επικαιρότητα

Προεκλογικές νομιμοποιήσεις σε αιγιαλό και παραλία προωθεί το υπ. ΟικονομικώνΤης Μαριάννας Τζάννε

Νομιμοποιήσεις και άλλου είδους διευθετήσεις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, προσφέρει η κυβέρνηση στο πιάτο ιδιοκτητών και μισθωτών, ολοκληρώνοντας το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Με καθυστέρηση ετών, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί όλες τις ρυθμίσεις που δίνουν ανάσα σε πλήθος ακινήτων με υπερβάσεις στους όρους δόμησης ακόμη και χωρίς άδειες καθώς επίσης και σε κτίσματα που χτίστηκαν και μετά την ημερομηνία της 27ης Ιουλίου του 2011 που αποτελεί την κόκκινη γραμμή όλων των προηγούμενων νόμων για την αυθαίρετη δόμηση.

Οι νέες ρυθμίζεις ορίζουν επίσης ότι η έκταση που θα εκχωρείται για ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν θα υπερβαίνει τα 300 τ.μ και εφόσον υπάρχουν και άλλες παραχωρήσεις δεν θα μπορεί να καλύπτει πάνω από το 60%. Το ποσοστό κάλυψης θα υποχωρεί στο 30% εφόσον πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή.

Παράλληλα, ως κατώτατο όριο στο πλάτος της παραλίας, καθορίζονται τα 30 μέτρα μέχρι τα 50 μέτρα, ενώ ο ισχύον νόμος αναφέρει αόριστα τα 50 μ.

Ως βασική προϋπόθεση για τις νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν συνάψει στο παρελθόν σύμβαση με το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, τη Γ.Γ. Αθλητισμού ή κάποιον δήμο, βάσει αναπτυξιακών νόμων. Το χρηματικό αντάλλαγμα, θα ανανεώνεται ανά πενταετία, διευκολύνοντας πλήθος εταιρειών από τον τουρισμό, την βιομηχανία κ.α.

Η διαδικασία νομιμοποίησης

Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των έργων ή την χορήγηση άδειας θα πρέπει να υπάρχει νόμιμος διακανονισμός της αποζημίωσης που καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία έως και πέντε έτη αναδρομικά. Η ετήσια αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, θα υπολογίζεται με βάση, το αντίστοιχο αντάλλαγμα για τη χρήση του χώρου του έργου, προσαυξημένο κατά ένα τρίτο.

Ο ιδιώτης εντός διμήνου θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για εξαίρεση από την κατεδάφιση ή αδειοδότηση των αυθαίρετων κατασκευών. Εάν απορριφθεί, θα έχει περιθώριο τριών ετών για να τα κατεδαφίσει.

Το σχέδιο νόμου, προβλέπει ότι η διατήρηση παράνομων κτισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έργων, μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί έως τις 28.7.2011, συνδέονται λειτουργικά με τα νομίμως κατασκευασθέντα έργα και ότι δεν είναι επικίνδυνα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να εξαιρείται από την κατεδάφιση, μια ευρεία γκάμα έργων που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011 (Εθνικής Άμυνας και ασφάλειας, εθνικής σημασίας, υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, ΑΠΕ, διεθνούς, εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, δημοτικών οδών κ.α).

Στο μενού των παραχωρήσεων χρήσης, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν νησίδες, βραχονησίδες, ύφαλους, θαλάσσιες εκτάσεις κ.α για εξυπηρέτηση γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, υδατοκαλλιεργητικών, ναυταθλητικών, τουριστικών σκοπών, ενέργειας, ΑΠΕ κλπ. Η παραχώρηση θα γίνεται πάντα έναντι ανταλλάγματος.
Όσον αφορά στις παραχωρήσεις για απλή χρήση του αιγιαλού (ξαπλώστρες, ομπρέλες) θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τριών μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Σήμερα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι παραχωρήσεις μπορούν να φτάνουν τα 500 τ.μ. ενώ η ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρων σε μήκος.
Απευθείας παραχωρήσεις

Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, κατασκηνώσεις, κέντρα αναψυχής) θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των παραχωρήσεων ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον δύο μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους. Αν η πρόσοψη της επιχείρησης είναι μικρότερη των έξι μέτρων, η ελεύθερη ζώνη μειώνεται κατά 50%.

Απευθείας παραχώρηση (χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού) μπορεί να γίνει σε ιδιώτες και σε φορείς του δημοσίου, για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς, υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος, ναυταθλητικούς, ερευνητικούς και επιστημονικούς.

Ό,τι αυθαίρετο έργο υπάρχει στον προς παραχώρηση χώρο μπορεί να τακτοποιηθεί, καταβάλλοντας και την αντίστοιχη αποζημίωση. Εξαίρεση από την καταβολή αποζημίωσης προβλέπεται για φορείς της Κεντρικής
Διοίκησης, των δήμων και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι ο παλαιός αιγιαλός καθώς και η παλαιά όχθη των μεγάλων λιμνών και των πλεύσιμων ποταμών ανήκουν στη δημόσια κτήση και καταγράφονται ως κοινόχρηστα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα στην ομάδα και χρονια πολλά... αναρωτιέμαι γιατί τα φώτα από Ρόδο προς Ιαλυσό είναι σβηστά τοσες νυχτες τώρα... υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;; Γιατί με την αποψινή νεροποντή η οδήγηση ήταν πολύ πιο δύσκολη σε θεοσκότεινο δρόμο άρα και επικίνδυνη!!!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά