ροή ειδήσεων

Μοντέλο επιδόματος έως 500€, αντί 13ου μισθού, στα Δώρα δημοσίων υπαλλήλων (ΠΙΝΑΚΑΣ)



ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 5ΕΤΙΑΣ ΕΩΣ 5.000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

Μοντέλο επιδόματος, αντίστοιχο με τις συντάξεις, αντί 13ου μισθού έρχεται και για τους δημοσίους υπαλλήλους με νέα ρύθμιση μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Παίρνουν σειρά για έναν κουτσουρεμένο 13ο μισθό που κατά τις εκτιμήσεις θα είναι κατά μέσο όρο στα 400 ως 500 ευρώ. Εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, που θα δείξει ποιοι και πόσα αναδρομικά δικαιούνται, ή δεν δικαιούνται.

Η επαναφορά Δώρων στο Δημόσιο θεωρείται δεδομένη, γιατί το ΣτΕ είπε τον Δεκέμβριο (απόφαση 6ου τμήματος) ότι κακώς -δηλαδή κατά παράβαση του Συντάγματος- καταργήθηκε το Δώρο μισθού 1.000 ευρώ από το 2013.

Όμως, η Ολομέλεια μπορεί να κρίνει, όπως έγινε και στις συντάξεις, ότι η επαναφορά του 13ου μισθού δεν έχει αναδρομικά, παρά μόνον για όσους πήγαν στα δικαστήρια, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωτικό να επανέλθει Δώρο 1.000 ευρώ, αλλά μικρότερο από εδώ και πέρα, όπως έκανε η κυβέρνηση με το επίδομα που το βαφτίζει 13η σύνταξη.


Από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ και μετά, το Δημόσιο υποχρεώνεται να επαναφέρει τον καταργηθέντα θεσμό των Δώρων στους μισθούς των υπαλλήλων με μικρότερο ποσό και στα 400 ή 500 ευρώ το χρόνο.

Αναδρομικά Δώρων 1.000 ευρώ κατ’ έτος δικαιούνται όσοι έκαναν ήδη προσφυγή στα δικαστήρια, και είναι σχεδόν 500.000 υπάλληλοι.

Τα ποσά για μια διετία αφορούν στα έτη 2017 και 2018, και για μια 5ετία στα έτη 2014-2018.

Στη μία περίπτωση επιστρέφονται 2.000 ευρώ και στην άλλη 5.000 ευρώ.

Όσοι κάνουν αγωγή για αναδρομικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης δεν θα έχουν καμία τύχη και θα περιοριστούν στο ποσό Δώρων που θα επαναφέρει το Δημόσιο, όποιο και αν είναι αυτό.

Τα αναδρομικά Δώρων στους μισθούς του Δημοσίου έχουν πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις για τους προϋπολογισμούς από το 2019 και για τα επόμενα έτη. Για το 2019 η επαναφορά των 1.000 ευρώ κοστίζει 712,8 εκατ. ευρώ και 733,5 εκατ. από το 2020 και μετά. Με αναδρομικά 5ετίας τα 1.000 ευρώ στα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων φτάνουν στα 3,8 δισ. ευρώ.

Αν η επαναφορά τους γίνει με το μισό ποσό, δηλαδή 500 ευρώ το χρόνο αντί 1.000, τα κόστη πέφτουν κατά 50%. Ενώ αν έρθουν Δώρα των 300 ευρώ το χρόνο, τότε το κόστος πέφτει σχεδόν στο 1/3. Σύμφωνα με πίνακα του υπουργείου Οικονομικών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), το Δημόσιο υπολογίζει ότι με 1.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους περίπου 750.000 κρατικούς υπαλλήλους θα πρέπει να καταβάλει:

• 712,8 εκατ. ευρώ για το 2019.

• 733,5 εκατ. ευρώ από το 2020 και για κάθε επόμενο έτος.

• 3,9 δισ. ευρώ αν δώσει και αναδρομικά σε όλους για το διάστημα από 2013 ως και 2018.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ME 5ΕΤΙΑ, 2ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ 36 ΚΑΙ 60 ΜΗΝΩΝ

Στον πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» περιλαμβάνεται η αποτίμηση των αναδρομικών για κάθε κατηγορία υπαλλήλων εφόσον έχουν ασκηθεί προσφυγές ως σήμερα και πάντως προτού βγει η οριστική απόφαση του ΣτΕ. Τα ποσά αυτά είναι αδύνατον να επιστραφούν, παρά μόνον σε πολλές δόσεις μέχρι και 5ετίας.

Αγωγές που θα δώσουν αναδρομικά 5ετίας στους υπαλλήλους θα εφαρμοστούν και τα ποσά θα επιστραφούν βάσει δικαστικής απόφασης, ανεξάρτητα από το τι θα νομοθετήσει η κυβέρνηση (αυτή ή η επόμενη).



Για παράδειγμα:

1. Με αναδρομικά 5ετίας, και επιστροφή σε 36 δόσεις, σε κάθε υπάλληλο του Δημοσίου αναλογούν κατά μέσο όρο 144 ευρώ το μήνα.

2. Με αναδρομικά 5ετίας, και επιστροφή σε 60 δόσεις, σε κάθε υπάλληλο του Δημοσίου αναλογούν κατά μέσο όρο 87 ευρώ το μήνα.

3. Με αναδρομικά 2ετίας, και επιστροφή σε 36 δόσεις, σε κάθε υπάλληλο του Δημοσίου αναλογούν κατά μέσο όρο 58 ευρώ το μήνα.

4. Με αναδρομικά 2ετίας, και επιστροφή σε 60 δόσεις, σε κάθε υπάλληλο του Δημοσίου αναλογούν κατά μέσο όρο 35 ευρώ το μήνα.

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 13/05/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *