράψουν το παιδί τους ως ντροπαλό.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και έγινε αμέσως ανάληψη από τον εθνικό Τύπο. Όπως συμβαίνει συχνά με μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των κατοικίδιων ζώων στην ανθρώπινη υγεία, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έκαναν λάθος. Για παράδειγμα, οι ερευνητές επανειλημμένα τόνισαν στο περιοδικό τους ότι τα αποτελέσματά τους δεν έδειξαν ότι η κατοχή ενός σκύλου προκάλεσε τα παιδιά να είναι λιγότερο ανήσυχα. Πράγματι, έγραψαν: "Δεν μπορεί να συναχθεί καμιά αιτία και αποτέλεσμα. Η μελέτη αυτή δεν απαντά εάν τα σκυλιά κατοικίδιων ζώων έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών ή αν άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την απόκτηση σκύλου κατοικίδιου ζώου ωφελούν την ψυχική τους υγεία. "Όμως, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε θετικές ιστορίες, ο Τύπος αγνοούσε την επίπληξη των ερευνητών τα αποτελέσματά τους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προώθηση της ιδιοκτησίας κατοικίδιών ζώων. Πράγματι, τα μέσα ενημέρωσης χρεώνονται με τόλμη μπροστά με τίτλους όπως "Εδώ είναι ένας λόγος για να πάρετε ένα κουτάβι: Τα παιδιά με τα κατοικίδια ζώα έχουν λιγότερο άγχος!"


Τι γίνεται με τις γάτες;

Όταν διάβασα τη μελέτη σκύλων του Ινστιτούτου Bassett, εντυπωσιάστηκα με τα αποτελέσματα. Αλλά αναρωτήθηκα επίσης αν τα παιδιά με γάτες θα ήταν επίσης λιγότερο ανήσυχα. Ευτυχώς, έχουμε τώρα μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Με επικεφαλής την Dr. Moira Riley, οι ερευνητές επανεξέτασαν πρόσφατα τα δεδομένα τους. Αυτή τη φορά συνέκριναν τα 180 παιδιά που έζησαν με γάτες με τα 463 παιδιά που δεν είχαν γάτες. Τα αποτελέσματα της οποίας έρευνας θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι ιδιοκτήτες γατών, ωστόσο, μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι με τα ευρήματα.

Με βάση τα αποτελέσματα των σκύλων, οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα παιδιά με γάτες θα έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας από τα παιδιά χωρίς γάτες. Έκαναν λάθος.

Τα παιδιά με γάτες είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες από τα παιδιά χωρίς γάτες να έχουν διαγνωσθεί με πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Τέλος, σε αντίθεση με τα σκυλιά, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η ύπαρξη γάτας συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά άγχους.
Αλλά γιατί πρέπει να ζούμε με γάτες αν συνδέονται με προβλήματα ψυχικής υγείας στα μικρά παιδιά;

Πρώτον, είναι πιθανό κάτι να σχετίζεται με τις γάτες και να παράγει περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτού του αποτελέσματος. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Bassett αυξάνουν την ενδιαφέρουσα πιθανότητα τα παιδιά με γάτες θα μπορούσαν να προκληθούν από το Toxoplasmosis gondii, ένα μικροσκοπικό παρασιτικό οργανισμό που μπορεί να εισβάλλει στα κύτταρα θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των γατών και των ανθρώπων. Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η μόλυνση από το Tox αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών προσοχής. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα και άλλοι ερευνητές δεν βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ Tox και ανθρώπινων ψυχιατρικών προβλημάτων.


Δεύτερον, οι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τις γάτες καθαυτοί θα μπορούσαν να είναι η ρίζα του προβλήματος. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Anthrozoos ανέφερε ότι σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες σκύλων, οι ενήλικες με γάτες κατέγραψαν χαμηλότερα σε μέτρα θετικών συναισθημάτων και ευσυνειδησίας και υψηλότερα σε κλίμακες μέτρησης αρνητικών συναισθημάτων και νευρωτισμού. Θεωρητικά είναι πιθανό οι τύποι ενηλίκων που επιλέγουν να ζήσουν με γάτες να είναι επίσης πιθανότερο να έχουν παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα. Δηλαδή, το αιτιώδες βέλος θα μπορούσε ενδεχομένως να δείχνει την άλλη κατεύθυνση.



Τέλος, τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι απλά στατιστικά στοιχεία. Σε οποιαδήποτε έρευνα που περιλαμβάνει δείγματα ανθρώπων, είναι πιθανό ορισμένα από τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα να οφείλονται σε τυχαίες πιθανότητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μελέτες με μέτρα πολλαπλών αποτελεσμάτων.
Γιατί λοιπόν λίγες μελέτες για τις γάτες;



Είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων. Αυτό εγείρει το ερώτημα: Γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση των σκύλων στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία από ότι υπάρχουν μελέτες για γάτες;

Ίσως πολλές έρευνες σκύλων σχετίζονται με κάποια μορφή θεραπείας με ζώα ή έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των ζώων συντροφιάς σε παιδιά με αυτισμό ή πτυχές της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων που μπορεί να σχετίζονται με την υγεία (αυξημένη άσκηση κ.λπ. .), για το λόγο αυτό τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και οι σχετικές πηγές χρηματοδότησης να χρηματοδοτήσουν πιο εύκολα την έρευνα με σκύλους, απ’ ότι με γάτες.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *