επικαιρότητα

Τέλος για το «αληθινό» κιλό


Το -μέχρι χθες- πρωτότυπο κιλό


Το «αληθινό» κιλό, ένας κύλινδρος από κράμα πλατίνας και ιριδίου, που ζύγιζε ένα κιλό και εδώ και 130 χρόνια αποτελούσε το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της μάζας, έπαψε από χτες 20 Μάη (Διεθνής Ημέρα Μετρολογίας) να αποτελεί το σημείο αναφοράς.

Με το νέο ορισμό, που είχε αποφασιστεί ομόφωνα πέρυσι το Νοέμβρη από τη Διεθνή Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών στις Βερσαλίες, το κιλό θα είναι πια αμετάβλητο και δεν θα μεταβάλλεται έστω και αδιόρατα με το πέρασμα του χρόνου, όπως συνέβαινε με τον κύλινδρο, ο οποίος έχανε άτομα κατά καιρούς (τα τελευταία 130 χρόνια είχε συνολικά χάσει περίπου 50 μικρογραμμάρια). Το κιλό είναι πια μια αφηρημένη ιδέα, που έχει την ίδια ισχύ οπουδήποτε στο σύμπαν και όχι ένας κύλινδρος που θα ζύγιζε λιγότερο στη Σελήνη από ό,τι στη Γη λόγω της διαφοράς βαρύτητας.

Ο νέος ορισμός του κιλού βασίζεται στη θεμελιώδη σχέση μεταξύ μάζας - ενέργειας (το διάσημο Ε=mc2 του Άλμπερτ Αϊνστάιν) και στην κβαντική σταθερά του Πλανκ που είναι αμετάβλητη στο σύμπαν. Η μάζα του κιλού αντιστοιχίζεται στην ενέργεια 1,4755214 Χ 1040 φωτονίων με τη συχνότητα ενός ατομικού ρολογιού καισίου.

Από πρακτική άποψη, πάντως, δεν θα αλλάξει κάτι, αφού π.χ. όσο ζύγιζε ένας άνθρωπος με το παλιό κιλό, θα συνεχίσει να ζυγίζει και με το νέο κιλό. Η διαφορά θα φανεί περισσότερο σε κάποιες επιστημονικές εφαρμογές που απαιτούν μετρήσεις υψίστης ακριβείας.

Εκτός από το κιλό, στις 20 Μάη τέθηκαν σε ισχύ και οι νέοι ορισμοί τριών ακόμη μονάδων: Του Κέλβιν, του Αμπέρ και του Γραμμομόριου. Έτσι, και οι επτά θεμελιώδεις μονάδες του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (γνωστό και ως μετρικό σύστημα) ορίζονται πλέον με βάση θεμελιώδεις και αμετάβλητες σταθερές της φύσης. Το Αμπέρ με βάση το φορτίο του ηλεκτρονίου, το Γραμμομόριο (mol) με βάση τη σταθερά Αβογκάντρο και το Kέλβιν με βάση τη σταθερά Μπόλτσμαν.

Οι άλλες τρεις μονάδες (δευτερόλεπτο, μέτρο και καντέλα ή κηρίο) είχαν ήδη ορισθεί στο παρελθόν με βάση κάποια φυσική σταθερά. Για παράδειγμα, από το 1983 το μέτρο ορίζεται με βάση την ταχύτητα του φωτός, ως η απόσταση την οποία ταξιδεύει το φως στο κενό σε χρόνο 1/299.792.458 δευτερολέπτων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ναι καλησπέρα, μπορώ να πω το παράπονο μου?!!
Δεν υπάρχει ένας 24ωρος κλειδαρας δλδ έλεος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά